Slovenijo danes čaka prva preizkušnja v sklopu na jesenski začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo. Prvi tekmec v pripravi na dvoboje z Angleži, Litovci, Maltežani, Slovaki in Škoti bodo stari znanci Makedonci, ki jih Slovenija v treh tekmah še ni uspela premagati. Nekdanja bratska republika je dobila vse tri obračune, Makedonci so v slovensko mrežo pospravili devet zadetkov, Slovenci so dosegli tri.


Največ slovenske pozornosti bo na koprski zelenici zagotovo požel ‘novopečeni Slovenec’, Agim Ibraimi. Nogometaš Maribora je pred nadaljevanjem državnega prvenstva postal slovenski državljan. Ob Ibraimiju makedonska javnost veliko upov polaga tudi na Gorana Pandeva, ki se je po dveh letih in pol vrnil v izbrano vrsto. “Zame je izbrana vrsta nekaj svetega. Bilo je izjemno težko, ko nisem igral. Govoril sem s trenutnim selektorjem Angelovskim in se odločil, da se vrnem v izbrano vrsto. Boli me, ko vidim, kakšen položaj zasedamo na jakostni lestvici FIFA. Tukaj sem, da pomagam, pogrešal sem vas vsa ta leta. Zdaj je vse na nas, pa tudi na medijih, skupaj lahko ustvarimo pozitivno vzdušje, brez navijačev pa ne moremo poseči po dobrih rezultatih. Vemo, kje smo zaključili zadnje kvalifikacije, ne zaslužimo si 138. mesta,” je priznal najboljši strelec Makedonije. Dolgoletni nogometaš italijanskih klubov, ki pa letos v Genoi ne blesti, saj letos v trinajstih nastopih še ni meril v polno, je v majici z državnim grbom dosegel 26 zadetkov.

Nekaj reprezentančnih zadetkov se je Pandev razveselil tudi pod Katanec, ki je Makedonijo vodil med leti 2006 in 2009. Dvojec ni gojil ravno najboljših odnosov, stare zamere pa vsaj pri Pandevu očitno še niso pozabljene, saj je izkušeni napadalec makedonskim medijem na kratko dejal, da o Katancu in Sloveniji ni razmišljal. Zato pa je o nasprotniku spregovoril Ibraimi. “Katanec goji igro hitrih protinapadov, ponavadi igra z zgolj enim napadalcem, tokrat pa je v reprezentanco vpoklical nekaj novincev,” je mariborska desetica dejala o Sloveniji in se nato razgovorila še o Pandevu: “O Pandevu ne gre izgubljati besed. Je naš najpomembnejši igralec, ki nam daje še dodatno pozitivno energije. Biti moramo združeni, kot družina. Izpolniti moramo zadane naloge s strani selektorja. Znova se želim z dvignjeno glavo vrniti v Maribor, kot tedaj, ko smo Slovenijo premagali v Skopju. S Pandevom lahko igramo precej bolj napadalneje, z več pritiska in napadov.” 

Ibraimi ni edini član makedonske izbrane vrste, ki ima izkušnje s slovenskim nogometom. Leta 1999 je v Sloveniji igral zdajšnji selektor Igor Angelovski, nekdanji vezist je v celjskem dresu v devetnajstih tekmah dosegel tri zadetke. Angelovski, ki je Makedonijo prevzel lanskega oktobra, je ob Pandevu na seznam uvrstil tudi povratnika Adisa Jahovića. Zaradi poškodb manjkata David Mitov Nilsson in Daniel Mojsov, Angelovski pa je nekaj mlajših nogometašev prepustil reprezentanci do 21 let.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šporar in druščina še naprej neporažena

Drugi dan desetega meseca leta 2022, je bil rezerviran za večerni derbi Grške prve lige. V…