Pa je le konec negativnega niza štirih zaporednih porazov. Slovenija je po štirih tekmah brez zadetka le strla odpor nasprotne obrambe, čeprav izbranci selektorja Srečka Katanca znova niso imeli prave ideje vse do zadnjih desetih minut. Švicarji so prevladovali praktično celotno srečanje, si pripravili nekaj lepih priložnosti, a se Samir Handanović ni pustil premagati. Slovenci na nasprotni strani pravih priložnosti praktično niso imeli, a je v 78. minuti Kampl po prekršku Djorouja izsilil enajstmetrovko, ki jo je zanesljivo izvedel najizkušenejši Milivoje Novaković in tako poskrbel za veselje Ljudskega vrta. Slovenci so popravni izpit po porazu v Estoniji opravili pozitivno, vsaj kar se rezultat tiče, a je že zadnjih deset minut dalo slutiti, da je dal zadetek Slovencem več energije, predvsem pa ideje. V nadaljevanju kvalifikacij bi zato moralo steči…


EURO 2016 – drugi krog kvalifikacij. Sodnik: Wolfgang Stark.
Maribor: Ljudski vrt, 8.500 gledalcev.
SLOVENIJA 1:0 ŠVICA
Novaković (79′ pen)

Menjave
Slovenija: Kurtić – Ljubijankić (46′), Lazarević – Birsa (55′), Pečnik – Kirm (72′)
Švica: von Bergen – Senderos (70′), Mehmedi- Drmić (74′), Kasami – Inler (82′)

SLOVENIJA
[team1]

ŠVICA
[team2]

Do prvega poizkusa so v uvodu tretje minute prišli gostje, ko je Behrami po predložku z leve stran igrišča z glavo streljal točno v Handanovića, ki je imel nekaj več dela dve minuti kasneje, ko je po podaji s kota krenil iz vrat in žogo uspešno izbil v polje. Slovenci so v napad prvič resneje krenili v šesti minuti, ko je Behrami tik ob robu kazenskega prostora s prekrškom zaustavil prodirajočega Kirma, a je piščalka sodnika Starka ostala nema. Po nekaj minutah mirnejše igre, so Švicarji zapretili v 14. minuti. Slovenska obramba je najprej blokirala poizkus Shaqirija, a se je žoga odbila na levo stran kazenskega prostora, do osamljenega Xhake, ki je silovito sprožil v bližnji kot, vendar je Handanović odbil v kot. V 17. minuti nov strel gostov, Cesar žoge ni najbolje odbil, nato pa je aktivni Shaqiri z 20 metrov meril mimo desne vratnice. Slovenija je do prvega zaključnega strela prišla ob izteku 22. minute, ko Novaković potegnil proti vratom, streljal z 20 metrov, ampak meril visoko preko vrat. Že nekaj sekund kasneje so na levi strani igrišča lepo kombinirali Kirm, Struna in Ljubijankić, a slednji ni uspel izkoristiti iznajdljive podaje bočnega branilca, saj so Švicarji po nekaj sekundah obotavljanja strel blokirali, po kotu pa je Cesar meril mimo vrat. Gostje so odgovorili z nevarno akcijo v 27. minuti, ko je Seferović streljal z 20 metrov, meril v zgornji levi kot, žoga pa je za las zgrešila okvir vrat. Slovenci so po dobrih minutah sredi polčasa, v nadaljevanju znova popustili, Švicarji pa so imeli novo priložnost v 38. minuti, ko je Drmić po kotu in neodločnosti slovenskih branilcev streljal čez gol. Precej nevarneje je bilo v 42. minuti, ko je Rodriguez izkoristil višek prostora na levi strani igrišča in silovito sprožil z 20 metrov, vendar je žoga po strelu v daljši kot za nekaj centimetrov zgrešila levo vratnico. Še lepšo priložnost so gostje zapravili v 45. minuti, ko je skušal Struna blokirati predložek Lichtsteinerja, a nenamenoma zaposlil Seferovića, a se je ob levi vratnici znova izkazal Handanović. Dokaz o prevladi Švice je tudi podatek o številu uspešno izvedenih podaj, naši so jih izvedli vsega 51, gostje petkrat več, kar 258.

Slovenija je drugi polčas pričela z menjavo, Ljubijankića je zamenjal Kurtić, kljub temu pa so si prvo priložnost pripravili Švicarji,  a je bil Handanović hitrejši od Drmića. Še pred tem pa je Ljudski vrt zahteval enajstmetrovko, potem ko se je žoga  po podaji Novakovića odbila od roke enega od švicarskih branilcev, a je sodnik Stark znova le odmahnil z roko. Tudi v drugem polčasu podobno dogajanje kot v prvem, Švicarji so imeli žogo v svoji posesti, v 58. minuti, tri minute po drugi slovenski menjavi, ko je Lazarević zamenjal Birso, pa je z roba kazenskega prostora neuspešno meril Shaqiri. V 61. minuti nova priložnost gostov, neposredno s prostega strela je streljal Rodriguez, meril v levi kot Handanovićevih vrat, a je bil le-ta znova dovolj pozoren in je z lepo parado žogo ujel. Pred vrati Slovenije je bilo vroče tudi v 66. minuti, ko so gostje izvedli hiter protinapad, a je Seferović zaključil izredno slabo in žogo spravil le preko mreže. Pritisk gostov se je le še stopnjeval, naši niso znali izkoristiti redkih protinapadov, kar so gostje hitro kaznovali s protiudarom, po enem izmed teh je Inler v 68. minuti meril v spodnji desni kot, Handanović pa je vnović žogo spravil v kot. Slovenci so si enega redkih strelov pripravili v 75. minuti, ko je Pečnik po predložku z leve strani igrišča z glavo meril mimo vrat. V 78. minuti pa prelomni trenutek srečanja. Nepopustljivi Kampl, ki je danes dopolnil 24 let, je v kazenskem prostoru gostov izsilil prekršek Djorouja, sodnik Stark je na veselje Ljudskega vrta pokazal na belo točko, k žogi pa je pristopil Novaković. Ta je bogate izkušnje in streljal tik ob desni vratnici, vratar Sommer je krenil v pravo smer, a bil vseeno prekratek. Slovenija je povedla z 1:0! Švicarji so po zadetku pritisnili proti vratom Handanovića, a si resnejših priložnosti niso pripravili. Naši so imeli zato več prostora v protinapadih, kar je trikrat izkoristil hitronogi Lazarević, najnevarnejši pa je bil prav tretji protinapad, a se je Novaković v zaključku preveč obotavljal, Pečnik pa je slabo zadel žogo in zgrešil okvir vrat.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Stožice kljub evforiji ne bodo polne, napovedanih 9000 navijačev

Kljub temu, da je Slovenijo zajela mala evforija, pa navijaškega naboja za reprezentante S…