Prvi večni derbi sezone 2015/16 se je končal z visoko in zasluženo zmago Olimpije. Ljubljančani so z enostavno, vendar učinkovito igro v napadu Mariboru odčitali pravo lekcijo in se veselili prve ligaške zmage v Ljudskem vrtu. Uvod je bil kopija prvega večnega derbija lanske sezone, Olimpija je začela silovito in po odlični akciji Ezekiela Hentyja povedla že v peti minuti obračuna. Nigerijec je v 27. minuti uprizoril še lepšo akcijo in zadel za 2:0. Čeprav so Mariborčani v drugem polčasu preko Vršiča stresli tudi okvir vrat, pa niso bili niti blizu izenačenja, zadnji žebelj v mariborsko krsto je v 90. minuto zabil še Andraž Šporar. Bo Ante Šimundža dočakal stoto tekmo na klopi Maribora?


Ljubljančani so v tekmo krenili bolje in po nevarnem strelu Matića zapretili že v drugi minuti obračuna, a je Handanović strel v desni kot odbil v polje. Zato pa je bil čuvaj mariborske mreže v peti minuti, ko so Ljubljančani krenili v hiter napad, Mimoun je žogo hitro popeljal čez igrišče in zaposlil utekajočega Hentyja, ki je pred golom preigral še Handanovića in s strelom z leve strani kazenskega prostora poskrbel za veselje gostujočih navijačev. Mariborčani so odgovorili šele v 16. minuti, ko je Ibriami po preigravanju sprožil z 20 metrov, vendar meril čez gol. Makedonski reprezentant je sprožil tudi v 21. minuti, ko pa je ljubljanska obramba strel blokirala. Dve minuti zatem, kmalu po tem, ko je poškodovanega Kabho zamenjal Mertelj, je po predložku Vilerja do strela z glavo prišel tudi Bajde, vendar žogo poslal mimo leve vratnice. V 27. minuti pa so znova udarili gostje, bolje povedano Henty, ki se je po samostojni akciji z drugim zadetkom v tekmi podvojil ljubljansko vodstvo. Nigerijec je akcijo pričel na ljubljanski polovici, se najprej sijajno otresel Boharja, nato pa na robu kazenskega prostora iz igre vrgel še Giglija in s strelom v daljši kot matiral še Handanovića. 0:2 za Olimpijo! V 30. minuti je Sallalich 20 metrov od gola izsilil prekršek Kronavetra, a Šeliga po blagem poizkusu Ibraimija ni imel težav z lovljenjem sicer mokre žoge. Minuto kasneje so Mariborčani zahtevali najstrožjo kazen, a je Skomina po padcu Bajdeta zgolj odmahnil z desnico. Mariborska grla so se znova zatresla v 35. minuti, ko je nov izjemen prodor uprizoril Henty, potem ko je vriler krenil v prazno, pa je Nigerijec meril čez gol. To je bila tudi zadnja akcija prvega polčasa, gostje so na odmor odšli z dvema zadetkoma prednosti.

V drugi polčas so podjetneje krenili Mariborčani, a so gostje v 52. minuti dvakrat blokirali zaključek Ibraimija. Zato pa so bili v 55. minuti blizu povišanja prednosti Ljubljančani. Za strel s 23 metrov se je nenadoma odločil Mimoun, čeprav se je Handanović stegnil kolikor je dolg in širok, pa je Maribor pred povišanjem zaostanka rešila leva vratnica. Minuto zatem je po podaji Vršiča z 20 metrov še enkrat sprožil Ibraimi, vendar okroglo usnje poslal v naročje Šelige. V 58. minuti priložnost za hattrik Hentyja, ki je imel ogromno prostora na levi strani kazenskega prostora, a je tokrat nastreljal zgolj Handanovića. V 62. minuti so eno lepših akcij srečanja izpeljali tudi vijoličasti. Bajde je krenil po desni strani in z lepim predložkom na drugo vratnico iskal Sallalicha, ki se je vrgel proti žogi, vendar z glavo meril čez gostujoča vrata. Po dvojni podaji z Ibraimijem je v 64. minuti s 14 metrov sprožil še Vršič, a je bil Šeliga znova dobro postavljen. Isti dvojec se je soočil tudi dve minuti zatem, ko je Vršič prosti strel najprej poslal v živi zid Olimpije, nato pa v drugo močno sprožil z 22 metrov in stresel desni prečnik. Da bi bilo lovljenje zaostanka za Mariborčane še težje, je v 77. minuti poskrbel še Gigli, ki je po prekršku nad Hentyjem prejel še drugi rumeni karton in bil posledično izključen. Kljub igralcu manj so Mariborčani krenili v lov na zaostanek, v 81. minuti je Vršič na desni strani lepo izigral Bajrića, Tavares pa v gneči ob bližnji vratnici žoge ni uspel spraviti za hrbet Šelige. Dve minuti zatem nov strel gostov, a je Šporar z 20 metrov meril mimo leve vratnice. Zadnji žebelj v mariborsko krsto pa je v 90. minuti zabil še Šporar, ki je izkoristil nepopustljivost Zajca in po predložku z leve strani kazenskega prostora zadel za končnih 0:3.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Znani termini evropskih tekem

Znani so vsi datumi in ure začetka evropskih tekem za slovenske predstavnike v prvem kvali…