V švicarskem Nyonu so danes izžrebali skupine uvodnega kvalifikacijskega kroga za evropsko prvenstvo mladincev in kadetov. Mladinsko prvenstvo bo leta 2015 gostila Grčija, kadetsko tekmovanje pa bo istega leta v Bolgariji. Kvalifikacije bodo sicer na sporedu jeseni prihodnje leto.


Mladinska izbrana vrsta, ki jo je na minulem kvalifikacijskem turnirju po odhodu Miloša Kostića vodil Milan Miklavič, se bo prihodnjo jesen v prvem krogu kvalifikacij pomerila z Italijo, Srbijo in San Marinom. Slovenci so imeli sicer pred žrebom tudi nekaj pomanjkanja sreče, saj so za mesto zgrešili preboj v boben ena, na podlagi katerega bi lahko upali na dve, vsaj na papirju slabši reprezentanci. S San Marinom Slovenci ne bi smeli imeti težav. Italija je v zadnjih letih daleč od stare slave, saj se “Azzurri” niso uspeli uvrstiti na minula tri prvenstva. Nazadnje so leta 2010 igrali v Franciji, kjer pa so brez doseženega zadetka izpadli v skupinskem delu, kljub temu pa bodo imeli v obračunu s Slovenci status favoritov, saj se je zdajšnja generacija kadetov letos uvrstila v finale kadetskega prvenstva. Velik zalogaj bo za Slovence izbrana vrsta Srbije, ki je aktualni evropski prvak in bo obenem tudi gostila kvalifikacijski turnir. Srbi so lani slavili na turnirju v Litvi, kjer so z zadetkom Andrije Lukovića v finalu premagali Francijo. Na omenjenem prvenstvu pa je barve Srbije zastopal tudi Nemanja Maksimović, ki je pred časom okrepil vrste Domžal, reprezentanco pa vodi Ljubinko Drulović, ki je v preteklosti vodil tudi ptujsko Dravo.

Kadetska reprezentanca bo imela v primerjavi z mladinsko reprezentanco nekoliko lažjo nalogo, tudi zaradi tega, ker bo kvalifikacijski turnir gostila na domačih tleh. Na kadetskem prvenstvu v Bolgariji bo lahko prvič zaigralo kar šestnajst reprezentanc, a to ne spreminja pravil glede napredovanja v prvem kvalifikacijskem krogu, kjer se bo v nadaljevanje ob dveh prvouvrščenih reprezentancah uvrstilo še pet reprezentanc z najboljšim izkupičkom proti prvouvrščenima ekipama. Slovenija se bo v uvodnem krogu kvalifikacij pomerila s Portugalsko, Turčijo in Severno Irsko. Kadetska reprezentanca Portugalske spada med najbolje v tej starostni kategoriji, saj so s petimi naslovi evropskih prvakov druga najuspešnejša ekipa Evrope. Zadnji naslov sicer seže v leto 2003, ko sta bila člana reprezentance tudi João Moutinho in Miguel Veloso. Tudi Turki imajo izkušnje z osvajanjem naslova kadetskih prvakov, ki so ga osvojili leta 2005, tri leta kasneje pa so zaigrali v finalu. Turki in Severni Irci so se pomerili že v letošnjih kvalifikacijah, kjer so z 2:0 slavili Turki, sicer pa se Severni Irci dokaj redno uvrščajo v elitni krog kvalifikacij.

Obe reprezentanci čakata zahtevni nalogi, saj so nasprotniki, z izjemo San Marina, kakovosti in preverjeni, slovenski fantje pa so imeli v preteklosti že težave s prebojem v elitni krog kvalifikacij, ki so ga nasprotna moštva bolj kot ne, že vajena.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Slovenke ligo narodov pričele s porazom

Ženska reprezentanca Slovenije je na svoji prvi tekmi lige narodov doživela poraz proti Če…