Mlada reprezentanca Slovenije je v Celju, kjer se je sicer zbralo vsega 500 gledalcev, v drugi tekmi kvalifikacij za EURO 2017 vknjižila še drugo zmago. Po Andori so mladi Slovenci ugnali še Litvo, v mrežo katere so zabili tri zadetke. Zmaga bi lahko bila še višja, a je kljub številnim priložnostim ostalo pri zadetkih Dina Hotića, Andraža Šporarja in Lea Štulca. Ob Šporarju, ki je bil ob zadetku in podaji najvidnejši slovenski posameznik, gre pohvaliti tudi Luko Zahovića, ki je lepo podal za oba zadetka v drugem polčasu.


Kvalifikacije za EURO U21 – drugi krog. Sodnik: Suren Baliyan.
Celje: Arena Petrol, 500 gledalcev.
SLOVENIJA U21 3:0 LITVA U21
Hotić (31′), Šporar (65′), Štulac (81′)

Slovenija U21: Zabret, Bajrić, Šme, Ejup, Krivičič (46′ Pihler), Kapun, Črnigoj (69′ Požeg Vancaš), Kastrevec (62′ Štulac), Hotić, Zahović, Šporar. Selektor: Primož Gliha.
Litva U21: Švedkauskas, Žarskis, Aleksandravičius (77′ Upstas), Čerkauskas (63′ Šegžda), Januševskis, Urbys, Baravykas, Dombrauskis, Rakauskas, Stankevičius, Krušnauskas (72′ Romanovskij). Selektor: Antanas Vingilys.

Mladi Slovenci so hitro zagospodarili na celjski zelenici in litovska vrata prvič ogrozili že ob izteku osme minute. Po desni strani je krenil Kastrevec, ki je s povratno podajo v osrčje kazenskega prostora zaposlil Šporarja, ki pa je iz ugodne pozicije meril zgolj v dobro postavljenega vratarja Švedkauskasa. Maloštevilni gledalci so tudi v nadaljevanju prvega polčasa spremljali slovensko prevlado, a so Zahović, Krivičič in Črnigoj slabo merili, zato pa je bilo pred litovskimi vrati nevarno v 25. minuti. Znova sta bila osrednja akterje akcije Šporar in Kastrevec, ki je tokrat podal z leve strani igrišča, napadalec Olimpije pa je z glavo sprožil preveč po sredini. Štirimi minute zatem velja omeniti še strel Krivičiča, a litovski čuvaj mreže po strelu z razdalje ni imel pretiranih težav s krotenjem žoge. Zato pa je bil član Rome, ki kot posojen brani za Ascoli, brez moči v 31. minuti, ko je po desni strani kazenskega prostora prodrl Šporar in z lepim predložkom pred golom našel Hotića, ki mu osamljenemu z glavo ni bilo težko zadeti. Po vodstvu je domače moštvo nekoliko popustilo, kar so izkoristili Litovci, ki so se prebudili tudi v napadu, a bili v zaključku akcij premalo zbrani.

V drugem polčasu so prvi zapretili gostje, saj je z roba kazenskega prostora sprožil Krušnauskas, a je dobro posredoval Šme. Nato so pobudo znova prevzeli Slovenci, v 52. minuti je po desni strani pobegnil Šporar, ki je s predložkom na levo stran iskal Hotića, ki pa žoge ni uspel sprejeti, tako je akcijo s strelom s 14 metrov zaključil Črnigoj, ki pa je slabo zadel žogo in ta je zletela čez gol. Še lepša je bila akcija minuto zatem, ko je Zahović izkoristil nespretnost Aleksandravičiusa in na bližnji vratnici zaposlil Kastrevca, ki pa je ob dobrem posredovanju Urbysa z bližine meril zgolj mimo leve vratnice. Slovenci so pred kazenskim prostorom lepo kombinirali tudi v 63. minuti, ko je Šporar z novim natančnim predložkom pred golom našel Črnigoja, novi član švicarskega Lugana pa je z bližine meril le mimo leve vratnice. Če ni šlo soigralcem, pa je v 65. minuti vodstvo Slovenije podvojil prav razpoloženi Šporar. Po avtu z leve strani igrišča je žogo sprejel rezervist Štulac, z domiselno podajo zaposlil Zahovića, ki je prodrl proti golu in z nesebično podajo zaposlil Šporarja, ki je z bližine Švedkauskasa premagal s strelom med nogama. V 70. in 71. minuti se je v dveh priložnostih znašel še Zahović. Potem ko je bil v prvo iz težkega položaja po strelu z glavo nenatančen, je bila precej bolj obetavnejša akcija minuto kasneje, ko pa je Švedkauskas pravočasno zapustil svoja vrata in napadalcu Heerenveena preprečil zaključek. Litovski čuvaj mreže je imel precej težav z izbijanjem žoge v 74. minuti, ko je s precejšnje razdalje sprožil Šporar, a je Švedkauskas s skrajnimi močmi izbil v kot. Zmagovalec je bil dokončno odločen v 81. minuti, ko je Zahović z lepo globinsko podajo v ogenj poslal Štulca, ki je iz dvoboja z litovskim vratarjem izšel kot zmagovalec.

Zmaga Slovenije je bila več kot zgolj zaslužena, saj si Litovci pravih priložnosti niso pripravili, kar dokazuje tudi pogled na statistiko. Gregor Zabret je bil brez dela, saj v okvir njegovih vrat ni priletel niti en strel, medtem ko so Slovenci osemkrat merili v okvir vrat, še osem poizkusov pa je zgrešilo litovski gol.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenke z visoko zmago nad južnimi sosedami

Slovenska ženska reprezentanca je sezono zaključila z visoko zmago nad Hrvaticami. Na prij…