Varovance selektorja Srečka Katanca čaka danes peta tekma kvalifikacij za Svetovno prvenstvo. Tekma z Islandci odloča o tem ali lahko Slovenija še vedno upa na uvrstitev na tekmovanje, ki bo potekalo naslednje leto v Braziliji. Z morebitno zmago bi naši nogometaši ob ugodnem razpletu ostalih tekem spet ujeli zadnji vagon, ki še pelje v Brazilijo, ob porazu pa se lahko sanjam o igranju v Braziliji praktično odpovejo. Naši nogometaši so v zdajšnjih štirih kvalifikacijskih tekmah zbrali le tri točke in sicer po zmagi s Ciprom, sklonjenih glav pa so igrišče zapuščali po tekmah s Švico, Norveško in Albanijo. Se bomo lahko po tekmi z Islandijo veselili novih treh točk?


Danes sicer Katanec ne more računati na Andraža Kirma in Josipa Iličića, ki ne smeta igrati zaradi kartonov, po pričakovanjih in napovedih pred tekmo pa se je novi-stari selektor odločil za postavitev 4-3-3, s tremi nogometaši na sredini igrišča. Po vrnitvi v reprezentanco je priložnost od prve minute dobil Milivoje Novaković, Tim Matavž na priložnost čaka na klopi.

 

Kvalifikacije za Svetovno prvenstvo 2014 – 5. krog
Ljubljana – ŠRC Stožice, 6000 gledalcev.
Sodnik: Stavros Tritsonis (Grčija).

SLOVENIJA 1:2 ISLANDIJA
Strelci: Novaković (34); Sigurdsson (55, 78)

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Jokić; Krhin (80 Dedić), Kurtić, Radosavljević; Birsa (52 Lazarević), Ljubijankić (65 Matavž), Novaković. Selektor: Srečko Katanec.
Islandija: Halldorsson; Sævarsson, Ottesen, Bjarnason, Sigthorsson (92 Danielsson), G. Sigurdsson, Finnbogason (45 Gudmundsson)., R. Sigurdsson, Gunnarsson, Hallfredsson (76 Gudjohnsen), Skulason. Selektor: Lars Lagerbäck.

 

Prvi so v 7. minuti zapretili naši nogometaši, Valter Birsa je prodrl po desni strani in podal v kazenski prostor do Milivoja Novakovića, ki žoge ni prišel, žogo pa so nato pred drugim “Japoncem” Zlatanom Ljubijankičem izbili v kot. Po kotu je z atraktivnimi škarjicami poizkusil Jasmin Kurtić. V 11. minuti pa prva prava priložnost, iz kota je podal Valter Birsa, z glavo je poizkusil kapetan Boštjan Cesar, a je njegov strel blokiral Zlatan Ljubijankić. V 15. minuti so do prve priložnosti prišli tudi Islandci, iz dobrih petindvajsetih metrov je poizkusil prvi zvezdnik otoške države, a je meril daleč mimo vrat našega Samirja Handanovića. V 27. minuti pa najlepša priložnost do tedaj, iz desne strani je predložek v kazenski prostor poslal Mišo Brečko, a je žogo iz glave Milivoja Novakovića preusmeril islandski branilec Skulason. Še vedno pa brez prave priložnosti na obeh straneh, ki bi resneje ogrozili oba vratarja.

Poteza Srečka Katanca, da v reprezentanco znova povabi Milivoja Novakovića, se je obrestovala že na prvi tekmi. 33-letni napadalec, ki zadnje leto igra na Japonskem, se je namreč v petinpetdesetem nastopu še dvajsetič vpisal med strelce. Iz desne strani je znova podal njegov bivši soigralce pri Kölnu Mišo Brečko, Novaković v prvem poizkusu ni prišel do žoge, islandski branilci so žogo odbili točno na njegovo levico, gostujoči vratar Hannes Halldorsson pa je bil pri strelu iz desne strani brez moči. Slovenska reprezentanca je končno kronala terensko premoč, čeprav si do zadetka ni priigrala konkretnejših priložnosti.

V 41. minuti je v kazenskem prostoru Slovenije Rene Krhin žogo zaustavil z roko, a grški sodnik Stavros Tritsonis, ki je v prvem polčasu nekajkrat razburil slovenske nogometaše, selektorja Katanca in gledalce, tokrat po strelu Birkirja Bjarnasona upravičeno ni pokazal na najstrožjo kazen. Zadnjo priložnost v prvem polčasu pa lahko pripišemo Jasminu Kurtiću, ki je bil v prvem polčasu eden izmed najbolj dejavnih in prizadevnih na igrišču. Belokranjec je meril iz razdalje, islandski vratar Halldorsson pa je žogo odbil v kot. 

Po zaspanih prvih desetih minutah drugega polčasa je Bojan Jokić dobrih petindvajset metrov od gola storil prekršek nad Birkirjem Bjarnasonom. Prosti strel pa je mojstro izvedel član londonskega Tottenhama Gylfi Sigurdsson in pobral pajčevino med vratnico in prečnikom vrat Samirja Handanovića. Sölvi Ottesen je nekaj minut po izenačenju izgubil žogo, bolje rečeno, ukradel mu jo je strelec zadetka Milivoje Novaković, ki mu je hitro ušel za korak, zato Ottesenu ni preostalu drugega kot, da ga zaustavi s prekrškom. V nasprotju s pričakovanji ga je grški sodnik Stavros Tritsonis kaznoval le z rumenim kartonom.

Izenačenje je kot kaže prebudilo goste, saj so po dobri uri znova zapretili. Kolbeinn Sigthorsson je pobegnil domačim branilcem in se znašel sam pred Samirjem Handanovićem, ki pa je njegov strel odbil z nogo. Takoj zatem se je v protinapadu znašel Jasmin Kurtić, ki pa je iz leve strani zatresel le zunanji del mreže. Johann Berg Gudmundsson je bil potem, ko je v 69. minuti pred kazenskem prekrškom zaustavil Aleksandra Radosavljevića, kaznovan z rumenim kartonom, Tritsonis pa je pokazal na prosti strel za Slovenijo. S strelom po tleh je poizkusil Milivoje Novaković, a je islandski vratar Halldorsson njegov strel uspel ubraniti, takoj za tem je s strelom preko vrat poizkusil še mladi Dejan Lazarević, ki je po vstopu poživil igro ter do priložnosti prišel še v 74. in 75. minuti, vendar je njegov strel obakrat uspešno zaustavil v drugem polčasu odlični Halldorsson. Le kako minuto kasneje je priboril še kot, katerega je tudi izvedel, do strela z glavo je prišel Boštjan Cesar, a žogo slabo zadel.

V 78. minuti pa nov šok, še drugič je zadel Gylfi Sigurdsson in dokazal, da ni zaman član Tottenhama. Po podaji rezervista in najizkušenejšega člana Islandije Eidurja Gudjohnsena, je iz igre vrgel Boštjana Cesarja in iz roba kazenskega prostora neovirano zadel vrata Samirja Handanovića, ki je bil brez moči. V 83. minuti se je na robu kazenskega prostora dokopal borbeni Zlatko Dedić, ki pa ni resneje ogrozil vrat zanesljivega Halldorssona. V 86. minuti je s strelom za deseti reprezentančni zadetek poizkusil Tim Matavž, vendar s strelom iz kakšnih dvajsetih metrov ni resneje ogrozil islandskega gola. V prvi minuti sodnikovega podaljška je s strelom iz tridesetih metrov še enkrat poizkusil Jasmin Kurtić, ki je dobro meril, a je bil gostujoči vratar Halldorsson zbran in še enkrat več žogo odbil v kot. To je bila tudi zadnja priložnost na tekmi.

Gylfi Sigurdsson je z dvema mojstrskima streloma dvakrat matiral nemočnega vratarja Samirja Handanovića in upe o tem, da bi še lahko sanjali o uvrstitvi v dodatne kvalifikacije za Svetovno prvenstvo 2014. Kljub temu, da so si reprezentanti Slovenije priigrali večje število priložnosti in večkrat ogrozili nasprotna vrata, so se treh točk veselili gostje iz Islandije. Težko rečemo, da nezasluženo, saj so izkoristili dve od treh priložnosti, poizkuse naših nogometašev pa je uspešno krotil vratar Hannes Halldorsson. Kljub dobri igri naših v drugem polčasu, ki je glede na prvi polčas postregel z večjim številom priložnosti, so Islandci preko Gylfija Sigurdssona dvakrat šokirali gledalce na Stožicah in pred televizijskimi ekrani, potem, ko si v prvem polčasu niso priigrali priložnosti in delovali povsem nebogljeno. Dejan Lazarević je sicer po zamenjavi Valterja Birsa, ki zaradi poškodovanega gležnja ni mogel nadaljevati srečanja, sicer poživil igro in bil poleg Jasmina Kurtića in Milivoja Novakovića, eden najboljših na igrišču. V primerjavi s prejšnjimi tekmami je četa Srečka Katanca sicer pokazala napredek, prikazala dobro igro, a je bilo to vseeno premalo za tri točke. Islandci se lahko za tri točke zahvalijo sijajnima Gylfiju Sigurdssonu, ki je dokazal, da je vrhunski nogometaš in naslednik Eidurja Gudjohnsena, ter Hannesu Halldorssonu, ki je nekajkrat sijajno zaustavil poizkuse slovenskih nogometašev. Treba je vztrajati, upov o nastopu v Braziliji je sicer konec, a potrebno je vztrajati pri začrtanem, kot je po koncu povedal selektor Srečko Katanec, ki je bil sicer razočaran zaradi rezultata samega, a pokazal zadovoljstvo s pristopom. A za točke bo potrebno ohraniti osredotočenost skozi celotno tekmo, saj se v današnjem času, vsaka nezbranost kaznuje z zadetkom.

Avtor: Peter Dominko

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Selektor Saša Kolman zahteva predvsem konstantnost

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je včeraj odigrala zadnjo, 6. tekmo v skupinskem …