Danes zvečer se bosta v zadnjem dejanju sezone 2012/13 pomerila Maribor in Celje, ki ju ob 20:45 na koprski Bonifiki čaka finalna tekma Pokala Slovenije. Isti ekipi sta se v finalu pokala pomerili že v lanskem finalu, ki so ga v ljubljanskih Stožicah po izvajanju enajstmetrovk dobili vijoličasti. Ime letošnjega zmagovalca bomo v najboljšem primeru dobili okrog pol enajste ure, če se seveda redni del obračuna ne bo končal z neodločenim izidom, saj v primeru tega sledi podaljšek in morebiti tudi izvajanje enajstmetrovk.


Kluba sta se v letošnji sezoni štirikrat udarila v prvenstvu, ekipi pa sta po enkrat slavili v gosteh in enkrat na domačem igrišču. Celjanom je kar dvakrat uspelo presenetiti četo Darka Milaniča, obakrat z rezultatom 2:1, Mariborčani pa so najprej slavili v Celju z 2:0 in v zadnjem medsebojnem obračunu še s 5:1, ko se je treh zadetkov veselil kapetan Marcos Tavares. V prvenstvenih obračunih je statistika močno na strani Maribora, saj so ti dobili osemintrideset od enainsedemdesetih obračunov, Celjani so zmago slavili le na enajstih tekmah. Medtem pa je statistika medsebojnih tekem v pokalnem tekmovanju precej bolj izenačena, tako Mariborčani in Celjani so se namreč veselili štirih zmag, enkrat pa se je tekma končala z remijem.

Celjani so nazadnje v Ljudskem vrtu morali priznati premoč vijoličastim. Foto: Gregor Krajnčič

Kljub vsej statistiki pa je finalni obračun ponavadi nekaj čisto drugega, kar so mladi Celjani dokazali že v lanskem finalu, ko so se povsem dostojno upirali in kosali z Mariborčani. Tako so v 36. minuti preko Alena Romiha prišli do vodstva, izid pa je na začetku drugega dela igre poravnal bivši napadalec Maribora Dalibor Volaš. Celje se tudi v podaljšku ni dalo, saj so že hitro po začetku povedli preko Benjamina Verbiča, a so Mariborčani v 99. minuti izid izenačili, zadel je rezervist Matic Črnic.

Glede na to, da sta oba kluba igrala v evropskih tekmovanjih, sta z nastopanjem v pokalnem tekmovanju pričela v drugem krogu. Mariborčani so na poti do finala izločili Zavrč, Olimpijo in Triglav, Celjani pa so bili boljši od Brd, Dravinje in Aluminija. Danes pa ju na Bonifiki v finalu triindvajsete izvedbe Pokala čaka jubilejna deseta medsebojna tekma v pokalnem tekmovanju. Vprašanje je le, ali bo Maribor pokalno lovoriko osvojil osmič, ali pa Celje še tretjič.

POKAL SLOVENIJE – finale. Glavni sodnik: Matej Jug.
Maribor: Handanović, Milec, Potokar, Arghus, Viler, Ibraimi, Cvijanović, Filipović, Mezga, Tavares, Berić.
Celje: Kotnik, Korošec, Krajcer, Žitko, Gobec, Vrhovec, Tomažič Šeruga, Bajde, Zajc, Verbič, Žurej.

Pot do finala:
MARIBOR CELJE
2. krog: Zavrč 0:2 Maribor Brda 0:3 Celje
Četrtfinale: Olimpija 1:3 Maribor Celje 2:0 Dravinja Kostroj
Maribor 0:1 Olimpija Dravinja Kostroj 0:1 Celje
Polfinale:  Triglav 2:2 Maribor Aluminij 1:1 Celje
Maribor 3:0 Triglav Celje 0:0 Aluminij
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Pokal
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Znani pari osmine finala

Na sedežu Nogometne zveze Slovenije je bil opravljen žreb osmine finala Pokala Slovenije. …