Mariborčani se pred deset tisoč gledalci v Ljudskem vrtu niso dokopali do rezultatskega preobrata in finala pokalnega tekmovanja. Ljubljačani so domačo četo, ki je sicer prevladovala in imela vnovič nemalo priložnosti, v težave spravili po pol ure igre, ko je v polno meril Alexandru Cretu. Gostiteljem do preobrata ni pomagala niti mojstrovina Dina Hotića, ki je odlično meril z razdalje 25 metrov. Zmaji se bodo konec maja v finalu udarili z Domžalami.


Pokal Slovenije – povratna tekma polfinala. Sodnik: Damir Skomina.
Maribor: Ljudski vrt, 10000 gledalcev.
MARIBOR – OLIMPIJA 1:1 (0:1)
Hotić (71′), Cretu (32′)

Rumeni kartoni: Eleke, Cretu, Klinar

Maribor: Obradović, Palčič (79′ Bohar), Rajčević, Defendi, Viler, Vrhovec (87′ Bajde), Pihler (61′ Vršič), Hotić, Tavares, Zahović, Novaković. Trener: Darko Milanič.
Olimpija: Vodišek, Bajrić (82′ Avramovski), Mitrović, Zarifović, Štiglec, Klinar, Cretu, Kapun (89′ Alves), Kirm, Eleke (Wobay), Benko. Trener: Safet Hadžić.

Iz igre s tremi napadalci ni bilo ničesar, saj je Tavares zaigral na položaju Vršiča, ki je presenetljivo obsedel na klopi. Presenetil je Hadžić, ki je v ogenj poslal zasedbo v postavitvi 4-4-2, na mestu krilnega vezista je tako zaigral Klinar, na njegovi standardni poziciji pa Bajrić. So se pa Mariborčani držali napovedi o ofenzivi na gol Olimpije. V tretji minuti je najprej poskusil Palčič, a bil nenatančen, nevarnejši pa je bil udarec v šesti minuti. Po blokiranem udarcu Hotiću je žoga končala pri Tavaresu, Brazilec je streljal z roba kazenskega prostora, Vodišek je bil na pravem mestu, odbitek je končal pri Novakoviću, ki pa je bil v prepovedanem položaju. Dobro minuto kasneje so do prvega udarca prišli tudi gostje, vendar je medel udarec Cretuja poletel mimo leve vratnice domačih vrat. Maribor je vnovič zapretil v deseti minuti, ko je Viler preigraval po levi, s predložkom na drugo vratnico našel Zahovića, ki pa je z zahtevnega položaja meril mimo gola. Viler je bil vpleten tudi v akcijo dve minuti kasneje, ko je v ogenj poslal Pihlerja, njegov predložek je preletel Vodiška, a darila na pladnju Tavares ni znal pretvoriti v domače vodstvo.

Razpoloženi Viler je 14. minuti nevarno prodrl v kazenski prostor, padel ob stiku z Bajrićem, a je piščalka Skomine ostala nema. Podobno je bilo tudi v 17. minuti, ko so Ljubljančani zahtevali igranje z roko v domačem kazenskem prostoru, nekaj sekund zatem pa Ljubljančani niso kaznovali poigravanja Obradovića. Slednji je ostal brez posredovanja ob koncu omenjene minute, ko je z razdalje sprožil Klinar, a meril čez gol. V 20. minuti nova sporna situacija v kazenskem prostoru Olimpije, a Skomina tudi v tretje ni pokazal na belo točko, čeprav je Zarifović igral z roko. V nadaljevanju iste akcije je Tavares pred golom zaposlil Zahovića, a je bil Vodišek prvi pri žogi. Sledil je nenatančen udarec Hotića, v 22. minuti pa se je v novi obetavni situaciji znašel Zahović, ki pa je po predložku Vilerja z glavo meril čez gol Olimpije. 28. minuta je prinesla še en netočen udarec Hotića, nato pa šok in vodstvo Ljubljančanov. Po navidez nenevarnem prostem strelu in predložku pred gol Maribora je odbita žoga končala pri Cretuju, ki jo je z vrha kazenskega prostora pospravil v zgornji levi kot domačega gola. Vodstvo gostov je umirilo nalet vijolic, ki si do odmora niso pripravile konkretnejše akcije.

V nadaljevanju smo prvi zaključni udarec videli v 55. minuti, ko sta Pihler in Viler odigrala lepo akcijo, po predložku Primorca pa je žogo s peto v okvir gola preusmeril v okvir gola, a v dobro postavljenega Vodiška. Ljubljančani so odgovorili že minuto zatem, ko je Klinar z razdalje še enkrat meril čez gol, nenatačen pa je bil tudi Benko, ki je sprožil z 20 metrov. V 61. minuti je Milanič v igro poslal Vršiča, Tavaresa poslal v napad, kljub temu pa je do prvega zaključka akcije prišel branilec. Danes odličen Viler je po podaji Vrhovca sprožil “iz prve”, a je okroglo usnje le za malce poletelo mimo desne vratnice Roka Vodiška. Ljubljanski vratar je bil na mestu v 69. minuti, ko je prvič sprožil Vršič. So se pa napadi domačih obrestovali v 71. minuti. Hotić je izkoristil nekaj več prostora dobrih 25 metrov od gola, nato pa z lepim udarcem pod prečnik poskrbel za eksplozijo Ljudskega vrta, v katerem se je zbral deset tisoč gledalcev.

Maribor je imel prevlado tudi v zadnji četrtini dvoboja, ko pa so se Ljubljančani organiziralo branili, v 86. minuti pa izpeljali hiter protinapad, ki ga je z udarcem z vrha kazenskega prostora zaključil Cretu, a je tokratni obračun s strelcem prvega zadetka dobil domači vratar Obradović. Milanič je v zaključku srečanja v igro poslal še četrtega napadalca, saj je Gregor Bajde zamenjal Blaža Vrhovca, a tudi to ni obrodilo sadov. Rezultat se ni spremenil, s skupnim izidom 3:2 pa so se uvrstitve v prvi pokalni finale veselili Ljubljančani.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Pokal

Dodaj odgovor

Poglejte še

Znani so pari pokalnega 4. kroga

Danes so v prostorih Nogometne zveze Slovenije izžrebali pare 4. kroga Pokala Pivovarna Un…