Če redno prebirate vsebine na SNPortalu zdaj verjetno že veste, da bomo imeli na prihajajočem Azijskem pokalu, ki se v daljni Avstraliji pričenja že jutri, tudi Slovenci svojega predstavnika. Jaka Ihbeisheh bo zaigral v dresu Palestine, ki ji bo pomagal pri krstnem nastopu na največjem azijskem nogometnem tekmovanju. Jaka se s soigralci že nekaj dni na tekmovanje pripravlja v Avstraliji, zato smo ga zmotili za nekaj minut in mu postavili nekaj vprašanj.


Ste le eden od štirih nogometašev v triindvajseterici Palestine, ki si nogometni kruh služi izven meja Palestine. Kako je sploh prišlo do stika s Palestinci?
Prvi stik s palestinskim nogometom sem vzpostavil preko slovenskega sindikata SPINS, natančneje njegovega predsednika Dejana Stefanoviča, ki me je pred letom dni spoznal s predsednikom palestinske zveze profesionalnih nogometašev (PPPA), gospodom Ramijem Rabijem. Takrat pogovor ni nanesel na palestinsko reprezentanco. Po uvrstitvi na pokal Azije pa me je gospod Rami kontaktiral in povprašal, če bi bil pripravljen zaigrati za palestinsko reprezentanco in pomagati na Azijskem pokalu. Brez pomislekov sem privolil.

Ko ste zapuščali Slovenijo, ste za nacionalno televizijo dejali, da pravzaprav odhajate v neznano in se boste reprezentanci priključili brez pričakovanj. V dobrem mesecu ste razmere in odnose že spoznali. Kakšni so vtisi?
V izjavi za nacionalno televizijo sem mislil predvsem na to, da ne poznam nobenega igralca palestinske reprezentance, da bo to zame v celoti nova izkušnja in da se res podajam v neznano. Glede na to tudi nisem imel posebnih pričakovanj, odločil sem se, da se bom prepustil toku dogajanja. Sedaj sem del reprezentance že kar nekaj časa in lahko povem, da so me igralci in celotno strokovno vodstvo sprejeli zares lepo, so zelo prijazni in nimam nobenih težav. Sem srečen in ponosen, da imam možnost biti del palestinske reprezentance. Do sedaj je bila to resnično pozitivna izkušnja in prepričan sem, da bo tako tudi v nadaljevanju.

V decembru je v dresu Palestine zaigral proti Uzbekistano in Kitajski. (Foto: osebni arhiv Jake Ihbeisheha)
V decembru je v dresu Palestine zaigral proti Uzbekistano in Kitajski. (Foto: osebni arhiv Jake Ihbeisheha)

Slovenci palestinskega nogometa ne poznamo, za kakšen nivo kakovosti sploh gre? Kam bi umestili v primerjavi z evropskim reprezentančnim nogometom?
Kar se tiče palestinske lige, težko govorim o kakovosti, saj si nisem ogledal nobene tekme. V reprezentanci so zbrani najboljši nogometaši palestinskega porekla in kar nekaj jih igra v tujini, kjer so si nabrali številne in dragocene izkušnje. Z ocenami bi raje počakal do konca azijskega prvenstva, takrat bom lahko povedal kaj več o kakovosti reprezentance.

Debija v dresu Palestine se je verjetno najbolj razveselil vaš oče. Kakšen je bil njegov komentar po tekmi z Uzbekistanom?
Oče in seveda vsa družina tako v Palestini kot Sloveniji, se je vpoklica zelo razveselila in so name izredno ponosni. Mislim, da je bil vpoklic tisti, ki jih je najbolj razveselil, saj je bil bolj kot ne presenečenje. Seveda so veseli tudi mojega prvega nastopa za palestinsko reprezentanco, proti reprezentanci Uzbekistana, in zvesto spremljajo dogajanje v povezavi s palestinsko reprezentanco ter me spodbujajo.

Po dveh prijateljskih tekmah z Uzbekistanom in Kitajsko ste si izborili karto za Avstralijo. Kakšna so pričakovanja zveze, glede na to, da se bo Palestina na Azijskem pokalu predstavila prvič?
Po dveh tekmah, proti reprezentancama Uzbekistana in Kitajske, sem si izboril mesto med triindvajseterico igralcev, s katerimi smo odpotovali v Avstralijo na Azijski pokal. Pričakovanja so seveda zelo velika, saj gre za verjetno najpomembnejše tekmovanje v zgodovini palestinskega nogometa. Palestinci so na to izredno ponosni in z nestrpnostjo pričakujejo začetek tekmovanja. Pred odhodom smo imeli tudi srečanjem s predsednikom Palestine, gospodom Mahmoudom Abbasom ter gospodom Jibrilom Rajoubom, predsednikom palestinske nogometne zveze ter olimpijskega komiteja. Ljudje so veseli, da bomo preko nogometa ponesli ime Palestine na tako pomembno tekmovanje.

Foto: osebni arhiv Jake Ihbeisheha
Palestinci so na svoje reprezentante izredno ponosni, saj bodo na Azijskem pokalu nastopili prvič. Pred odhodom v Avstralijo so se srečali tudi s predsednikom Mahmoudom Abbasom. (Foto: osebni arhiv Jake Ihbeisheha)

V skupini D Vas čakajo zahtevne preizkušnje, ob sosedih Jordancih se boste pomerili še z Iračani, azijskimi prvaki iz leta 2007, ter Japonci, ki so dobili štiri od zadnjih šestih prvenstev, branijo pa tudi lovoriko iz leta 2011. Kakšna so osebna pričakovanja?
Najverjetneje nam je žreb namenil najtežjo skupino na prvenstvu. Vemo, da bo vse prej kot lahko, vendar smo športniki in tukaj smo zato, da poskušamo osvojiti čim več točk. Verjetno nas bodo druge reprezentance podcenjevale in prav tukaj lahko iščemo svojo priložnost. Žoga je okrogla in v nogometu se v devetdesetih minutah lahko zgodi prav vse. Spoštujemo vse reprezentance, vendar se ne bojimo nikogar.

V trening tekmi z ekipo Johor Darul Ta’zim, ki je aktualni malezijski državni prvak, ste se razveselili tudi zadetka. Kako je prišlo do njega in kakšni občutki so Vas zajeli po golu?
Zadetek je bil rezultat lepe akcije po naši desni strani in poslanega predložka preko branilcev na drugo vratnico, kjer sem zaključil z volejem iz prve v vratarjev nasprotni kot. Občutek je bil seveda nepozaben. Upam, da ga bom lahko podoživel tudi na uradnih tekmah Azijskega pokala.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

INTERVJU: Richard Wilson – spoznajte Angleža, ki slovenski nogomet pozna skoraj bolje kot mi sami

Richard Wilson je angleški novinar, skavt in oboževalec nogometa, ki redno spremlja sloven…