S tekmami šestindvajsetega kroga se je zaključilo tudi tekmovanje v regionalni ljubljanski ligi. Kar se tiče naslova, je bilo vse jasno že pred dobrim tednom, osvojila ga je Komenda, prvič v zgodovini kluba. Zeleno-beli iz juga Gorenjske se tako po skoraj desetletju in pol vračajo v 3.SNL, kjer so bili svoj čas že zelo uspešni. Zdelo se je, da bo moštvo Rajka Mitiča z naslovom v žepu v zadnjih treh tekmah popustilo, toda zaključek je bil spet odigran v šampionskem slogu. Komendčani so na zadnji tekmi gostovali v Kresnicah, kjer je morala sicer solidna ekipa domače Cockte priznati premoč kar s 4:1. Enega izmed štirih golov je dosegel napadalec Vladan Petrović, ki je s 23 zadetki postal tudi najboljši strelec lige. Na drugem mestu je končala Ilirija, ki je spomladi igrala odlično in zabeležila le en poraz, s čimer se je suvereno prebila v novo tretjo ligo. Moštvo Gorana Markoviča je v drugem delu sezone zbralo celo več točk od Komende, toda zaostanek iz jesenskega dela je bil prevelik, da bi še lahko poseglo v boj za sam vrh. Na zadnji tekmi so Ljubljančani slavili še v Grosuplju, spet brez težav, rezultat je bil 0:3. Tudi padli velikan iz Zgornje Šiške se tako po sedemnajstih letih vrača vsaj v tretjo SNL.


Bolj zanimivo je bilo v zadnjem krogu v boju za tretje mesto, za katerega so se potegovali Kolpa, Kočevje in druga ekipa radomeljskega Kalcerja. Kolpa je prezimila na drugem mestu, toda v zadnjem času ji nikakor ni šlo in po treh tekmah brez zmage se je znašla v situaciji, ko je o tretji ligi odločala zadnja tekma in medsebojni lokalni obračun s Kočevjem. V športnem parku Podzemelj se je zbralo kar 300 gledalcev, prisotni pa so bili tudi navijači obeh klubov, ki so poskrbeli za pirotehnične vložke, pa tudi nekaj vroče krvi med in po tekmi. Na igrišču so lahko gledalci sicer spremljali izenačen prvi polčas, odločitev pa je padla v nadaljevanju, ko so domači izkoristili predvsem individualno kvaliteto. Kolpa je povedla kmalu po premoru, potem ko je iz prekinitve z glavo zadel izkušeni kapetan Jože Pezdirc. Gostje so nato prevzeli iniciativo, a si večjih priložnosti niso pripravili. Na drugi strani so bili domači nevarni iz protinapadov, najprej je rezultat z lobom povišal Jankulov, končni izid pa je po dolgi podaji vratarja Kordiča postavil Matej Pezdirc. Tudi za moštvo Roberta Filaka pa tretja liga ne bo novost, saj so tam igrali že kar nekajkrat, nazadnje leta 2006.

Četrto mesto in zadnjo vstopnico za višji rang pa si je priboril Kalcer iz Radomelj oziroma njegova rezervna ekipa, ki je še lani nastopala v peti ligi. Pravila sicer niso najbolj jasno določena, a zdi se, da bi imelo moštvo Gregorja Moharja (ki je tokrat mimogrede sedel na klopi tudi kot igralec) pravico do napredovanja le, v kolikor bi se tudi prvo moštvo Kalcerja odločilo za igranje v prvi ligi. To deluje vse bolj verjetno, po odzivih vodstva kluba pa se zdi, da si želijo tudi rezervnega moštva v tretji ligi. Slednjo so si Radomljani na igrišču priigrali z zmago proti Svobodi na Viču, a nikakor ni šlo tako gladko. V večjem delu prvega polčasa ni bilo večjih priložnosti, za domače je dvakrat poizkušal Dindič, gostje so se v zaključku nevarnih akcij običajno zapletli, nekajkrat pa so se napadalci na obeh straneh znašli tudi v nedovoljenem položaju. Do ključnih dogodkov pa je nato prišlo tik pred odmorom, ko so gostje prišli do nekoliko dvomljive enajstmetrovke. Ta je hudo razburila domače, sploh vratarja Hodžiča Gavriloviča, ki se tudi po zadetku ni hotel pomiriti in sodnik Kondić mu je precej strogo pokazal rdeči karton. Ko je kmalu po odmoru zadel še Stoiljković, se je zdelo, da domači z igralcem manj nimajo več možnosti za uspeh. Toda Vičani se niso predali, najprej je znižal Aličaič, po novem vmesnem zadetku Radomelj pa je isto uspelo še Dindiču. Do konca so bile še tri minute in sodnikov podaljšek, gledalci pa so lahko ob živčni raztrgani igri videli še dva gola. Stoiljković je z drugim zadetkom odločil tekmo, tik pred koncem pa je za domače še tretjič znižal mladi rezervist Omerovič.

Z uspehom Kalcerja je na nehvaležnem petem mestu pristalo Kočevje, šesta pa je na koncu Cockta iz Kresnic. Stvari sicer tudi tukaj še niso dokončne, saj so se med drugim pojavile govorice, po katerih bi lahko Bela krajina kljub zadnjemu mestu ostala v drugi ligi, tako da bi se v tretji sprostil prostor še za enega. Svojo računico pa ima tudi Bravo, ki je slavil v peti ligi in si želi preskočiti v tretjo. Na odgovor, ali se bo pojavilo še kakšno prosto mesto in kdo ga bo v tem primeru dobil, pa bo seveda treba še počakati. Ostali so zaostali že precej več in bodo tudi drugo leto najverjetneje igrali v ljubljanski ligi. Nejasen je le še status ljubljanskega Slovana, ki je po porazu na Črnučah končal zadnji in bi po prej veljavnih propozicijah moral izpasti. Tudi tu pa bomo morali počakati na dokončne odločitve državne in medobčinskih zvez.

Rezultati (zadnjega) 26. kroga:
KOLPA 3:0 KOČEVJE
Pezdirc (50, 87), Jankulov (82)
SVOBODA (L) 3:4 KALCER
Aličaič (61), Dindič (87), Omerovič (93); Snoj (44/pen), Stoiljković (55, 91), Ljubijankić (80)
IHAN 5:4 JEVNICA
COCKTA 1:4 KOMENDA
SLOVAN 1:2 ČRNUČE
TABOR 69 2:2 LITIJA
BRINJE 0:3 ILIRIJA 1911

Končna lestvica:
Komenda 65, Ilirija 1911 55, Kolpa 51, Kalcer B 50, Kočevje 47, Cockta 44, Brinje 34, Svoboda (L) 32, Tabor 69 31, Jevnica 31, Ihan 29, Črnuče 22, Litija 14, Slovan 12

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Črnic okrepil vrste štajerskega nižjeligaša

Nekdanji slovenski reprezentant Matic Črnic se ponovno vrača na slovenske nogometne zeleni…