Srečko Katanec je že po prijateljski tekmi s Kolumbijo napovedal, da bo v naslednjih tednih sklical novinarsko konferenco, na kateri bo marsikaj povedal tudi čez medijsko dogajanje v povezavi z izbrano vrsto. Danes opoldne je le-ta bila izpeljana v eni od ljubljanskih restavracij, beseda pa je večinoma tekla prav o medijih, pa tudi vplivu nekaterih figur, saj se je Katanec dotaknil tudi učinka Zlatka Zahoviča, Mirana Pavlina in Amirja Ružnića.


Kljub temu je uvodna beseda pripadala Aleksandru Čeferinu, predsedniku Nogometne zveze Slovenije, ki je v nekaj stavkih pregledal skorajda minulo leto in ga ocenil kot pozitivno, nato pa medijsko silo pozval k pozitivnemu ali pa vsaj objektivnemu poročanju: “Konec leta je in čas za kratek povzetek dogajanja. V letu 2014 smo začeli z gradnjo na Brdu, ki bo omogočil boljše delovanje zveze in selekcij. Liga ima odlično gledanost na televiziji, mlade selekcije delujejo dobro, še posebej smo veseli uspeha Maribora z uvrstitvijo v Ligo prvakov. Pomembna tema danes je A reprezentanca. Po oceni NZS je za nami dobro leto, kvalifikacije so se začele dobro in tudi izkupiček je po oceni zveze takšen. Ob treh gostovanjih in eni tekmi doma je šest točk dobro. Glede na polemike v zadnjem času želim povedati naslednje. Strokovni štab ima popolno podporo zveze in mene osebno. O tem, kdo bo igral in kdo ne, o vsem tem bo odločal izključno selektor in nihče drug, vključno z mano. Kakorkoli se bo odločil, bo imel podporo. Vem, da bo pri nekaterih to naletelo na gluha ušesa. Ni moj cilj prepričati prepričanih. Poizkušajmo biti pozitivni, če pa že ne pozitivni, pa vsaj objektivni pri ocenah dela reprezentance, saj bi morali vsi mi navijati za to reprezentanco. Ponosen sem na igralce, ki s srcem igrajo za reprezentanco, so pravi športniki in so lahko vzor mladim in tudi starejšim nogometašem in ljudem v Sloveniji.”

Po kratkem nagovoru predsednika Čeferina je besedo dobil selektor Srečko Katanec in se že po nekaj uvodnih stavkih spotaknil ob delo nekaterih novinarjev, saj nekateri po selektorjevem mnenju širijo laži in delajo po “naročilu” drugih: “Točno eno leto je, odkar me je predsednik poklical v Dubaj za prijateljski tekmi z Argentino in Urugvaj. Sem rekel, pojdimo. Če pogledam nazaj, je bilo to narobe, vsaj kar se tiče vas, ker mečete vse stvari v isti koš. To je šola zame. Vam ne pomeni, če v gosteh igraš z Argentino, ali s katero drugo ekipo. Vesel sem, da smo dejansko osvojili šest točk. Poglejte moje izjave pred kvalifikacijami… Rekel sem, da če bomo osvojili šest točk, bo to super. Je super! Igra je drugi del. Boste pa tudi vi (novinarji, op.p.) morali povedati, kaj hočete. Enkrat hočete točke, enkrat točke pa umetniški vtis, potem hočete še glasbeno željo. Ne bom polemičen, ampak dejansko ste sila, svetovna. Proti vam ni možnosti. Kaj bom povedal, je moje razmišljanje, spremenil ne bom ničesar, vi pa tako delate, kar želite. Odgovornost… Ne vem, če se kdaj vprašate o njej. Lahko pišete vse, resnice ali laži, vse pije vodo, vse to ljudje preberejo. Nekaj med vami jih dela tako, kot nekomu to godi. Ravno zaradi takšnih dejavnikov se prej nisem želel vrniti.”

Katanec se je med novinarsko konferenco obregnil ob poročanje nekaterih medijskih hiš. (Foto: Jure Banfi
Katanec se je med novinarsko konferenco obregnil ob poročanje nekaterih medijskih hiš. (Foto: Jure Banfi

Ljubljančan na selektorskem stolčku je še enkrat poudaril, da Slovenija po njegovi oceni nima tako kakovostnega kadra, da bi se lahko z Anglijo in Švico enakovredno kosal za prvi dve mesti v kvalifikacijski skupini za preboj na Evropsko prvenstvo v Franciji. Še več, dejal je, da bo imela reprezentanca doma težave tudi z Litvo in Estonijo, v minulem letu pa ga je zmotila tudi slabša fizična pripravljenost nekaterih nogometašev: “Odkar sem se vrnil na selektorski položaj, nisem niti z eno besedo omenil dogodkov izpred 12 let. Ne zanimajo me več. Zdaj imamo vsebinske težave, imamo menjavo generacij, narediti moramo veliko korakov. Predsednik to ve, a takšni smo. Želim zmagati na vsaki tekmi, je pa seveda vprašanje, ali je to mogoče. Ne mečemo se v isti koš s Švico in Anglijo. Če želite v tem trenutku prikazovati reprezentanco v drugačni luči kot dejansko je… Velike težave bomo imeli doma z Estonijo in Litvo, tudi San Marino ni za podcenjevati. Nimamo določenih kakovosti, določenih igralcev, ki so bistveni za igranje v modernem nogometu. Imamo pa željo in voljo za napredovati. Določeni igralci na nekaterih igralnih mestih niso takšni, da bi bili kompatibilni. Če nimamo igralcev, ki so sposobni preigravati ena na ena, potem je to pač to. Pa smo lahko borbeni in lahko vlagamo kakor hočemo. Fantje imajo do marca čas, da izboljšajo fizično pripravljenost. Če je takrat ne bodo imeli, se bo nekaj menjalo.”

“Če je Ružnić nastavljen preko Zlatka Zahovića in Mirana Pavlina. Če se ve, da so v preteklosti vplivali na reprezentanco. Jaz vidim, kaj se dogaja. Vajeni so bili drugih standardov. Saj ne berem več, ampak moram, okolica te v to prisili. Tu sem, da branim selektorsko mesto,” se je Katanec dotaknil vpliva Zlatka Zahovića, Mirana Pavlina in Amirja Ružnića, ki naj bi v preteklosti vplivali na sestavo reprezentance. In v nadaljevanju na to temo še dodal: “Amir Ružnić napade selektorja. Pa veste, v kakem kontekstu je povezan z Mariborom? Da ima ne vem koliko igralcev za sabo in da ima neposredno linijo z določenimi mediji? On sam pokliče medije. Kako vas lahko on pokliče, ne pa obratno? Kako lahko to stori menedžer? Ružnić je prek Zahoviča in Pavlina že od prej povezan z reprezentanco. Navajeni so na druge standarde, pa to ni prav.”

S tem se pogovor o mariborskih vplivih ni končal, Katanec je k temu še dodal: “Povedal sem svoje, o tem ne bi več polemiziral. Vi potencirate določene stvari in škodujete določenim igralcem. Povedal vam bom, kaj mislim. Žal mi je, da ko grem v Maribor, z določenimi igralci, bivšimi soigralci ne smem govoriti. Ker je to problem, ker imajo ti ljudje potem probleme. To se dogaja. Ni mi treba govoriti tako kot vsej prešerni Sloveniji. Imam lahko svoj pogled. V Mariboru mogoče tudi kdo drugače mislil. Pa ne sme. Ker je šikaniran. Pa pustimo to…”

Novinarsko konferenco, ki je trajala dobrih 40 minut, si lahko v celoti sicer ogledate na tej povezavi (vir: Planet Siol).

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Tio Cipot debitiral v italijanski ligi

Igralec osrčja zvezne vrste, ki je član naše mlade reprezentance (U21), nad katerimi bdi M…