V slovenski reprezentanci je v preteklosti že zaigralo nekaj Slovencev, ki so bili rojeni izven meja naše države. Ne ravno najmlajši spremljevalci nogometa se verjetno še dobro spominjate Rudija Isteniča in Rajka Tavčarja, zadnja taka primera pa sta odlični Kevin Kampl, zdaj tudi nosilec članske izbrane vrste, in Nicolas Rajšel, ki je v dresu mlade reprezentance zadel ob debiju, a nato tudi zaradi ne najboljših predstav v celjskem dresu ni več dobil priložnosti.


Morda bo po stopinjah zgoraj omenjene četverice kdaj stopil tudi Ryan Penkarski, potomec slovenskih izseljencev v Kanado. “Sem osrednji branilec kluba Sigma FC, ki prihaja iz mesta Mississauga v kanadski provinci Ontario. Nazadnje sem v lanskem letu z nekdanjim klubom slavil v pokalnem tekmovanju Ontaria. V bodoče pa se želim z nogometom ukvarjati tudi profesionalno,” je krajši pogovor za SNPortal pričel 16-letni branilec, ki ga, kot je zapisano na njegovi osebni spletni strani, krasita tudi odlično branje igre in kontrola žoge.

Penkarski, ki trenutno poseduje zgolj kanadsko državljanstvo, je Slovenijo doslej obiskal dvakrat in treniral tudi z nekaterimi igralci mlajših reprezentančnih selekcij, v prihodnosti pa upa na poziv katerega od selektorjev. “Bratranec živi v Ljubljani, Slovenijo pa sem doslej obiskal dvakrat, nazadnje marca, ko sem treniral tudi z nekaterimi nogometaši reprezentanc do 16, 18 in 19 let. Za zdaj imam zgolj kanadsko državljanstvo, morda pa nekega dne prejmem tudi slovenski potni list. Upam, da bom v prihodnosti prejel tudi poziv katerega od selektorjev, da me preizkusi v reprezentančnem taboru,” pravi navijač katalonske Barcelone in dodaja, da bi se v prihodnosti morda tudi sam rad preizkusil v Evropi: “Trenutno trdo delam za to, da bi v prihodnosti postal profesionalni igralec nogometa. Če bo vse tako kot mora biti, bi v prihodnosti morda premislil tudi o selitvi v kakšnega od evropskih klubov. Zaenkrat bom nadaljeval z igranjem v Kanadi in se po možnosti v bližnji prihodnosti vpisal na eno od univerz v ZDA ali Kanadi.”

V Kanadi trenutno poteka žensko svetovno prvenstvo, kar zagotovo vpliva na promocijo nogometa v državi, kjer je šport številka ena zagotovo hokej na ledu. “Zaradi organizacije ženskega svetovnega prvenstva se v teh dneh v Kanadi veliko dogaja. Pred dnevi so reprezentance zaključile z rednim delom tekmovanja, dekleta pa spodbuja veliko navijačev,” pravi Penkarski in dodaja, da se nogometna igra v Kanadi precej razlikuje od evropske, a se tudi tam situacija počasi, a vztrajno izboljšuje: Nogomet tukaj v Kanadi pridobiva na veljavi in raste, za razlika od Evrope pa je tukaj večji poudarek na fizičnem vidiku. Nogomet je v celoti še venomer precej drugačen kot v Sloveniji in Evropi, vseeno pa se situacija izboljšuje.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Legionarji

Dodaj odgovor

Poglejte še

VIDEO: Kolmanič asistiral v osrčju Amerike

Austin Žana Kolmaniča v ligi MLS še naprej niza tekme brez zmage. Teksančani so na gostova…