Danes zvečer se bosta v zadnjem dejanju sezone 2012/13 pomerila Maribor in Celje, ki ju ob 20:45 na koprski Bonifiki čaka finalna tekma Pokala Slovenije. Isti ekipi sta se v finalu pokala pomerili že v lanskem finalu, ki so ga v ljubljanskih Stožicah po izvajanju enajstmetrovk dobili vijoličasti. Ime letošnjega zmagovalca bomo v najboljšem primeru dobili okrog pol enajste ure, če se seveda redni del obračuna ne bo končal z neodločenim izidom, saj v primeru tega sledi podaljšek in morebiti tudi izvajanje enajstmetrovk.


Kluba sta se v letošnji sezoni štirikrat udarila v prvenstvu, ekipi pa sta po enkrat slavili v gosteh in enkrat na domačem igrišču. Celjanom je kar dvakrat uspelo presenetiti četo Darka Milaniča, obakrat z rezultatom 2:1, Mariborčani pa so najprej slavili v Celju z 2:0 in v zadnjem medsebojnem obračunu še s 5:1, ko se je treh zadetkov veselil kapetan Marcos Tavares. V prvenstvenih obračunih je statistika močno na strani Maribora, saj so ti dobili osemintrideset od enainsedemdesetih obračunov, Celjani so zmago slavili le na enajstih tekmah. Medtem pa je statistika medsebojnih tekem v pokalnem tekmovanju precej bolj izenačena, tako Mariborčani in Celjani so se namreč veselili štirih zmag, enkrat pa se je tekma končala z remijem.

Celjani so nazadnje v Ljudskem vrtu morali priznati premoč vijoličastim. Foto: Gregor Krajnčič

Kljub vsej statistiki pa je finalni obračun ponavadi nekaj čisto drugega, kar so mladi Celjani dokazali že v lanskem finalu, ko so se povsem dostojno upirali in kosali z Mariborčani. Tako so v 36. minuti preko Alena Romiha prišli do vodstva, izid pa je na začetku drugega dela igre poravnal bivši napadalec Maribora Dalibor Volaš. Celje se tudi v podaljšku ni dalo, saj so že hitro po začetku povedli preko Benjamina Verbiča, a so Mariborčani v 99. minuti izid izenačili, zadel je rezervist Matic Črnic.

Glede na to, da sta oba kluba igrala v evropskih tekmovanjih, sta z nastopanjem v pokalnem tekmovanju pričela v drugem krogu. Mariborčani so na poti do finala izločili Zavrč, Olimpijo in Triglav, Celjani pa so bili boljši od Brd, Dravinje in Aluminija. Danes pa ju na Bonifiki v finalu triindvajsete izvedbe Pokala čaka jubilejna deseta medsebojna tekma v pokalnem tekmovanju. Vprašanje je le, ali bo Maribor pokalno lovoriko osvojil osmič, ali pa Celje še tretjič.

POKAL SLOVENIJE – finale. Glavni sodnik: Matej Jug.
Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Arghus, Viler, Ibraimi, Cvijanović, Filipović, Mezga, Tavares, Berić.
Celje: Kotnik, Korošec, Krajcer, Žitko, Gobec, Vrhovec, Tomažič Šeruga, Bajde, Zajc, Verbič, Žurej.

Pot do finala:
MARIBOR CELJE
2. krog: Zavrč 0:2 Maribor Brda 0:3 Celje
Četrtfinale: Olimpija 1:3 Maribor Celje 2:0 Dravinja Kostroj
Maribor 0:1 Olimpija Dravinja Kostroj 0:1 Celje
Polfinale:  Triglav 2:2 Maribor Aluminij 1:1 Celje
Maribor 3:0 Triglav Celje 0:0 Aluminij
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Pokal
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Po treh letih suše se vrača veliki obalni derbi

Prenovljeno pokalno tekmovanje, v boj za lovoriko se je podalo kar 186 ekip, v svoji prvi …