Tudi v letošnji sezoni je imela NZS precej težav s popolnjevanjem Prve Lige, saj so po izpadu Mure, ki ni prejela licence, in zavrnitvi Doba, ki se ni odločil za vstop med prvoligaše, zadnjega udeleženca prvoligaškega tekmovanja določili za zeleno mizo. V igri sta bila zadnjeuvrščeni prvoligaš Aluminij in tretjeuvrščeni drugoligaš Krka, priložnost med prvoligaši pa so naposled dobili slednji. Odločitev je sprožila kar nekaj polemik pri Kidričanih, ki so spraševali na podlagi kakšnih pravil in dejavnikov je bila Krka uvrščena v Prvo Ligo. Nekaj podobnega se sprašujejo tudi pri prevaljskem Korotanu, ki je po odločitvi Dravograda, da naslednje leto namesto med tretjeligaši nastopa v Štajerski ligi, ostal brez mesta med štajerskimi ligaši. Izjavo prevaljskega kluba, ki je lani v 1. ligi MNZ Maribor osvojil drugo mesto, si lahko preberete v nadaljevanju članka.


“Zadnji dnevi okrog našega kluba so bolj napeti kot na vrhuncu sezone, za kar pa nismo krivi sami, ampak nam je napeto obdobje tudi izven sezone ponudila kar naša matična zveza MNZ Maribor in njena partnerica MNZ Celje. Gotovo ste slišali za eno od mnogih variant, po kateri bi se tudi naše člansko moštvo uvrstilo v ligo višje. Toda žal vas moramo razočarati, saj se nobena izmed teh variant ni izkazala za ugodno našemu klubu. Ker želimo, da je o vsem tem obveščena vsa javnost, vam bi radi predstavili zgodbo, ki je kar podobna tistim, ki jih tako pogosto spremljamo v naši lepi deželi na sončni stran Alp. 

Torej, kot je znano, so naši fantje po 26 krogih tekmovanja v 1. MNZ Maribor osvojili končno 2. mesto, ki po pravilniku res ne pelje v ligo višje, vendar je obstajal kanček upanja, glede na informacije, ki so curljale iz Maribora. Po klicanju in zagotovilih odgovornih, da stvari potekajo v smeri, da napredujemo tudi mi, smo zadovoljno čakali na pozitivno novico. Bili smo pripravljeni tudi na scenarij brez napredovanje, vendar smo vseeno doživeli šok, ko smo zagledali sestav ŠNL (štajerska nogometna liga) za prihodnjo sezono. Vse lepo in prav, toda kaj na seznamu počne Koroška Dravograd? Mar niso osvojili mesta pri vrhu lestvice v 3.SNL-vzhod? Res je tako, Dravograd je bil uvrščen zelo visoko in po nobeni logiki ne bi mogel izpasti. Kaj se je zgodilo? Enostavno so zaprosili za izstop iz lige in vodstvo ŠNL jim je ugodilo! Kako in na podlagi katerega pravilnika ne vemo še danes, saj se odgovornim ne zdi smiselno posredovati sklepa na podlagi katerega je bila sprejeta odločitev. Takoj smo se zakopali v pravilnik, vendar nam navkljub temeljitem prebiranju ni uspelo izbrskati člena, ki bi omogočal takšen prestop iz višje lige v nižjo. Poizvedovali smo na NZS, kjer so povedali, da niso pristojni za vodenje ŠNL, toda vseeno dali vedeti, da takšen način ni pravilen. Nemudoma smo sestavili pritožbo oziroma vprašanje o tem kako in na podlagi česa takšna odločitev. Podobno so storili tudi v obeh ostalih neposredno oškodovanih klubih – NK Duplek in NK Paloma, toda iz zveze ni bilo nobenega odgovora, niti preko elektronske pošte, pošte ali vsaj telefonsko. Nič, niti besedice. Ko smo poklicali oba predsednika zvez, ki sta sprejela to odločitev, smo dobili nejasne odgovore in zopet nobenega odgovora na podlagi česa takšna odločitev, prejeli smo samo odgovor, da je odločitev koordinacije ŠNL (oba predsednika MNZ) dokončna in drugi nimajo s tem kaj opraviti. V četrtek, 11. julija 2013 je bila v prostorih MNZ Maribor seja IO MNZ Maribor, kjer pa je na mizo naenkrat prišel predlog, da se liga razširi na 16 klubov in v ligo postavijo tudi NK Korotan in NK Paloma, toda predlog je bil zavrnjen. Zanimivo, da je o tem razpravljal IO MNZ Maribor, glede ena to, da je dva dni pred tem predsednik MNZ Celje zatrjeval, da o tem odloča le koordinacija ŠNL. Zopet smo poslali pritožbo, na katero pa seveda pričakovano nismo dobili odgovora, po telefonskem klicu pa le izjavo predsednika MNZ Celje, da je zadeva zanj zaključena in pritožba brezpredmetna, nimamo pa mnenja predsednika MNZ Maribor, saj se ne oglaša na telefon, niti ne odgovarja na sporočila. 

Tako torej v ŠNL ostaja NK Koroška Dravograd, ki je očitno izkoristil nepisano pravilo boljšega lobija. Takšna poteza Dravograda in obeh nogometnih podzvez, pa očitno daje nove nauke v nogometu. Nič ne pomeni 2500 prepotovanih kilometrov na gostujoče tekme, nič ne pomeni ves prosti čas, ki so ga skozi sezono vlagali igralci in strokovni štab, nič ne pomeni vsako grlo, ki je zvesto navijalo na tribunah. Ne, vse našteto je brezpredmetno, saj na koncu sezone ne štejejo rezultati na travnati zelenici, temveč moč, ki jo lahko izkažeš za zeleno mizo. 

Ob vsem tem se človek vpraša ali sploh ima smisel tekmovati, saj tja kamor si prislužiš ne moreš, medtem, ko lahko drugi skačejo gor in dol po ligah, kot kakšna šahovska figura.

V NK Korotan Prevalje bomo klub temu ostali ponosnih glav in src, očitno znova krenili v 1. MNZ Maribor ter tokrat poizkušali doseči vrh lestvice in se mogoče uspeli preko tega uvrstiti ligo višje. Upamo pa, da so tudi nekateri drugi ponosni na svoja dejanja in jih vsaj smatrajo, kot dobre za nogomet, čeprav to zagotovo niso!”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Trboveljski Rudar s spektakularnim napredovanjem nazaj v 3. SNL!

Rudar iz Trbovelj, nekoč že član slovenske prvoligaške scene, je nedavno gostoval v Šiški,…