Kot smo poročali že včeraj, je mlada reprezentanca Slovenije na koprski Bonifiki ugnala irske vrstnike in se s peto zmago v sedmi tekmi znova prebila na drugo mesto lestvice skupine 2, ki lahko četo selektorja Primože Glihe popelje v dodatne kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Poljska.


Slovenci so povedli že v štirinajsti minuti, ko je bil po kotu Mihe Zajca pred golom Ircev najspretnejši Luka Krajnc. Kapetan je s soigralci dobro zajezil osrednje nevarnosti Ircev, ki so igrali čvrsto, na trenutke tudi grobo. “To je njihova značilna igra, znani so po njej. Ampak naša zvezna vrsta in celotna ekipa je odigrala vrhunsko tekmo, kar se odraža tudi na rezultatu. Vedeli smo, da igrajo na dolge žoge in so močni v duelih. Nekoliko lažje je bilo, ko je šel Wilkinson iz igre. Kljub temu pa so bili nevarni po vsaki prekinitvi,” je dejal nekdanji up Maribora, ki danes v Serie B igra za sardinijski Cagliari, v dresu katerega je v letošnji sezoni odigral dvajset ligaških tekem.

Krajnca in soigralca do zaključka kvalifikacij čakajo še tri zahtevna gostovanja na Irskem ter v Litvi in Srbiji. Prav na tekmi v Srbiji bo, če ne bo presenečenj, najverjetneje padla tudi odločitev o drugem mestu v skupini 2, za katerega se borita Slovenija in Srbija. Dvoboj s tekmo več dobivajo Slovenci, a svetovne in evropske prvake Srbe čaka še gostovanje v Italiji: “Do dvoboja s Srbijo moramo dobiti vse tekme. Srbi igrajo še z Italijani, verjetno pa bo tekma s Srbijo res odločilna. Videli bomo, kaj se bo zgodilo, še prej moramo opraviti svoje naloge na drugih tekmah. Naše prioritete se ne smejo spremeniti, tudi na gostovanjih moramo odigrati kot smo danes doma. Prepričan sem, da bodo rezultati prišli sami od sebe.”

(Foto: Jure Banfi)
(Foto: Jure Banfi)

“Videli ste, kako se je tekma odvijala. Irci so izjemno čvrsti, trdi, morda celo malce nesramni. To je ekipa, proti kateri se težko zmaga. Navdušen sem, da smo si pripravili veliko situacij za zadetek, se pa lahko po irskem golu pojavi panika,” je bil s predstavo svojih varovancev zadovoljen selektor Primož Gliha, ki je ob tem opozoril še na dejstvo, da nekateri reprezentanti v slovenskih klubih ne dobivajo zadostne minutaže. Slovenci so v tekmo krenili pametno, saj se v prvem polčasu niso preveč odprli, v nadaljevanju pa so si pripravili nemalo priložnosti: “To je bilo z naše strani namerno. Vedeli smo, da Irci igrajo čvrsto in odgovorno, da so močni v skoku. Njihova energija je za našo mentaliteto nepojemljiva. Vedeli smo, da nas bodo napadli, ne bodo pustili, da igramo po tleh, in bodo skušali odvzeti žogo, po tem pa so s svojo hitrostjo in konkretnostjo izjemno nevarni. Ta otoški nogomet in kulturo bi morali prevzeti tudi sami in prenesti na naš prostor.”

Še posebej aktiven je bil v drugem polčasu predvsem Dino Hotić, ki se je znašel v dveh situacijah, skupaj s Štulcem pa sta še dodatno poživila slovensko igro: “Hotiću in Štulcu sem pred tekmo dejal, da si glede na kakovost zaslužita igranje od prve minute. Ampak v tem primeru v šestdeseti minuti ne bi imeli agresije in konkretnosti v fazi napada, saj gre za fanta, ki igrata t.i. ulični nogomet. In takrat, ko nasprotnik malce pada, takšni igralci pridejo do izraza, pri tem smo zadeli. Zavedali pa smo se, da bo tekma izjemno zahtevna in bomo morali držati ritem skozi vseh devetdeset minut, čeprav ga je proti Ircem izjemno težko držati.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šporar in druščina še naprej neporažena

Drugi dan desetega meseca leta 2022, je bil rezerviran za večerni derbi Grške prve lige. V…