Slovenija je v Reykjaviku prišla do pomembne zmage, dobra igra v napadu je bila dovolj za tri točke in za dvig samozavesti pred jesenskim zaključkom kvalifikacij. Naši so dobro začeli in preko Kirma povedli že v 11. minuti, a v naslednjih minutah je sledil nerazumljiv padec, Islandci so izkoristili napake slovenske obrambe in v 26. minuti celo povedli. Vodstvo sicer ni trajalo dolgo, saj je Birsa v 30. minuti izid izenačil. V drugem polčasu so sicer pritiskali Islandci, a si resnejših priložnosti niso priigrali, Slovenci so svoje izkoristili in v 61. minuti preko Cesarja prišli do novega vodstva, v 85. minuti pa je Krhin s prvencem v reprezentančnem dresu odločil zmagovalca. Zmaga je vsekakor dobrodošla popotnica za nadaljevanje kvalifikacij, potrebno pa bo izboljšati igro v obrambi, saj so branilci tudi tokrat delali preveč napak.


Kvalifikacije za Svetovno prvenstvo 2014 – 6. krog. Glavni sodnik: Felix Zwayer.
Reykjavik: Laugardalsvöllur.
ISLANDIJA 2:4 SLOVENIJA
Strelci: Bjarnason (22), Finnbogason (26 pen); Kirm (11), Birsa (30 pen), Cesar (61), Krhin (85)
Islandija: Halldorsson, Sävarsson, R. Sigurdsson, O. Jonsson, Arnason, Danielsson, Gunnarsson (52 Gudjohnsen), Hallfredsson (63 Gislason), Bjarnason, Finnbogason, Sigthorsson. Selektor: Lars Lägerback.
Slovenija: S. Handanović, Jokić, Ilić, Cesar, Brečko, Krhin, Kurtić, Birsa (91 Struna), Kirm, Kampl (73 Radosavljević), Novaković (87 Matavž). Selektor: Srečko Katanec.

Islandci so do prve priložnosti prišli že po nekaj sekundah igre, Sigthorsson je izkoristil nesporazum Handanovića in Cesarja ter se znašel v lepi priložnosti, a so naši žogo odbili, a le do Finnbogasona, ki pa je meril mimo vrat. Nato pa so vajeti igre v svoje roke prevzeli Slovenci, v 4. minuti je Kirm po predložku Birse zgrešil žogo, v 7. minuti pa so si naši pripravili dve polpriložnosti. Najprej je Kampl po novem predložku Birse z glavo slabo zadel žogo, le nekaj sekund kasneje pa je slednji poizkusil tudi sam, potem, ko je kar nekaj časa pred kazenskim prostorom Islandije zadrževal žogo, a je njegov poizkus končal v naročju vratarja Halldorssona. V 11. minuti so naši izvedli hitro in lepo akcijo, Kampl je po levi strani potegnil proti golu, podal do Novakovića, ta je s peto podaljšal do Kirma, ki je s strelom po tleh v desni kot premagal islandskega vratarja Halldorssona in Slovenijo povedel v vodstvo. Naši bi lahko povišali vodstvo v 17. minuti, ko se je Novaković boril z dvema branilcema domačih, ju uspešno preigral, vendar nato sprožil naravnost v vratarja Halldorssona.

Po 20 minutah igre so pobudo prevzeli domači in v 22. minuti prišli do izenačenja, Hallfredsson je poslal predložek iz desne strani, Brečko je slabo ocenil let žoge, kar je izkoristil Bjarnason in neoviran premagal Handanovića, ki je bil sicer blizu obrambe. Zadetek je naše povsem šokiral, kar se je še posebej poznalo v obrambi, kjer so naši storili veliko napak, eno teh je izkoristil Finnbogason, ki je pobegnil Iliću, ta je Islandca še izven kazenskega prostora potegnil za dres, Finnbogasson pa je padel šele v šestnajstmetrskem prostoru. Nemški sodnik Zwayer je storil veliko napako in domačinom podaril enajstmetrovko, ki jo je Finnbogason uspešno realiziral. Vodstvo Islandije pa je trajalo vsega pet minut, Brečko se je znašel pred kazenskim prostorom Islandije, poslal žogo pred gol, hitrega Kampla pa je podrl domači kapetan Gunnarsson in Zwayer je še drugič pokazal na belo točko, k žogi je pristopil Birsa in premagal domačega vratarja. Kljub izenačenju je slovenska obramba tudi v nadaljevanju prvega polčasa delala preveč napak, kar je s prodorom pred gol v 33. minuti izkoristil Sigthorsson, a je Handanović  uspešno posredoval in žogo odbil v kot. Obe moštvi si do konca prvega dela igre nista priigrale večjih priložnosti, prvi polčas pa je napovedoval zanimivo nadaljevanje.

Začetek drugega polčasa je minil z uvodnim otipavanjem, po poškodbi domačega kapetana Gunnarssona, ki se je izpahnil ramo, pa je bila tekma nekaj minut prekinjena. Po prekinitvi so znova zapretili domačini, Sigthorsson je nevarno meril iz 20 metrov, a je Handanović žogo odbil v kot, po katerem je Sigthorsson prišel do novega strela, vendar je njegov poizkus z glavo zletel mimo gola. Slovenci so do prve priložnosti v drugem polčasu prišli v 59. minuti, po podaji Kirma na rob kazenskega prostora je iz voleja poizkusil Birsa, domači vratar Halldorsson pa je s skrajnimi močmi zaustavil žogo. Priložnost je slovenskim fantom dala dodatne energije, saj so v 61. minuti znova prišli do vodstva, po kotu je iz drugega plana pritekel Cesar in po visokem skoku žogo zabil v mrežo Islandcev. Islandci pa bi lahko prišli do izenačenja le dve minuti kasneje, naši so namreč še vedno močno plavali v obrambi, Finnbogason pa je iz bližine sprožil naravnost v glavo Handanovića. Po novem vodstvu Slovenije so domačini močno pritisnili proti vratom Slovenije, vendar si resnejših priložnosti niso pripravili.

Naši so pred gol Halldarssona znova prišli šele v 78. minuti, ko je Brečko izigral domačo obrambo in poslal nevaren predložek, a so branilci žogo izbili v kot. Večina slovenskih akcij je v tem delu tekme potekala prav na desni strani igrišča, kjer sta bila najbolj razpoložena Brečko in Birsa, ki je po daljšem času spet pokazal dobro predstavo. Po dobrih treh minutah slovenske prevlade pa so Islandci znova pritisnili, a do 83. minute, ko je Gudjohnsen iz prostega strela meril preko vrat, niso resneje ogrozili slovenskih vrat. Nato pa šah mat Islandcem, Novaković je na levi strani preigral domače branilce in prodrl v sredino kazenskega prostora, z lepo podajo zaposlil Kirma, ki se je odločil za strel, Islandci pa so žogo odbili točno na nogo Krhina, ki je iz polvoleja zabil za vodstvo s 4:2. Naši so do konca srečanja pametno zadrževali posest in preko Brečka, ki je v sodnikovem podaljšku močno sprožil preko vrat, še enkrat resneje ogrozili islandski gol.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Selektor Saša Kolman zahteva predvsem konstantnost

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je včeraj odigrala zadnjo, 6. tekmo v skupinskem …