Prvoligaši in drugoligaši so v Italiji že zaključili s sezono in nogometaši po odhajajo na zaslužen počitek, vendar ne še vsi, saj bodo na sporedu še kvalifikacijske tekme za napredovanje v višji rang tekmovanja ali pa za obstanek v ligi. V Serie A je sodelovalo osem, v Serie B pa sedem slovenskih nogometašev. Nekateri so imeli vidno vlogo v ekipah, drugi pa so kar precej časa presedeli na klopi za rezervne igralce ali pa niso kandidirali za srečanja.


 

SERIE A

Kdo bo osvojil ‘Scudetto’ je bilo znano že na začetku prvenstva. Glavni favorit Juventus se je brez težav sprehodil in osvojil italijansko prvenstvo, saj je dosegel 27 zmag, izgubil pa samo na 5 srečanjih. Drugouvrščeni Napoli je prvaku lahko samo sledil. Za tretje mesto pa je potekal ogorčen boj med AC Milanom in Fiorentino. Končna odločitev o zadnjem potniku za Ligo prvakov je padla šele v zadnjem kolu, ko je AC Milan šele 6 minut pred koncem uspel streti odpor Siene in osvojil 3. mesto, čeprav je Fiorentina imela strelske vaje, ko je Pescari nasula 5 zadetkov, za Ligo prvakov ni bilo dovolj, vseeno pa so si priskrbeli vozovnico za Ligo Evropa. Zadnjo vozovnico za evropska tekmovanja je ujel Udinese. Med največja razočaranja, ki so ostali brez evropskih tekmovanj, lahko prištejemo Romo, Lazio in Inter, ki je osvojil zanj skromno 9. mesto in predsednik Massimo moratti poleti že napoveduje spremembe. Catania s trenerjem Rolandom Maranom, ki pred tem še ni imel izkušenj s treniranjem prvoligašev, lani je uspešno vodil Varese v Serie B, je pozitivno presenetila in osvojila odlično 8. mesto.

Zanimiva borba je potekala tudi za obstanek med prvoligaši. Pescara, ki je lani pod vodstvom Zemana suvereno osvojila 1. mesto v Serie B, je letos osvojila zadnje mesto zaradi nekonkurenčnosti, saj se je igralski kader zelo spremenil, odšel pa je tudi trener zdenek Zeman. Po nekaj letih se v Seie B seli tudi Siena. Čeprav so si na igrišču zagotovili obstanek v prvi ligi, je bil odbitek šestih točk zaradi nečednih poslov pri nameščanju tekem žal usoden. Po devetih letih pa italijansko elito zapušča Palermo, ki je še lani sodeloval v kvalifikacijah za evropska tekmovanja. Glavni krivec za nazadovanje je predsednik Maurizio Zamparini: prodaja ključnih igralcev, novi igralci so bili večinoma neizkušeni, slaba forma nekaterih igralcev, poškodbe in menjavanje trenerskega štaba. Zamparini še vedno nima potrpljenja s trenerja, v sezono je stopil s Guseppejem Sanninojem, po treh tekmah ga je zamenjal z Gian Pierom Gasparinijem, marca 2013 pa se je na prestol zopet vrnil Sannino. Ni pa še jasno, ali bo vodil Palermo tudi naslednjo sezono v drugi ligi, čeprav je podpisal dvoletno pogodbo.

Kako so se v tej sezoni odrezali Slovenci?

Najbolj standardni slovenski igralec je 1. vratar Interja Samir Handanović. Branil je na 35 srečanjih, izpustil je prve dve srečanji zaradi poškodbe, zaradi rumnih kartonov pa je manjkal zgolj na enem srečanju. Letos je prejel bistveno več zadetkov, kar 53 zadekov, lani pri Udineseju pa 35 zadetkov. Vid Belec pa je dobil priložnost lani v evropskih tekmovanjih, v tej sezoni pa je večina časa presedel na klopi za rezervne igralce.

Pri Palermu je Josip Iličić igral na 33 srečanjih. Kljub temu da je v drugem delu imel težave s trebušno prepono, je pokazal najboljše predstave in izboljšal rekord iz prve sezone, dosegel je namreč 10 zadetkov. Tudi Jasmin Kurtič se je po enoletni uspešni posoji pri Vareseju, uspešno uveljavil v prvi ligi in vzbudil kar precej zanimanja med prvoligaši. Igral je na 31 srečanjih, da bi dosegel zadetek, so mu preprečili vratarji ali pa prečka. Ker pa je že jasno, da bo Palermo naslednjo sezono igral v drugi ligi, vse kaže, da bosta Sicilijo zapustila oba omenjena igralca. Kje bosta igrala naslednje leto, pa bo znano v poletnem prestopnem roku?

Chievo ima v svojih vrstah dva slovenska reprezentanta. Branilec Boštjan Cesar je igral na 22 srečanjih, zbral je kar 10 rumenih kartonov. V prvem delu prvenstva je izpustil 6 tekem zaradi poškodbe. V drugem delu pa je izgubil mesto v prvi enajsterici, ker s klubom ni podaljšal sodelovanja in bo poleti iskal novo sredino. Zanj se zanima nekaj klubov iz Serie A. Poleti bo Verono zapustil tudi Bojan Jokić. Njegovo sezono lahko označimo podobno kot pretekle sezone, nekaj tekem redno igra, potem spet nekaj časa presedi na klopi za rezervne igralce. Vseeno je igral na 20 srečanjih, prejel pa je 5 rumenih kartonov.

Po vseh poškodbah v preteklih sezonah je Rene Krhin lahko zadovoljen z letošnjo sezono, poškodbe so ga pustile na miru, na igrišču pa pridno nabira minutažo. Čeprav še ni standardni igralec Bologne, je igral na 21 srečanjih, na zelenici pa je preživel 1311 minut. Zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknil v trčenju z Josipom Iličićem v Palermu, je moral izpustiti poletne priprave na novo sezono in prvih sedem tekem. Igralec bo tudi naslednjo sezono igral v Bologni.

Najmanj časa pa je na italijanskih zelenicah preživel Valter Birsa. Genoa ga je letos posodila Torinu, kjer pa je odigral 17 srečanj, največkrat je v igro vstopil kot rezervist. Dosegel je 2 zadetka in 4 asistence.

Moja napoved:
Samir Handanović ostane pri Interju v Serie A.
Vid Belec posoja v Serie B.
Josip Iličič, prodaja, Serie A.
Jasmin Kurtić, prodaja, Serie A.
Boštjan Cesar, nov klub v Serie A.
Bojan Jokić, nov klub v Serie A.
Rene Krhin ostane pri Bologni v Serie A.
Valter Birsa, odkup Torino, Serie A.

Cesar bo poleti iskal novega delodajalca. Foto: Jure Banfi 

 

SERIE B

Sassuolo in Hellas Verona sta si zavoljo prvega in drugega mesta v Serie B neposredno izborili nastop v najmočnejši italijanski ligi. Za tretje mesto pa se bodo v dodatnih kvalifikacijah pomerili livorno, Empoli, Novara in Brescia.

Sassuolo je podobno kot Juventus brez težav osvojil prvo mesto in se prvič v svoji zgodovini uvrstil v italijanko elito. Dolgo časa je kazalo, da bo 2. mesto osvojil Livorno, vendar je Verona uspela nadoknaditi zaostanek za Livornom, v finišu pa ga je prehitela in se zasluženo po 11 letih uvrstila v prvo ligo. Sedaj Livorno čaka težak boj v dodatnih kvalifikacijah z Empolijem, Novaro in Brescio, kjer mrgoli precej igralcev, ki imajo izkušnje iz Serie A (Maccarone, Caraciolo). Brescia je prav na zadnji tekmi v medsebojnem obračunu premagala Varese, ki je izgubil 6. mesto in seveda tudi uvrstitev v dodatne kvalifikacije. lani so izpadli v finalu dodatnih kvalifikacij proti Sampdoriji

V tretjo ligo pa so izpadli štirje klubi. Grosseto je osvojil zadnje mesto, bili pa so tudi kaznovani z odbitkom 6 točk zaradi sodelovanje v nečednih poslov pri nameščanju tekem. Novinec Pro Vercelli se ni uspel obdržati v drugi ligi. Presenetljivo je izpadel Ascoli, kjer je lani igral Siniša Anđelković. Zanj so bile usodne zadnje tekme, saj so na zadnjih desetih tekmah doživeli 8 porazov. Zadnji klub je Vicenza, ki je že lani izpadla, vendar je dobila povabilo in zapolnila prazno mesto, saj je bil Lecce po izpadu iz Serie A kazensko premeščen v Lega Pro (3. italijanska liga).

Kako so se v tej sezoni odrezali Slovenci?

Med najbolj standardnimi slovenskimi igralci v Serie B pri Modeni je Dejan Lazarević. Odigral je 34 srečanj, na katerih je dosegel 5 zadetkov in 8 asistenc. Po izjemnem prvem delu je malce padel v formi v drugem delu prvenstva, vmes je prišlo tudi do menjave trenerja, v zadnjem času pa ima težave s poškodbo mišice. Dve tekmi manj odigral njegov soigralec, branilec Siniša Anđelković, kjer je skupaj v paru Zobolijem igral v osrčju obrambi, po potrebi in zadnje tekme pa je igral na levem boku obrambe. Nekaj srečanj je izpustil zaradi rumenih kartonov. Dosegel je dva zadetka in dve asistenci. Kje bo naslednje sezono igral, še ni znano? Mogoče se bo vrnil v matični klub Palermo, saj gre za zelo izkušenega in konstantnega igralca druge lige. Modena je bila v prvem delu še v igri za uvrstitev v dodatne kvalifikacije, v drugem delu pa so popustili in zasedli so končno 8. mesto.

Armin Bačinović je Palermo zapustil in se preselil v Hellas Verono z namenom po rednem igranju. Odigral je polovico vseh tekem v Serie B, in sicer 17 srečanj. Na prvi tekmi proti Modeni je dosegel zadetek s prostega strela, redno igral v prvi enajsterici, potem pa se je izgubil v povprečju in izgubil mesto v prvi enajsterici. Drugi del prvenstva je večina časa presedel na klopi za rezervne igralce ali pa na tribuni. Če bo ostal pri Hellas Veroni, potem bi naslednjo sezono zopet igral v Serie A.

Drugo leto pri Padovi igra mladi krilni napadalec Enej Jelenič. Čeprav je igral na 21 srečanjih, je bil večkrat menjan ali pa je v igro vstopil kot rezervni igralec. Prvi del sezone je veliko časa presedel na klopi za rezervne igralce, v drugem delu pa je dobival več priložnosti, žal pa letos še ni dosegel zadetka.

Aljaž Struna, posojen igralec Palerma v Vareseju, ima za seboj nesrečno sezono. Dolgo časa se je spopadal z resno poškodbo, zlom nartnice, zato je odigral le 9 srečanj. Tudi drugo leto bo najverjetneje igral v Serie B, pri katerem klubu, pa še ni znano.

Zadnji Slovenec Danijel Marčeta, ki je zapustil Koper, se pri Virtus Lanciano ni kaj prida naigral. Igral je le na 4 srečanjih in zbral vsega 49 minut. Vsega pol leta pa je pri Crotoneju zdržal Alen Krcić, ki se je po neuspeli avanturi vrnil domov v kranjski Triglav.

Moja napoved:
Siniša Anđelković, Palermo ali posoja Modena, Serie B.
Dejan Lazarević, Genoa, Serie A ali prodaja.
Armin Bačinović, posoja, Serie B.
Enej Jelenič bo ostal pri Padovi, Serie B.
Aljaž Struna, posoja, Serie B.
Danijel Marčeta, posoja v Lega Pro (3. liga).

Avtorica: Aljaska

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Legionarji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Blaž Kramer avtor dveh zadetkov, kljub temu brez treh točk

V 22. krogu poljske Ekstraklase je Korona gostila Legio. Gledalci so bili priča šestim zad…