Kot smo že poročali, Ante Šimundža ni več trener Maribora, zdaj že nekdanji strateg vijoličastih je točno opoldne še uradno potrdil svojo odločitev in med drugim dejal, da iz kluba odhaja ponosen. Na novinarski konferenci, na kateri se je zbralo veliko število predstavnikov sedme sile, je bil prisoten tudi športni direktor Zlatko Zahovič, ki je med drugim dejal, da odgovornost za slabši začetek sezone ne nosi Ante Šimundža, temveč igralci. Novega trenerja, ta bo znan v prihodnjih dneh, ne čaka lahka naloga, s čimer se je strinjal tudi Zahovič. Več pa v nadaljevanju članka.


“Anteju se lahko samo zahvalim za vložen trud. Mislim, da smo z njim dosegli največje uspehe v klubski zgodovini. Žal sta šport in žoga nepredvidljiva, pride do faze, ko človek spozna, da je to za klub, igralce in njega samega najbolje. V nadaljni karieri mu želimo veliko sreče, vrata kluba so bila in bodo za legendo kluba vedno odprta,” je po uradni potrditvi, da Ante Šimundža odstopa z mesta trenerja, uvodoma dejal Zlatko Zahovič, ki je v nadaljevanju dejal, da ime novega trenerja še ni znano, a naj bi se pri iskanju novih moči oziral po izkušenejšem strokovnjaku.

Športni direktor Maribora je v nadaljevanju del krivde za slabe predstave prestavil tudi na igralce, ki v zadnjih tednih niso kazali prave energije. “Smatram, da trener ni odgovoren. To je moje mnenje! Po ekstremnih uspehih je včeraj zmagala lačna ekipa, ne boljša, ampak lačna. Sem zaskrbljen, ker ekipa ni stara ekipa. Fantje so v najboljših letih in zagotovo si lahko zaskrbljen. Si pa moramo priznati, da smo živeli v ekstremnih rezultatskih uspehih in slej ali prej pride padec. To je normalno, hočeš ali nočeš. Težko je analizirati ekipo, ko ima toliko smole kot v Astani, ki je reflekt tega. Fantje so tudi zato tukaj, da se znajo regenirati in so ambiciozni do svojih karier. Jasno je, da ostane grenak priokus. Ne le, da je Ante legenda Maribora, ampak eden najuspešnejših trenerjev v zgodovini, če pogledamo rezultate v zadnjih dveh letih. Velika odgovornost je tudi na igralcih, do sedaj smo jim vedno ščitili hrbet in nismo povedali vsega, kar bi morali, saj se mi zdi, da vsaka institucija ima svoje skrivnosti, ki jih ni potrebno povedati javnosti. Ampak pride do faze, ki je vse prej kot prijetna. Potrebno bo spet poiskati energijo, če je ne bo… Je pa res, da za Maribor ni normalno, da vselej zmaguje, saj to ne uspeva niti Bayernu, Realu… Do padca pride slej ali prej, potrebno je poiskati novo iskrico. Za to smo tukaj mi, če ne gre, je potrebno malce počakati,” je v dolgem monologu dejal Zahovič, ki ima poleg novega trenerja še dve možnosti za nov zagon in dodatno energijo. Prva so okrepitve, a se športni direktor precej bolj nagiba k drugi opciji, to je črpanju igralcev iz B ekipe, ki pa pri uveljavljanju v dresu prvega moštva potrebujejo čas.

Volaš tudi po slovesu Šimundže ostaja izven prve ekipe, je sporočil Zahovič. (Foto: Jure Banfi)
Volaš glede na Zahovičeve besede očitno tudi po slovesu Šimundže ostaja izven prve ekipe. (Foto: Jure Banfi)

“Na nas je, da reagiramo. Maribor je konkurent samemu sebi. Maribor je Maribor in če je Maribor pravi, ni druge možnosti, kot osvojitev naslova. Če gledamo pozitivno, v to smo prisiljeni, imamo le tri točke manj od našega največjega rivala,” Zahovič tudi po porazu z Olimpijo ostaja optimist, a dodaja, da novega trenerja ne čaka nič kaj lahka naloga:“Mislim, da je težko ponoviti uspehe, ki so jih naredili in že ponavljali. Normalno je, da pride do padca in mislim, da novega trenerja čaka vse prej kot lahko delo. Milanič je imel devet lovorik, Ante je prezimil v Evropi in prišel v Ligo prvakov. Nikoli ni enostavno. Težavno je, saj je stol, na katerem sedi Ante, najtežji stol v slovenskem nogometu. Ni se enostavno usesti nanj. Usedeš se že, preživeti pa ni enostavno.”

Težava novega trenerja pa bo tudi ta, da z ekipo ni opravil priprav, zato bo časa za prilagajanje zgolj malo, obenem pa bo nad njem visela še senca preteklih uspehov, ki so, to je potrebno priznati, razvadili tudi mariborsko publiko: “To bo zagotovo težava novega trenerja, ki se bo moral s tem spopasti. Najprej se bo moral ubadati s tem, da so bili v preteklosti trenerji tega kluba ekstremno uspešni. Kot sem že dejal, to je najtežji stol v slovenskem športu. Je privilegij, a najtežji.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mariborčane med vikendom čaka prva resnejša pripravljalna preizkušnja

Nogometaši Maribora v letošnjem poletnem pripravljalnem obdobju še ne poznajo poraza. Na p…