Člansko izbrano vrsto Slovenije jutri čaka uvodna preizkušnja v letošnjem letu. Četo selektorja Srečka Katanca na koprski Bonifiki, s pričetkom ob 18. uri, čaka obračun z Makedonijo. V prenovljeni zasedbi, ki se je včeraj udeležila predstavitve novih dresov na potniškem terminalu koprskega pristanišča, je veliko novih obrazov.


Med tistimi, ki prvič okušajo vadbo s člansko izbrano vrsto, je tudi Miha Zajc, ki se bo skupaj z Luko Krajncem po obračunu z Makedonijo pridružil mladi reprezentanci do 21 let, ki jo 28. marca, prav tako na koprski Bonifiki, čaka dvoboj z Irsko. “Ko te enkrat vpokličejo v člansko reprezentanco… Mislim, da je največ, da lahko igraš za svojo državo. Tudi zame je to najvišji nivo. Zelo sem vesel poziva, vendar moram dokazati, da lahko igram tudi v reprezentanci in opravičim selektorjevo zaupanje,” je pred prvim treningom z reprezentančnimi soigralci dejal Primorec v vrstah ljubljanske Olimpije. Šempetrčan ni edini novinec v izbrani vrsti, prvi poziv Katanca so pred dnevi prejeli tudi Matic Črnic, Enej Jelenič, Aljaž Struna in Blaž Vrhovec, ob peterici pa na krstne minut v reprezentančnem dresu upajo še Nejc Skubic in Nejc Vidmar. Zaradi številnih novih obrazov je prilagajanje na zahteve članske reprezentance nekoliko lažje tudi za Zajca: “Nekaj fantov poznam že od prej, iz mlade reprezentance. So vsaj približno blizu moji generacije. Mislim, da se je na ta način lažje vklopiti v izbrano vrsto.”

(Foto: Gregor Katič)
Zajc je eden od sedmerice, ki upajo na prve minute v članski reprezentanci. (Foto: Gregor Katič)

Izkušenejši nogometaši so nove obraze že sprejeli v svojo družbo. Eno pomembnejših vlog pri tem bo po besedah selektorja Katanca v prihodnje opravljal tudi Milivoje Novaković, ki po prestopu v Maribor sicer še ni ujel optimalne pripravljenosti. “Lepo je, da smo se znova zbrali. Imamo veliko poškodovanih igralcev, predvsem v konici napada. Poleg je precej novih fantov, moramo jih lepo sprejeti in čimprej uvesti v naš sistem. Moramo funkcionirati kot v zadnjih letih,” poudarja daleč najboljši strelec v trenutni zasedbi, ki se bo skušal že jutri približati mariborskemu športnemu direktorju Zlatku Zahoviču, ki je s 35 zadetki še vedno najboljši strelec države. Novaković, ki za klubskim šefom zaostaja štiri zadetke, poudarja, da reprezentanca z novim ciklusom pričenja od ničle: “Čaka nas nov ciklus. Lahko gre navzgor, lahko pa tudi navzdol. Videli bomo, kako bo na igrišču. Pričeti moramo od ničle, vsi moramo garati na treningih in si zaslužiti mesto v reprezentanci, da igramo. Upam, da bomo čimprej uvajali nove igralce, da bodo šli po naših stopinjah.”

Po tekmi z Ukrajino so se od dresa z državnim grbom poslovili Mišo Brečko, Samir Handanović, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik, še naprej pa bo slovenski obrambi poveljeval kapetan Boštjan Cesar, ki bo v Kopru lovil že 90. nastop za Slovenijo: “To  so kakovostni igralci. Naredili smo šele en trening do zdaj, tako da težko rečem, v kakšnem stanju so in kakšni so kot igralci, ampak zagotovo pa se morajo hitro prilagoditi naši reprezentanci in tukaj sem jaz in starejši igralci, da jim pomagamo in verjamem v to, da se bodo hitro vklopili.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Reprezentantke so javno povedale kaj si mislijo o odnosu NZS

Po tem, ko so iz Nizozemske nogometne zveze sporočili, da bodo bonuse od 1. julija 2022 en…