Sloveniji se brez trojice članov začetne enajsterice ni uspelo prebiti do evropskega prvenstva. Portugalci, ki so za preboj na prvo mesto skupine nujno potrebovali tri točke, so izkoristili izostanek Dominika Ivkića, Marka Klemenčiča in Sandija Ogrinca ter z zmago s 3:1 popravili spodrsljaj s tekme z Rusijo, proti kateri so prišli do točke.


SLOVENIJA U19 – PORTUGALSKA U19
Tijanić (79′); Ruben Dias (17′), Bruno Costa (18′), Pedro Delgado (72′)

Slovenija: Vodišek, Dedić, Požrl, Šoštarič Karić, Flis, Rokavec, Žužek, Novak, Elšnik (82′ Repas), Kramarič (88′ Šušnjara), Mrkonja (54′ Tijanić). Selektor: Igor Benedejčič.
Portugalska: Pedro Silva, Pedro Empis, Ruben Dias, Francisco Ferreira, Yuri Ribeiro, Pedro Rodrigues, Goncalo Rodrigues, Alexandre Silva (91′ Ricardo Ribeiro), Buta, Pedro Delgado (77′ Bruno Xadas), Bruno Costa (60′ Diogo Goncalves). Selektor: Emilio Peixe.

Portugalci so za uvrstitev na evropsko prvenstvo potrebovali zmago, zato so hitro zagospodarili na zelenici stadiona Vila do Conde, v Rio Aveju. Prvi je zapretil Buta, s štirimi zadetki in tremi podajami najnevarnejši adut domače zasedbe, a je strel upa odbil Vodišek. Slovenska obramba je proti Rusiji in Švedski uspešno odbijala vse napade, proti Portugalski pa je le klonila. V 17. minuti je, po kotu in blokiranem strelu, v polno meril Ruben Dias. Domače vodstvo je očitno šokiralo četo slovenskega selektorja Igorja Benedejčiča, saj so gostitelji že v naslednji minuti podvojili svojo prednost, slovensko mrežo je tokrat zatresel še Bruno Costa. Oslabljeni Slovenci, ki so v svoji zasedbi pogrešali kaznovano trojico, niso uspeli pripraviti odgovora, saj so prvi polčas zaključili brez izstreljenega naboja proti golu Pedra Silva, ki ni imel dela. Zato pa so še nekajkrat zapretili Portugalci, v 25. minuti je lepo priložnost zapravil Alexandre Silva, ki je gol Slovenije zgrešil le za las. V drugi polovici prvega dela srečanja je dvakrat dobro posredoval Vodišek. Prvič v 33. minuti, ko je streljal že omenjeni Buta, in deset minut zatem, ko je ukrotil strel Pedra Delgada.

Začetek drugega polčasa je bil za Slovenijo precej bolj obetaven, saj je kar dvakrat poizkušal Kramarič. Član Maribora, ki je posojen v Krško, je meril nenatančno, v 52. minuti pa so znova udarili Portugalci, a je bila tokrat na slovenski strani tudi boginja Fortuna, saj je okroglo usnje po strelu Pedra Delgada končalo v prečniku. V 56. minuti je iz prostega strela poizkušal še Žužek, a tudi on meril mimo gola. Natančnejši je bil Tijanić, a je strel rezervista končal v rokah domačega vratarja Pedra Silve, ki je moral prvič posredovati šele v 60. minuti. Zatem so znova pretili Portugalci, v 62. minuti je strel Alexandra Silve zaustavil Vodišek, ki se je izkazal sedem minut kasneje, ko je prav po strelu Silve preprečil povišanje domačega vodstva. Slovenski vratar pa je bil še tretjič danes premagan v 72. minuti, ko je po podaji Ribeira v polno meril Pedro Delgado. Slovenci so na tretji zadetek domačih odgovorili v 79. minuti, ko se je zatresla tudi domača mreža. Osrednja akterja akcije sta bila aduta Olimpije, podajo Novaka je v zadetek pretvoril David Tijanić. V 86. minuti je bil pred golom domačih nevaren še Šoštarič Karić, a je ostalo pri vodstvu domačih s 3:1, branilec Maribora pa je zapretil v peti minuti sodniškega dodatka, vendar je zatresel okvir domačega gola.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantke so javno povedale kaj si mislijo o odnosu NZS

Po tem, ko so iz Nizozemske nogometne zveze sporočili, da bodo bonuse od 1. julija 2022 en…