Klubi s skrajnega vzhoda Evrope (ali če hočete zahoda Azije) v zadnjih letih v nogomet vlagajo čedalje večje vsote denarja, nobena izjema pri tem ni niti kazahstanska Astana. Kot je odločil včerajšnji ples kroglic, bo prvak Kazahstana prva ovira Maribora na poti do morebitne druge zaporedne uvrstitve v skupinski del Lige prvakov.


Kazahstanski klubi svoje vrste pogosto krepijo tudi s tujimi nogometaši, v deveti največji državi Sveta pa so svojo srečo že preizkušali tudi nekateri Slovenci. Že nekaj let v Kazahstanu igra Borut Semler, nekdanji član Bayerna iz Münchna, v lanskem letu pa je tamkajšnji nogomet izkusil tudi Rok Roj, saj je bil v lanski sezoni član Taraza, s katerim je v dvanajstčlanski zasedbi zasedel enajsto mesto. Kaj pa Štajerec pravi o julijskem nasprotniku Maribora? “Astana je vrhunski klub, z odličnimi pogoji. Spada med tri najboljše kazahstanske klube, ki se v vsaki sezoni borijo za naslov državnega prvaka. Nezanemarljiv ni niti podatek, da je osnovni proračun Astane neprimerljivo večji od mariborskega, zato je potrebno vedeti, da se ne le zgolj v Astano, temveč tudi v druge klube po državi, ki veliko vlagajo v nogomet, seli vedno več kakovostnih nogometašev. Največjo nevarnost Astane predstavljajo hitri napadalci, še posebej krilni napadalci, ki so izjemno hitri in prodorni. Ravno tako pa velja izpostaviti tudi zvezno linijo, ki je lahko ravno tako zelo nevarno. Kot šibko točko pa velja izpostaviti obrambno vrsto, kjer prevladujejo igralci povprečne hitrosti in kakovosti, kar bi moral Maribor glede na lastno kvaliteto obrniti v svojo korist,” je za SNPortal dejal Roj, ki je prve članske korake storil prav v dresu Maribora, nato pa v Sloveniji med drugim igral tudi za ljubljansko Olimpijo, velenjski Rudar in nazadnje še za Zavrč.

(Foto: Jure Banfi)
“Velja izpostaviti obrambno vrsto, kjer prevladujejo igralci povprečne hitrosti in kakovosti.” (Foto: Jure Banfi)

28-letni bočni nogometaš pa opozarja še na eno prednost, vendar verjame, da se bo v naslednji krog uvrstil njegov nekdanji klub: “Omenil bi še eno prednost Astane, saj je moštvo že nekaj časa v tekmovalnem ritmu, zato bo v tem vidiku v rahli prednosti, kljub temu pa verjamem, da je Maribor vseeno kvalitetnejša ekipa in se bo na koncu uvrstil v naslednji krog tekmovanja,” še dodaja nogometaš, ki se po Avstriji, Nizozemski in Kazahstanu preizkuša še v Uzbekistanu. V začetku leta se je preselil v Uzbekistan in okrepil vrste tretjeuvrščene ekipe lanske sezone, Nasafa iz Qarshija: “Zaenkrat mi gre dobro. S klubom se nahajamo tik pod vrhom lestvice, ekipa je zelo kvalitetna in upam, da bomo v podobnem slogu nadaljevali tudi do konca in sezono končali v samem vrhu lestvice. Vseeno pa je potrebno iti iz tekme v tekmo.”

Z Nasafom se je Roj v prvi polovici leta dokazoval tudi v azijski različici lige prvakov: “O azijski ligi prvakov lahko govorim zgolj pozitivno, gre za tekmovanje na izjemno visokem nivoju, tako v smislu kakovosti, organizacije ter tudi klubov in stadionov. Žal se nam ni uspelo uvrstiti v izločilne boje, imeli smo enako število točk kot drugouvrščeni Al Ahli, vendar je na koncu odločilo medsebojno srečanje, ki ga je dobil klub iz Dubaja. V naslednji sezoni smo odločeni narediti boljši rezultat kot v tej sezoni.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Legionarji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenski talent bo nastopal za avstrijske prvake

Nadarjeni slovenski napadalec Benjamin Šeško, ki je leta 2019 za 2.5 milijona evrov presto…