Slovenci so z zadetkom Valterja Birse, ki je v 53. minuti z lepim strelom premagal vratarja Kyriakosa Stamatopoulosa, prišli do zmage na prijateljskem obračunu z izbrano vrsto Kanade. V hladnem in deževnem vremenu gledalci na celjski Areni Petrol niso uživali v nogometni poslastici, saj priložnosti ni bilo veliko. Pri gostih je bil najnevarnejši kapetan Dwayne De Rosario, Romanu Bezjaku pa je veselje preprečil okvir vrat. V drugem polčasu z izjemo zadetka Valterja Birse, veliko priložnosti nismo videli, so pa Slovenci srečanje mirno pripeljali do zaključka.


Prijateljska tekma. Sodnik: Huseyin Göcek.
Celje: Arena Petrol, 2500 gledalcev.
SLOVENIJA 1:0 KANADA
Strelci: Birsa (53)

Slovenija: Oblak; Milec, Samardžić (46 Balažic), Cesar (78 Ilić), Struna; Birsa (60 Filipović), Kurtić, Stevanović, Kirm (46 Lazarević); Dedić (46 Pečnik), Bezjak (67 Berić). Selektor: Srečko Katanec.
Kanada: Stamatopoulos; Ledgerwood (67 Osorio), Henry, Hainault, De Jong (67 Bekker); Ricketts (46 Morgan), Pacheco; Straith (86 Ouimette), Cebara (46 Attakora), Porter (46 Nakajima-Farran); De Rosario. Selektor: Benito Floro.

Selektor Srečko Katanec je danes pričakovano premešal začetno enajsterico, saj sta od uvodne minut prvič pričela Milec in ljubljenec domače publike Bezjak, Samardžić pa je sploh prvič oblekel dres članske reprezentance, po daljšem premoru pa je priložnost za igro dobil tudi Stevanović. Uvod srečanja je minil v mirnem vzdušju, roke gledalcev pa je v 7. minuti z lepim preigravanjem ogrel Milec, ki pa mu je Ricketts preprečil prodor v kazenski prostor. In prav Ricketts je bil minuto kasneje prvi, ki je nevarneje sprožil proti vratom Slovenije, a je bil Oblak zanesljiv. Še nevarnejši je bil v 12. minuti poizkus De Rosaria, ki je iz roba kazenskega prostora meril v zgornji desni kot Oblaka, a je slednji odbil v kot. Slovenci so proti vratom gostov prvič resneje sprožili v 16. minuti, ko je po kotu do odbitka prišel Stevanović, ki pa je iz roba kazenskega prostora streljal slabo. V 23. minuti so Slovenci izpeljali lepo akcijo po levi strani, po podaji v prazen prostor pa se je do žoge prebil Bezjak, ki je hitro sprožil iz 20 metrov, žoga je preletela vratarja Stamatopoulosa, ki pa ga je rešil prečnik. Srce kanadskega vratarja je najverjetneje zadrhtelo tudi v 30. minuti, ko je Birsa nevarno sprožil iz razdalje, žoga pa je švignila mimo desne vratnice gostujočih vrat. V 33. minuti je sodnik Göcek De Rosariu pokazal prvi rumeni karton na tekmi, saj se je kapetan gostov z obema rokama oprijel Kurtića. Slovenski poizkusi so se nadaljevali tudi v zadnji tretjini prvega polčasa, ko je iz dobrih 20 metrov sprožil Bezjak, a meril preko vrat. V 36. minuti so bili borbeni Kanadčani še drugič kaznovani z rumenim kartonom, po prekršku na sredini igrišča ga je prejel Straith. V zaključku prvega polčasa so prvi zapretili gostje, a je nekdanji član Celja Cebara s črte kazenskega prostora meril mimo vrat, na nasprotni strani pa je Bezjak iz podobne razdalje meril v vratarja gostov. Bezjak je zapretil tudi v sodnikovem podaljšku, ko je po predložku iz desne strani žogo odbil Stamatopoulos, a so sodniki nerazumljivo pokazali na prepovedani položaj.

Selektorja obeh reprezentanc sta ob polčasu posegla po treh menjavah, pri Sloveniji so v slačilnici ostali Samardžić, Dedić in Kirm, priložnost pa so dobili debitant Balažic, Pečnik in Lazarević. Kanadski selektor Floro pa je namesto Cebare, Porterja in Rickettsa v igro poslal Attakoro, Morgana in Nakajima-Farrana. Slovenci so v 53. minuti, po prvem pravem napadu le prišli do vodstva, po dolgi kombinaciji na polovici Kanade je žogo dobil Birsa, Straith ga je skušal ovirati, a premalo, da se član Milana ne bi iznenada odločil za strel iz 20 metrov in s strelom v daljši vratarjev kot Slovenijo popeljal v vodstvo. Po uri igre je Katanec posegel še po četrti menjavi, Birso, ki so ga iz igrišča odnesli na nosilih, je zamenjal Filipović. V 64. minuti je Lazarević nevarno prodrl iz leve strani igrišča in se na robu kazenskega prostora odločil za strel, a je bil Stamatopoulos dobro postavljen. Nato sta selektorja znova posegla po nekaj menjavah, Berić je pri Sloveniji zamenjal Bezjaka, Osorio in Bekker pa pri gostih  Ledgerwooda in De Jonga. V 70. minuti je Berić na robu kazenskega prostora izsilil prekršek, prosti strel je dobro izvedel Kurtić, meril v daljši kot vratarja Stamatopoulosa, a se je slednji izkazal z lepo obrambo. V 74. minuti je sodnik prvi rumeni karton pokazal tudi Slovencu, prejel ga je Stevanović, ki je v 76. minuti streljal iz razdalje, vendar zgrešil vrata gostov. V 78. minuti je Katanec posegel še po eni menjavi, namesto kapetana Cesarja je nekaj minut za igro dobil Ilić, ki je obenem prevzel tudi kapetanski trak. V 82. minuti so do prvega resnega poizkusa v drugem polčasu prišli Kanadčani, a Bekkerjev poizkus od daleč Oblaku ni povzročil preveč preglavic. Na nasprotni strani pa se je v naslednji minuti za strel iz leve strani kazenskega prostora odločil Kurtić, a meril v vratarja gostov.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Varovanci selektorja Aleksandra Radosavljevića ponovno brez zmage

Slovenska reprezentanca do 17 let je danes odigrala drugo tekmo proti vrstnikom iz Madžars…