Pokal Slovenije – povratna četrtfinalna tekma.

Maribor: Ljudski vrt, 5000 gledalcev. Sodnik: Matej Jug.
MARIBOR 0:1 OLIMPIJA
Valenčič (5)

Maribor: Handanović; Milec, Potokar, Rajčević, Viler; Ibraimi, Cvijanović, Mertelj, Mezga (89 Filipović); Berić (76 Smrekar), Tavares. Trener: Darko Milanič
Olimpija: Šeliga; Fink, Zarifović, Mitrović (77 Kovačević), Baskera (85 Bešić); Lovrečič, Kapun, Trifković, Omladič; Šporar (37 Vicente), Valenčič. Trener: Andrej Razdrh

 

V Ljudskem vrtu sta se v vetrovnem in oblačnem vremenu na povratni tekmi četrtfinala Pokala Slovenije pomerila večna tekmeca Maribor in Olimpija. Vijoličasti so sicer prvi obračun v Ljubljani dobili z rezultatom 3:1. Trener domačih Darko Milanič danes ni mogel računati na poškodovanega Timoteja Dodleka, medtem, ko trener gostov Andrej Razdrh v današnjo postavo ni smel uvrstiti Elvisa Džafića in Antonia Delameo Mlinarja. Kapetanu Marcosu Tavaresu so pred prvim žvižgom sodnika Mateja Juga podelili tudi priznanje za Vijolčnega bojevnika 2012. Na tribunah Ljudskega vrta se je kljub delavniku zbralo kar spodobno število gledalcev, vzhodna in zahodna tribuna sta kar lepo popolnjeni. Podobno je tudi na južni tribuni, kjer glasne Viole vzpodbujajo domače nogometaše. Iz Ljubljane je prišlo med 40 in 50 Green Dragonsov. Tekmo pa je v živo spremljalo okoli 5000 gledalcev.

Srečanje so bolje odprli gostje, ki so preko Filipa Valenčiča povedli že v 5. minuti. Gol je streznil in prebudil domače nogometaše, ki so začeli slabo, a so v nadaljevanju stopnjevali pritisk proti golu vratarja Aleksandra Šelige, ki je pred dnevi podaljšal pogodbo z ljubljansko ekipo. Vijoličasti so gol Olimpije oblegali dobrih dvajset minut, a gola kljub temu niso uspeli doseči. Ali so jim namero prepričili gostujoči branilci, vratar ali pa sami niso bili dovolj zbrani v zaključku akcije. S streli so poikušali Milec, Tavares, Berić in Cvijanović, a noben poizkus ni končal v gostujočem golu. Ob koncu prvega polčasa je dvakrat zapretil Filip Valenčič, prvič je Handanović pravočasno izbil žogo, drugič pa mladi napadalec ni bil dovolj zbran.

Ob začetku drugega polčasa je nevarno zapretil Robert Berić, vendar spet premalo za zadetek, saj je zadel le zunanji del mreže. V nadaljevanju tekme je dvakrat zapretil Miroslav Cvijanović, najprej je streljal od daleč in preko gola, nekaj minut kasneje pa se je pretihotapil v kazenski prostor, a mu je strel z lepo obrambo zaustavil Aleksander Šeliga, ki je več kot dostojno zamenjal kaznovanega Elvisa Džafića. Zadnjo priložnost Maribora je zapravil kapetan Marcos Tavares, potem, ko Aleksander Šeliga ni uspel prestreči predložka Agima Ibraimija. Zaključek tekme je spet pripadel gostom, ki so zapretili preko Omladiča in Valenčiča, slednjega lahko pohvalimo za dobro igro, saj je bil udeležen v številnih nevarnih akcijah Ljubljančanov.

 

 

0′ Iz sredine igrišča so začeli domači nogometaši.
2′ Prvi prekršek na tekmi, ob levem robu igrišča ga je utrpel domači kapetan Tavares. Brez nevarnejšega poizkusa v nadaljevanju.
5′ GOOOL! Prvi strel na tekmi in že prvi zadetek. Iz roba kazenskega prostora je zadel Filip Valenčič. Žoga se je po natančnem strelu odbila od desne vratnice Handanovića.
12′ Iz dobrih dvajsetih metov je poizkusil Martin Milec, a vratar Olimpije Šeliga ni imel težav.
13′ Naslednja priložnost za Maribor. Tavares je ukradel žogo na sredini igrišča, potegnil do kazenskega prostora, podal do Mezge, ki je v kazenskem prostoru našel Cvijanovića, čigar strel pa so blokirali gostujoči branilci.
14′ Po še tretjem zaporednem kotu še en poizkus Martina Milca, tokrat še iz daljše razdalje, a je žoga končala na strehi južne tribune.
16′ Zopet brez večjih težav za Šeligo. Po podaji iz prostega strela, ki ga je izvajal Ibraimi, je poizkusil Berić.
18′ Pritisk Maribora še traja. Na levi strani igrišča sta kombinirala Mezga in Cvijanović, Mezga je žogo podal pred gol, kjer je bil v skoku najvišji Berić, Šeliga je strel zaustavil s skrajnimi močmi.
21′ Gostujoči branilci še naprej zaustavljajo poizkuse domačih napadalcev, najprej je poizkusil Tavares, nato čez nekaj sekund še Berić.
27′ Po nekaj minutah igre na sredini spet poizkus gostov. Po kotu se je žoga odbila do Lovrečiča, ki je poizkušal iz 20-ih metrov. Žoga mimo gola.
29′ Prosti strel za Mariborčane 25 metrov od gola Šelige, poizkusil je Ibraimi, a je živi zid žogo preusmeril v kot.
31′ Strel domačega kapetana iz roba kazenskega prostora, ki je poizkusil po podaji Cvijanovića, a mimo leve vratnice Šelige.
37′ Poškodovanega Andraža Šporarja je zamenjal Franklin Vicente.
38′ Handanović je pravočasno stekel iz gola in preprečil, da bi se strelc prvega zadetka Filip Valenčič znašel sam pred golom.
40′ Še ena poškodba, tokrat na navijaški tribuni, kjer so nastanjeni gostujoči navijači. Eden izmed navijačev je kot kaže padel z ograje in se pri tem poškodoval, saj so ga morali na nosilih odpeljati reševalci.
45′ Valenčič je danes razpoložen za igro, spet je poizkusil, a se je tokrat znašel v slabem položaju, da bi lahko bolje zaključil.

POLČAS: Olimpija je bila boljša v začetku in ob koncu polčasa, ko si si pripravili kar nekaj priložmnosti. Čas med 10. in 35. minuto pa je minil v znamenju pritiska domačih nogometašev, ki pa, ob danes odlični obrambi Olimpije, niso uspeli zabiti zadetka.

48′ Prva priložnost v drugem polčasu, meril je Berić, vendar mimo vrat. 
51′ V kazenskem prostoru je padel Ibraimi, a je piščalka Juga ostala nema, v nadaljevanju je žoga prišla do Cvijanovića, ki je poizkusil od daleč, a preko vrat.
58′ Kar se tiče priložnosti je drugi polčas precej bolj miren kot prvi, so pa zato precej bolj glasni in dejavni navijači obeh klubov. Krajše mrtvilo na igrišču pa je prekinil Mezga, čigar strel pa ni bil natančen in  je končal daleč mimo gola.
59′ Poizkus Cvijanovića, ki se je prebil v kazenski prostor, je še enkrat več zaustavil Šeliga.
69′ Najobetavnejša priložnost v drugem polčasu, Šeliga ni uspel ujeti predložka, a je poizkus Tavares, ki je iz bližine gola streljal s skrajnimi močmi, končal ob zunanjem delu mreže.
76′ Domači strateg je opravil prvo zamenjavo, namesto Roberta Berića je v igro vstopil Matija Smrekar, kar je njegov prvi nastop pred gledalci v Ljudskem vrtu.
77′ Po menjavi pa je posegel tudi Razdrh, ki je opravil menjavo v branilski vrsti. Nemanjo Mitrovića je zamenjal Mitja Kovačević.
80′ Viler je s prekrškom zaustavil poizkus protinapada Olimpije in bil kaznovan z rumenim katonom.
83′ Prosti strel za Olimpijo na razdalji 30-ih metrov, Omladič je meril v okvir vrat, a je Handanovič strel preusmeril mimo gola.
85′ Razdrh je opravil še zadnjo menjavo in v igro poslal Adnana Bešića, ki je zamenjal Roka Baskero.
86′ Nov poizkus razpoloženega Valenčiča, poizkušal je iz desne strani, a preslabo, da bi se veselil še drugič danes.
90′ Menjava tudi v vrstah Maribora, Mezgo je zamenjal Filipović.
90′ Novinec v igri Bešić je poizkusil iz desne strani kazenskega prostora s strelom v daljši kot, a žoga ni našla poti v gol.

 

{quickgallery}Maribor-Olimpija{/quickgallery}

Avtor: Peter Dominko
Foto: Aleš Cipot 

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Pokal
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Znani pari osmine finala

Na sedežu Nogometne zveze Slovenije je bil opravljen žreb osmine finala Pokala Slovenije. …