Čeprav so prvoligaši šele zakorakali v pomladanski del državnega prvenstva, klube do dvotedenskega premora čakata le še dva kroga. Člansko izbrano vrsto 26. marca čaka pomembno gostovanje v škotskem Glasgowu, javnost pa bo že pred tem z zanimanjem pospremila tudi razkritje seznama selektorja Katanca.


Slovenija je po štirih kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija, še neporažena, a položaj nekaterih nosilcev igre ni rožnat, kar sicer ni novost. Srečko Katanec je na problematiko rednega igranja v klubskih dresih večkrat opozarjal že v preteklosti, nazadnje pa selektor zaradi takšnih razlogov na seznam ni uvrstil Luke Krajnca, Dejana Lazarevića in še koga.

Položaj za zdaj ni rožnat niti v obrambni, še manj pa v napadu. Miral Samardžić v turškem Akhisarju še čaka na pravi preboj v začetno enajsterico, Bojan Jokić se je po jesenskem sedenju na tribuni Villarreala šele pred kratkim pridružil ruski Ufi, medtem ko Boštjan Cesar ob redkih priložnostih za igro pridno zbira kartone, v osmih ligaških nastopih v letošnji sezoni jih je namreč nabral že osem.

Če imata Valter Birsa in Jasmin Kurtić za sabo uspešno sezono, Reneju Krhinu po neuspelem prestopu na Otok znova nagaja poškodba, zaradi katere je izven pogona tudi Benjamin Verbič, medtem ko Roka Kronavetra zaradi nezglajenega spora z navijači Olimpije ni v načrtih Luke Elsnerja. Manj od pričakovanj igra tudi Josip Iličić, ki je bil v tekmah z Anglijo in Slovaško gonilna sila slovenske reprezentance.

Bolj pridno minute nabirajo napadalci, a povratnik po poškodbi Robert Berić, Roman Bezjak, ki po vrnitvi na Reko v igro vstopa v drugem polčasu, Andraž Šporar in Milivoje Novaković še čakajo na prvi uradni zadetek v letošnjem koledarskem letu. Novaković je na včerajšnji tekmi v Novi Gorici sicer vknjižil kar tri asistence, a v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni bil več v prvem planu Katanca.

Tako v obrambi kot v napadu v ozadju na priložnost čaka nekaj svežih moči. Nejca Mevlja z Rostovom žanje tudi evropske uspehe, za položaj ob desni strani črti se Katancu ponujajo kar štiri imena, novo orožje pa bi lahko reprezentanca dobila tudi v konici napada. Vse močneje in glasneje na reprezentančna vrata trka tudi Luka Zahović, ki si s 13 zadetki deli vrh ligaške lestvice strelcev ter ob mizerni strelski formi čedalje resneje opozarja nase.

Zahoviću mlajšemu, ki je pred dnevi odločil tudi večni derbi z Olimpijo, so po včerajšnji mojstrski potezi v obračunu z Gorico “zaploskali” tudi številni pristaši Olimpije, Mariborčan pa je z golom sezone le še podkrepil svojo kandidaturo za reprezentančni dres. Z vpoklicem v izbrano vrsto je na Portugalskem rojenega nogometaša del javnosti povezoval že pred dobrima dvema letoma, ko je 21-letnik navduševal predvsem v jesenskem delu sezone 2014/15, ko pa je Katanec ocenil, da tedaj 19-letni up še ni pripravljen za takšen zalogaj.

Je morda dve leti kasneje? Številke (in tudi predstave) govorijo same zase. Najboljši strelec prvenstva je letos svoj strelski učinek dvignil še nivo višje, saj v povprečju za zadetek potrebuje vsega 76 minut igre, v prej omenjeni sezoni pa se je številka po nekoliko skromnejši pomladi ustavila pri 162 minutah. Luka resda ni napadalec, ki bi žogo pretirano dolgo zadrževal v svojih nogah, a zato kot škorpijon piči v (za nasprotnika) najbolj bolečem trenutku.

…predvsem pa svoje priložnosti le redko zapravlja, kar mu je po večnem derbiju priznal tudi izkušeni branilec Olimpije Branko Ilić. Ni odveč zapisati, da se napadalec, ki je bil član vseh mlajših reprezentančnih selekcij, počasi že približuje najuspešnejši številki, ki jo je v dresu Maribora dosegel v tekmovanjih pod okriljem NZS. Kot fantič je v 22 tekmah 1. SNL U15 vzhod dosegel 17 zadetkov, članski, kadetski in mladinski dosežek je presegel ali izenačil včeraj.

Bo s svojimi predstavami in strelskim učinkom prepričal tudi selektorja Katanca?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kelenberger: Vsa čast dekletom in vsem, ki so verjeli v to!

Slovenska dekliška kadetska reprezentanca je tudi na drugem kvalifikacijskem obračunu za u…