V prihajajočem koncu tedna bodo zaživele tudi naše zelenice. V boj za nove točke se bo podalo deset prvoligaških klubov, kasneje pa se jim bodo pridružili še v ostalih ligah. Slovenija ima domala na vseh celinah svoje legionarje. Med njimi najdemo tudi otroka Interblocka, ki je štiri sezone igral tudi pri mestnih tekmecih, ekipi Olimpije.


Za, po jesenskem delu letošnje sezone vodilno moštvo državnega prvenstva, je Filip Valenčič igral štiri prvoligaške sezone med letoma 2011 in 2015. Za zmajčke je danes 31-letnik vpisal 88 nastopov in na njih dal trinajst golov. Igra na položaju napadalno usmerjenega vezista in zanj bo islandski prvoligaš ÍBV Vestmannaeyjar dvanajsti klub v sedmi državi. Dvajset nastopov ter dva gola beleži Valenčič za naše mlajše reprezentančne selekcije. Točno mesec po svojem enaitridesetem rojstnem dnevu je podpisal pogodbo s trikratnimi prvaki Islandije do konca leta 2023. Tako bo naš nogometaš eden petih tujcev v tem klubu.

Njihova prva liga imenovana “Besta delid” se bo pričela aprila s tekmami prvega kroga. Sezono pa igrajo od aprila do novembra. To je eden enajstih klubov, ki so postali prvaki v tej deželi, kjer se prvenstva igrajo že 111 let. Sedmi klub po naslovih prvaka, kjer bo Valenčič igral leži na jugozahodu Islandije. Igrajo v povsem belih dresih, ali v modri različici. Z novim letom je “otočanom” kot jim pravijo, (saj je kraj leži na manjšem otočju) prišel nov trener.

Herrman Hreidarsson je 48-letni trener, nekdanji reprezentančni branilec, ki je vrsto let igral tudi v Angliji za različne klube. To bo njegov povratek na klop po desetih letih, ko je tedaj bil še v dvojni vlogi (igralec-trener). Vmes je bil trener v Angliji, Indiji ter dveh domačih klubih, ob vsem pa je bil lani pomočnik selektorja Islandije do enaidvajsetih let.

Valenčič bo lahko vpisal debitantski nastop za nov klub že v soboto, 11.2. ob 16:00, ko bo gostoval v prestolnici pri klubu Leiknir. To bo tekma v okvirju ligaškega pokala Islandije. Skupinski del ligaškega pokala je najprej v petih igralnih krogih, kjer v štirih skupinah igra po šest klubov. Zmagovalci skupin (1.-4.), pa igrajo nato v zaključnih bojih. Drugače pa je bil klub lani deveti na prvenstveni lestvici, lovoriko pa brani Breidablik iz Kópvagurja.

Stadion z imenom Hásteinsvöllur, ki je bil zgrajen leta 1912 sprejme 2.300 gledalcev, od tega je 534 sedišč. Pred desetletjem so nov domač objekt našega legionarja, ki že osem let igra v tujini nazadnje obnovili.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz Legionarji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kje bo kariero nadaljeval Žan Rogelj?

Nekdanji nogometaš Triglava, ki je poleti 2019 zapustil Slovenijo, že tretjo sezono zapore…