Mladinska izbrana vrsta Slovenije danes pričenja z lovom na evropsko prvenstvo, ki ga bo julija gostila Nemčija. Žreb je Sloveniji, ki se je s prvega dela kvalifikacij vrnila neporažena in s prvim mestom v skupini z Irsko, Škotsko in Latvijo, namenil zahtevne nasprotnike.


Četo selektorja Igorja Benedejčiča na Portugalskem čakajo dvoboji z gostiteljico turnirja, Švedsko in Rusijo, ki bo danes, s pričetkom ob 15. uri, prva ovira pri lovu na nov velik dosežek in ponovitev uspeha iz leta 2009, ko je mladinska reprezentanca zaigrala na evropskem prvenstvu v Ukrajini. Tudi v sedanji mladinski reprezentanci se lahko nekaj igralcev že pohvali z izkušnjami s prvenstva Stare celine, saj bo lahko Benedejčič razpolagal tudi s šesterico, ki je slovenske barve branila v Bolgariji, ob vratarju Roku Vodišku še Janez Pišek, Sven Šoštarič Karić, Sandi Ogrinec, Jakob Novak in Timi Max Elšnik, ki tudi v zasedbi, ki jo iz večine sestavljajo nogometaši generacije 1997, igrajo pomembno vlogo.

Generacijo 1997 zastopa tudi Mika Mario Rokavec, ki se tako kot še četverica nogometašev že dokazuje v tujini. Štajerec se je pred poltretjim letom iz akademije graškega GAK-a preselil v rimski Lazio, s katerim je v lanski sezoni osvojil naslov mladinskega pokalnega prvaka, v letošnji sezoni pa je za sinje-modre odigral osemnajst ligaških tekem in dosegel tudi zadetek. Gola se je vezist razveselil tudi na turnirju na Irskem, ko je v prvi tekmi kvalifikacij padla prav gostiteljica. Kakšna so pričakovanja pred elitnim krogom kvalifikacij? “Pričakovanja so zagotovo visoka, želimo si uvrstitve na evropsko prvenstvo. Vsak posameznik bo dal svoj maksimum in mislim, da imamo realne možnosti za napredovanje. Delovati moramo kot ekipa, saj smo tako najboljši. Vsi nasprotniki v naši skupini so izjemno zahtevni, vendar se ne smemo bati nikogar. Pogumno moramo iti v vse tri tekme, kajti nimamo ničesar za izgubiti,” visokih ciljev ni skrival devetnajstletnik.

Rokavec je jeseni zadel za skalp Irske. (Foto: Jure Banfi)
Rokavec je jeseni zadel za skalp Irske. (Foto: Jure Banfi)

Slovenci so se v elitni krog kvalifikacij prebili s sedmimi točkami na svojem računu, ob Rokavcu pa je na Irskem v polno meril še visokorasli Dominik Ivkić, ki je z golom porazil Škotsko. Slovenija je v zadnji tekmi turnirja nadigrala tudi Latvijo, a ostala brez zmage, a je bilo že pred zadnjo tekmo jasno, da bo Slovenija zasedla prvo mesto. Precej tesneje so se do napredovanja prebili Rusi, saj so po treh remijih zasedli tretje mesto v skupini 9, a se nato po zaslugi remijev s Slovaško in Severno Irsko kot najboljša tretjuvrščena ekipa v trinajstih skupinah uvrstili v elitni krog kvalifikacij. Rusi so vse tri tekme odigrali z identičnim izidom 1:1, Slovenci pa se lahko pohvalijo še s precej bolj trdnejšo obrambo, saj je Rok Vodišek vselej zaklenil svoja vrata. Prav obramba bo močan adut Slovenije tudi na Portugalskem. “Že velikokrat smo dokazali, da smo dobra ekipa in da nas nasprotnik stežka premaga. Mislim, da nas sedaj tudi ostale reprezentance jemljejo bolj resno, saj imamo v minulem letu odlične rezultate, kar pomeni, da nas zagotovo nobena ekipa ne bo podcenjevala in imela za ‘outsiderja’,” poudarja Rokavec.

Benedejčič pri sestavi moštva ni bil povsem brez težav, saj je moral namesto kapetana Jana Mlakarja vpoklicati Jana Repasa, ki je pred dnevi navdušil v članskem dresu Domžal. Mlakar se je po dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe pred dnevi šele vrnil na igrišča, a je včeraj Fiorentini na pokalu Viareggio z golom že prinesel zmago proti Atalanti. Kapetana bo na Portugalskem pogrešal tudi Rokavec. “Brez Jana bo zagotovo malce težje, saj gre za res dobrega igralca, ki zna zadržati žogo, se boriti in nasprotniku povzročati velike težave, ampak to je pač sestavni del športa,” je zaključil up Lazia.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šporar in druščina še naprej neporažena

Drugi dan desetega meseca leta 2022, je bil rezerviran za večerni derbi Grške prve lige. V…