Srečko Katanec pred nocojšnjo tekmo z Estonijo ni zaman opozarjal, da tekma za gledalce ne bo lepa. Obračun v Ljudskem vrtu resda ni navdušil, zato pa je vsaj deloma zacelil rane po sobotnem porazu v švicarskem Baslu. Po dolgem mučenju je slovenske navijače odrešil Robert Berić, ki se je v 63. minuti veselil reprezentančnega prvenca. Slovenija je z zmago znova skočila na tretje mesto in za Švico, ki je izgubila v Angliji, zaostaja za tri točke.


EURO 2016 – osmi krog kvalifikacij. Sodnik: Tasos Sidiropoulos.
Maribor: Ljudski vrt, 6.868 gledalcev.
SLOVENIJA 1:0 ESTONIJA
Berić (63′)

Menjave
Slovenija:
Ljubijankić – Iličić (55′), Lazarević – Berić (77′), Rotman – Krhin (88′)
Estonija: Puri – Zenjov (46′), Teever – Lindepere (84′), Luts – Kallaste (88′)

Rumeni kartoni
Slovenija: Kampl (52′)
Estonija: Lindpere (20′), Mets (53′)

SLOVENIJA
[team1]

ESTONIJA
[team2]

Uvodne štiri minute obračuna so pripadle gostom, ki so v Ljudskem vrtu pogumno krenili v napad, tako si je moral Handanović že v drugi minuti privoščiti izlet iz vrat in žogo izbiti v polje. Nato so se prebudili tudi Slovenci, v osmi minuti je kot prvi sprožil Kampl, vendar z razdalje 25 metrov meril precej čez estonski gol. Kmalu zatem je po levi strani prodrl tudi Birsa, a kaj, ko njegov predložek pred vrata ni našel končnega naslovnika. V 16. minuti nova akcija po levi strani. Povlekel je Iličić, v ogenj poslal utekajočega Jokića, ki je pred golom našel Berića, vendar Krčan žoge z glavo ni najbolje zadel. Prevlada Slovenije je v nadaljevanju pojenjala, Estonci so pritisnili na slovensko polovico in kaj lahko bi se zgodilo, da bi Handanović, potem ko je žogo vrnil Ilić, okroglo usnje poslal v lastno mrežo, saj Purje blokiral izbijanje slovenskega vratarja, žoga pa je na našo srečo končala v gol avtu. To očitno ni bilo dovolj veliko opozorilo, saj si je zadnja vrsta privoščila še nekaj poigravanja, ki pa ga gostje niso znali kaznovati. Slovenci so z novim strelom poizkusili v 29. minuti, ko je po preigravanju z desne strani igrišča sprožil Iličić, a naletel na estonski blok. A to je bilo s slovenske strani v prvem polčasu tudi vse, varovanci selektorja Katanca so na odmor odšli brez izstreljenega naboja v okvir vrat, zato pa so bili v zaključku prvega polčasa nevarnejši Estonci. S poskusom Vassiljeva Handanović ni imel težav, zato pa se je moral čuvaj slovenske mreže pošteno potruditi v 44. minuti, ko je z 20 metrov sprožil Teniste, meril v spodnji desni kot, a se je z odlično akcijo izkazal vratar Interja.

Slovenci so v nadaljevanje srečanja krenili z isto postavo in prvič zapretili v 50. minuti, ko je Ilić po kotu sprožil v naročje vratarja Aksaluja. To je bil tudi prvi slovenski poskus v okvir vrat. Če je Birsa v 57. minuti s težkega položaja meril mimo leve vratnice, pa je precej več dela čuvaju estonske mreže povzročil Kampl, ki se je v 59. minuti odločil za diagonalni strel z leve strani igrišča, a se je po strelu z več kot 20 metrov izkazal vratar Aksalu. Nato pa 63. minuta in avt z leve strani igrišča, Ljubijankić je z glavo podaljšal do Berića, ki je žogo vrnil do Birse, ta pa je z globinsko podajo v ogenj poslal Krčana, ki je bil v kazenskem prostoru Estonije najprej spretnejši od Metsa, v nadaljevanju akcije pa je žogo s strelom po tleh le še potisnil za hrbet nemočnega Aksaluja. Novopečeni napadalec francoskega St. Etienna se je v sedmem nastopu veselil reprezentančnega prvenca. Kaj lahko pa bi Estonci kmalu tudi izenačili, v 75. minuti je prosti strel z desne strani igrišča izvedel Vassiljev, s peto je želel žogo preusmeriti kapetan Klavan, a bil prepočasen, žoga pa se je nato od Metsa odbila za las mimo leve vratnice. Ljudski vrt si je glasno oddahnil. Slovenci so hitro odgovorili, prav tako iz prekinitve. Prodorni Lazarević je izsilil prekršek na robu kazenskega prostora, precej na levi strani igrišča. Žogo si je namestil Kurtić, meril v bližnji kot, vendar zadel zgolj zunanji del mreže. V zaključku obračuna so proti slovenskim vratom pritisnili tudi Estonci, ki so bili še posebej nevarni v 86. minuti, ko je po kotu Vassiljeva na bližnji vratnici žogo preusmeril Kallaste, a je na gol črti odlično posredoval Handanović. Tri minute zatem je z 20 metrov nevarno sprožil še Teniste, na slovensko srečo pa je žoga švignila mimo leve vratnice.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenke z visoko zmago nad južnimi sosedami

Slovenska ženska reprezentanca je sezono zaključila z visoko zmago nad Hrvaticami. Na prij…