Rok Kronaveter se je rodil v Mariboru in svojo kariero začel pri Železničarju iz Maribora. V sezoni 2005/06 je odšel k Ptujski Dravi in tam ostal vse do januarja 2010, ko se je preselil k Rudarju. V Prvi Ligi je debitiral z osemnajstimi leti, leta 2005, pod taktirko Milka Djurovskega, ko je Drava v gosteh iztržila remi proti Beli krajini. Na tej tekmi je tudi dosegel svoj prvi zadetek v Prvi Ligi, ko je v 86. minuti tekme zadel za izenačujoči gol ter priboril Dravi točko. Največ zadetkov na eni tekmi je Rok dosegel ravno tako proti Beli krajini in to v isti sezoni 2005/06. Tudi tokrat je Drava gostovala v Črnomlju in zmagala s 1:5. Štiri zadetke je dosegel Rok Kronaveter v obdobju 25 minut (v 30., 45., 52. in 54. minuti). Za Dravo je na 110 tekmah dosegel kar 28 zadetkov.Kasnejša selitev v Rudar pa je pomenila preskok v njegovi igralski karieri. Za Rudar je v dobri polsezoni odigral 15 tekem, dosegel štiri zadetke in se preselil v nemški Energie Cottbus. V 2. nemški Bundesligi je svojo prvo tekmo odigral 22. avgusta 2010 proti Fortuni iz Düsseldorfa in tudi asistiral za drugi zadetek svojega moštva in tako pripomogel k zmagi z 2:0. Za Cottbus je svoj prvi zadetek dosegel na gostovanju pri FSV Frankfurtu, ko je v 17. minuti tekme popeljal svoje moštvo v vodstvo, vendar pa je Cottbus srečanje na koncu izgubil s 3:2. Nato je sledila neprijetna poškodba in težave z neigranjem, o čemer si lahko preberete tudi v spodnjem pogovoru. Za Cottbus je skupno odigral 34 tekem, dosegel tri zadetke in v svojo statistiko vpisal še tri asistence. Žal pa pri Cottbusu s prihodom novega trenerja niso več računali na njega, zato se je preselil na Madžarsko k Györu, kjer mu gre odlično. Na Madžarskem je prvič zaigral 28. julija 2012 na gostovanju pri Debrecenu, kjer je njegov Györ izgubil s 4:1. Svoj prvi zadetek je dosegel že v naslednjem krogu, ko je v 27. minuti tekme dosegel vodilni zadetek proti Hadasu, na koncu pa se je tekma končala z neodločenim izzidom 1:1. Trenutno je za Győri ETO odigral osemnajst tekem, dosegel sedem zadetkov, štirikrat asistiral in prejel pet rumenih in en rdeči karton. Győri ETO trenutno prepričljivo vodi z devetimi točkami prednosti pred MTK Budapestom in se mu tako obeta nastop v kvalifikacijah za Ligo Prvakov. O nastopih Roka vam bomo poročali še naprej v tedenski rubriki Legionarjev na tujem.


Predstavi se našim bralcem. Rojen si v Mariboru, kar pomeni, da si nogometno pot začel v Mariboru. Kdo te je navdušil za nogomet v mladih letih, od katerega leta že treniraš, si mislil, da boš kdaj igral na takem vrhunskem nivoju, kdo je bil tvoj vzornik v mlajših letih?
Moje ime je Rok Kronaveter in prihajam iz Maribora. Nogometno pot sem začel pri klubu Železničar Maribor. Za nogomet me je navdušil moj oče, ki je bil tudi sam nogometaš in tako sem se pri 10 letih vpisal v nogometni klub Železničar iz Maribora. V mladosti sem zelo rad spremljal igre Ronalda (brazilskega), ki je delal čudeže z žogo, tako bi lahko rekel, da je tudi on bil moj vzornik. Nogometaš pa sem si želel postati že od nekdaj…

Januarja 2010 si uspel prestopiti iz Labod Drave v Rudar iz Velenja. Kakšni so tvoji spomini na obdobje pri Rudarju? Za spomladanski del sezone 2009/10 si za Rudar dosegel 3 zadetke na 7 nastopih, v celotni sezoni pa 7 zadetkov.
Moram reči, da je bilo obdobje pri Dravi lepo. To je bil moj prvi klub, ki mi je ponudil igranje v prvi ligi. Seveda so bile določene težave, ampak mislim, da sem kot igralec veliko napredoval in to je najbolj pomembno. Škoda, da je Drava izpadla v nižji rang tekmovanja, mislim, da imajo ljudje na Ptuju radi nogomet. Verjamem, da se bodo pobrali in jim želim veliko uspehov.

Foto: bundesliga.de

V naslednji sezoni pa si odigral le 3 tekme, dosegel zadetek in odšel v Energie Cottbus. Kakšen je bil preskok iz prve slovenske lige v drugo nemško ligo? Kako so te sprejeli? Je imel Prašnikar kaj vpliva na prestop, saj vemo, da je pred tem vodil Energie Cottbus in to kar uspešno…
Prestop v Velenjski Rudar je bila dobra stvar. Odigral sem dobro pol sezono, kar mi je omogočilo kasnejši prestop v drugo nemško ligo. Preskok iz slovenske v nemško ligo je bil velik. Vsa organizacija v klubu je na veliko višjem nivoju kot pri nas, tudi treningi so bili intenzivnejši, ampak sem se hitro vklopil in si takoj zagotovil mesto v začetni enajsterici.

Za Energie Cottbus si odigral 31 tekem in dosegel 3 zadetke. Vmes si bil tudi poškodovan. Zakaj si se odločil za Madžarski Gyor? Kaj je šlo narobe?
V Cottbusu je bilo do moje poškodbe vse super. Igral sem dobro in redno, nato pa se je po poškodbi vse spremenilo. Brez pravega razloga nisem več dobil toliko priložnosti, ko pa sem si z delom spet pridobil mesto v prvi enajsterici, pa se je zamenjal trener. Novi trener je tako takoj odpisal pet igralcev, med katerimi sem bil tudi jaz. Na žalost sem vedel, da je moja zgodba v Cottbusu že zaključena, zato smo začeli iskati nov klub. Imel sem nekaj ponudb, med katerimi je bila najbolj konkretna iz Madžarske. Moje želje niso bile pogojene s financami, ampak sem imel v mislih samo redno igranje in mislim, da sem se odločil pravilno.

Foto: n24.de

Kakšna je razlika med Madžarsko in Slovenijo gledano po nogometni strani? Imajo boljšo infrastrukturo, gledanost, sponzorstvo?
Razlike ni velike, mogoče samo v gledanosti in pa seveda v vlaganju v nogomet.

Če bi prejel ponudbo kakšnega Prvoligaša, recimo Olimpije ali Maribora, bi si želel prestopiti nazaj v Slovenijo?
O vsaki ponudbi je vredno razmisliti, ampak moj cilj je ostati v tujini.

Kako gledaš na nogomet v Sloveniji? Kaj misliš, kje bi se dalo še napredovati, da bi slovenska liga imela večjo reputacijo kot jo ima.
Mislim, da se v Sloveniji igra dober nogomet, prostora za napredek je še veliko.

In slovenska reprezentanca? Prevzel jo je Srečko Katanec. Pričakuješ rezultatski napredek? Kakšne imaš sam ambicije, igral si namreč 8 tekem za U21 reprezentanco in dosegel zadetek, si želiš zaigrati za člansko reprezentanco?
Seveda pričakujem vzpon reprezentance. Mislim, da smo z novim selektorom veliko pridobili in verjamem, da se obetajo boljši časi za slovensko nogometno reprezentanco. Seveda pa tudi sam upam, da bi zaigral v članski reprezentanci, saj je to čast za vsakega igralca.

Vrniva se nazaj k ligaškemu nogometu. Sam si v Prvi Ligi debitiral leta 2005, pod taktirko Milka Djurovskega, takrat si bil star 18 let. Misliš, da mladi igralci prehitro odhajajo v tujino in tam poniknejo (so seveda izjeme)? Imaš kakšen nasvet za mlade igralce, ki trenutno prihajajo v profesionalni svet nogometa?
Definitivno je, da nekateri fantje prehitro odhajajo v tujino, je pa obenem tudi res, da jim slovenska liga ne more omogočiti tega kar lahko ponudi tujina, tako, da je težko dati tisti pravi nasvet.

V Györu ti gre odlično, v letošnji sezoni si tako v prvenstvu, kot pokalu odigral skupno 18 tekem, dosegel 7 zadetkov ter dodal 4 asistence. Kako gledaš na trenutno sezono, si zadovoljen s svojimi igrami?
Zadovoljen sem s svojimi igrami, gre nam res dobro. Smo vodilna ekipa in verjamem, da bo tako tudi do konca. Pred drugouvrščenim MTK Budapestom imamo devet točk prednosti, kar pa seveda še ne pomeni, da je že vse odločeno.

Trenutno ste prvi na ligaški lestvici. Kaj to pomeni za klub? Se že spogledujete z nastopom v kvalifikacijah za Ligo Prvakov? Morda imaš kakšne ponudbo iz tujine?
Trenutno prvo mesto na lestvici je za klub velikega pomena. Györ ni bil prvak že trideset let. Ne razmišljamo še o kvalifikacijah za Ligo prvakov, saj je do tja še dolga pot. Določene ponudbe so, ampak sam sem trenutno osredotočen na Györ.

Foto: eto.hu

Za konec nam povej še svoje želje, pričakovanja, imaš kakšno besedo za naše bralce?
Želim si uspešno odigrati do konca sezone in upam, da nam bo uspelo doseči zastavljen cilj, torej, preboj v kvalifikacije za Ligo Prvakov. Vsem bralcem pa želim ob branju vašega portala obilo užitkov.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

»Presrečen, nad tem, kar sem dosegel« – Intervju z Robertom Ponisem ob koncu kariere

Po d olgi in bogati karieri ja zadnjikrat v piščalko pihnil Koprski sodnik Roberto Ponis, …