Kar enajst sezon, vse od leta 2006, je trajala vladavina zagrebškega Dinama, ki pa je z včerajšnjim slavjem Rečanov prekinjena vsaj za eno sezono. Na Kvarnerju so v dvoboj z deveto in skromno Cibalio vstopili brez velikih napovedi, čeprav je mesto zajela velika evforija. Reški nogometaši morda življenjske priložnosti niso izpustili iz rok, z zmago pa so poskrbeli, da bodo v Maksimirju, v dnevni sobi Dinama, okronani za novega prvaka.


“Pa se je zgodilo tudi to … včasih se zgodijo tudi čudeži. Dolgo se je čakalo,” je novinarsko konferenco odprl glavni pisec reške pravljice. Matjaž Kek se je po štirih letih na klopi Rijeke razveselil verjetno največjega uspeha v karieri klubskega trenerja: “Prvenstvo posvečamo vsem, ki jim je Rijeka v srcu, vsem generacijam igralcev, trenerjev in ostalih delavcev, vsem, ki so leta trpeli, a tudi verjeli, da se bo to zgodilo. Zmaga je zaslužena, imeli smo izrednega konkurenta, ki nam ni pustil dihati vse do zadnjega daha. Igralci so vse pretrpeli in mislim, da je Rijeka po kakovosti igre in obnašanju zasluženo prvak Hrvaške. Zahvala igralcem in vsem, ki so me trpeli v strokovnem štabu. Zahvaljujem se celotnem klubu, v prvi vrsti pa tistemu, ki je vse to tudi pričel. Damir (op.p. Mišković), hvala tebi in tudi tvoji družini. Mislim, da je to največ, kar smo lahko dali. Pošteno in z odprtim srcem, čeprav ni bilo lahko. Na koncu štejemo zmagovalce in to smo danes mi.”

Prepolna Rujevica po zadnjem sodniškem žvižgu pričakovano ni upoštevala navodil, ki jih je preko ozvočenja gledalcem namenil uradni napovedovalec, saj so reško zelenico prekrili v pretežno belo opravo oblečeni naslova željni pristaši Kekovega kluba. Mariborčan je bil po potrditvi naslova vseeno nekoliko bolj sproščen kot ponavadi, a je v svojem slogu poudaril, da sezone še ni konec: “Dejal sem, da se bo ne glede na to, kaj se bo zgodilo, nogomet igral tudi jutri. To je trenutek, ko se lahko poveseliš. V sebi si lahko zadovoljen, saj si nekaj opravil. Ni nam bilo lahko, ne le zato, ker nam je to uspelo prvič. Pritisk Dinama in ostalih konkurentov je bil ogromen. O današnji tekmi nima potrebe veliko filozofirati, saj smo jo hitro razrešili in ob koncu z navijači uživali. Vem, zdaj bo nekaj ‘pijanstva in mačka’, a po streznitvi bo prišel nogomet. Gremo dalje! Zavedam se, kako težko je bilo nekaterim vse od leta 1999 in prej. Storili smo, kar smo lahko, zato zahvala vsem igralcem ter Damirju, ki je skupaj s sodelavci pričel projekt in verjel vanj, tudi tokrat, ko številni niso. Na koncu si poplačan, trpeli in krvaveli smo, a smo igrali tudi nogomet in tudi zato je Rijeka prva. Igrala je nogomet, včasih boljšega, včasih slabšega, a ko potegnemo črto, na koncu tudi najboljšega.”

Cilj Rečanov, še posebej pa Matjaža Keka je jasen. Po minuli sezoni brez lovorik, ko je že slišal nekaj kritik na svoj račun, je jeseni, kljub zgodnjemu izpadu iz evropskih bojev, vstal kot feniks iz pepela in s svojo zasedbo sestavil več kot leto dni dol niz neporaženosti. Serijo je pred dnevi prekinila Lokomotiva, ki je zasadila nekaj dvoma, a sta zmagi v jadranskem derbiju s Hajdukom in v Koprivnici dali vedeti, da zasedba s Kvarnerja tudi v končnici prvenstva ne bo odstopila od svojega cilja. Kek želi zdaj dvojno krono, ki jo bo konec maja napadel v Varaždinu: “Trening bo v torek zvečer. Ni še konec. V soboto nas čaka revialna tekma, ki pa jo moramo odigrati. Nato pa se bomo pripravljali še na en vrh sezone. Le malokdo je ob pričetku sezone verjel, da bo Rijeka odločala o vseh stvareh v hrvaškem nogometu. En cilj in želja sta uresničena. Najprej se bomo malce poveselili in se spočili, nato pa se bomo že pripravili na naslednjo tekmo. Dejal sem, v nogometu gredo stvari hitro naprej. Nekaj dni si lahko ‘nor’, nato pa moraš gledati naprej. Zmagovalci morajo vselej dati več in mi smo zmagovalci.”

“To so dnevi nogometašev, njihovega slavja in ponosa, kar jim privoščim iz vsega srca. Morda mi boste verjeli, danes sem najsrečnejši človek na svetu,” je zaključil Kek, ki se je naslovov državnega prvaka kot igralec in trener že veselil tudi z Mariborom, a bo ta z Rečani verjetno vseeno dobil posebno mesto.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Legionarji

Dodaj odgovor

Poglejte še

Črnigoj ponovno med strelci

Slovenski reprezentančni vezist Domen Črnigoj, ki še tretjo sezono brani barve italijanske…