Predstavi se našim bralcem.
Sem Žiga Kous, doma iz vasi Gradišče pri Murski Soboti. Trenutno igram za NK Domžale. Kariero sem začel pri NK Tišina in se pri 14 letih preselil v mladinsko moštvo Mure kjer sem pilil svoje igralske veščine. Igram na položaju desnega bočnega in imam rad atraktivnen, hiter nogomet.


Kako gledaš na nastop Mure v Ligi Evropa?
Nastopili so borbeno. Z napetostjo sem pričakoval vsako tekmo posebej, med drugim sem želel tudi sam nastopiti, vendar pa je tako naneslo, da sem takrat bil že v Domžalah in osredotočen na sedanji klub. Mislim, da imamo v letošnji sezoni, dosti možnosti, da bi nastopili v Evropskih pokalih ampak so tukaj tudi druge ekipe, ki so v jesenskem delu prvenstva kazali dobre igre kot npr. Celjani, Koprčani, ki so zelo neugodni, tu pa je seveda še Olimpija…

Glede na to da si kot posojen nogometaš Domžal igral pri Muri, ki se je po senzacionalni sezoni uvrstila v Ligo Evropa, ti je morda kdo želel preprečiti odhod iz Domžal v Muro?
Rad bi povedal, da je bila to zelo dobra izbira, saj sem si nabral dosti izkušenj in kilometraže, da sedaj v Domžalah lahko nizam dobre igre. Pohvalil bi tudi športnega direktorja Domžal, ki ni delal nobenih preglavic in prejšnjega trenerja Birjukova, ki me je pustil na izposojo. Pravzaprav so me podpirali pri tej želji, ko me je poklical Igor Celec (takratni športni direktor Mure), tako da bi se tudi njemu zahvalil za priložnost.

Kako si bil zadovoljen s trenerji pri Muri?
Najprej bi se rad zahvalil vsem trenerjem, ki so me učili in trenirali, pri vsakem trenerju sem pridobil izkušnje in se naučil marsikaterega trika, ki mi je kasneje prišel tudi še kako prav. 

Foto: Aleš Cipot

Kako si zadovoljen v Domžalah, finance, strokovno vodstvo?
Pohvalil bi ljudi, ki delajo v pisarnah, imam urejeno prehrano, stanovanje, klubski avto. Sam sem zelo zadovoljen s pogoji, ki so mi dani, saj mi omogočajo napredek tako osebni kot tudi nogometni. Svoje misli imam osredotočene samo na igro, treninge… Na treningih mi veliko pomaga pomočnik trenerja Luka Elsner, pravtako pa tudi s Šefom veliko delava na individualnosti (op.a.: Šef je glavni strateg Domžalčanov Stevan Mojsilović). Rad bi poudaril, da imamo res vse na visokem nivoju.

Na kateri travnati površini pa najraje igraš v Sloveniji?
V Domžalah imamo solidno travnato površino, ljudje, ki so zadolženi za vzdrževanje zelenice se res trudijo po svojih močeh. V Kopru so s pridobitvijo novega stadiona tudi uredili problem zelenice, ki se je pojavljal na starem stadionu, potem je tukaj še zelenica v Kranju in v Kidričeve. Sicer je problem v Kidričevem, ko zapade večja količina dežja ali snega, takrat se zelenica pretvori v zelo težko igralno površino. Poleti pa morem reči, da imajo zelo dobro poskrbljeno za igralno površino.

Med pogovorom smo ga spomnili še na igralno površino v Ljudskem Vrtu, prejeli pa smo odgovor z nasmeškom…
V Ljudskem Vrtu še nisem nikoli zmagal, tako da ne morem trditi, da je to moja priljubljena igralna površina (smeh).

Kaj misliš o trenutnem sistemu Prve Lige, o povečanju lige na več moštev, polprofesionalnosti lige…?
Ne bi bilo slabo razširiti lige, vseeno pa mislim, da se igralci ne bi strinjali s polprofesionalno ligo, saj 1. SNL že sedaj zahteva dosti odrekanja in je v Sloveniji na dokaj profesionalnem nivoju. Kaj več težko povem, bi si pa želel, da bi imeli več finančno stabilnejših klubov v Sloveniji, vsaj enega na regijo.

Foto: Aleš Cipot

Kateri igralec v Prvi Ligi, ki igra na tvoji poziciji, se ti zdi največja konkurenca?
Jovič definitivno, Palčič, Milec. Če bi Jovič redno igral v Olimpiji bi bil najboljši igralec v ligi na poziciji desnega bočnega branilca. Kolikor sem ga spremljal pa je v vseh pogledih zelo dober in v Sloveniji trenutno najboljši na tej poziciji (Opomni nas še enkrat, če bi redno igral). Če bi Jovič dobil klub v katerem bi lahko redno igral, bi lahko bil velika konkurenca Brečku v reprezentanci. Drugače pa na vse igralce gledam kot na konkurenco, saj ne podcenjujem nobenega in le s trdim delom lahko pridem daleč.

Kaj pa tujina? Verjetno kot večina igralcev v Sloveniji tudi ti razmišljaš o tujini?
Seveda me zanima, ampak bi rad poudaril, da sem trenutno igralec Domžal, kjer imamo odlično strokovno vodstvo, počutim se zelo dobro in ne bi rad hitel v tujino. Želim iti korak za korakom, stopničko za stopničko. Glede na to, da v Domžalah še nisem niti sezono, bi rad nekaj dosegel s klubom, saj imamo vse predispozicije za to. Že kar nekaj mladih nogometašev iz Slovenije se je v tujini »opeklo« s prehitrim odhodom iz matičnih klubov. Eden mojih največjih ciljev trenutno je, da bi si zelo želel nastopiti za reprezentanco U-21, saj bi se rad izkazal in tako kot vsak slovenski nogometaš, si tudi jaz zelo rad želim obleči dres z državnim grbom.

V kateri tuji ligi bi pa najraje igral?
Najraje bi igral v Bundesligi v Nemčiji, pa tudi Španija ne bi bila slaba izbira. Rad igram hiter in atraktiven nogomet. Samo upam, da bom zdrav in da bom imel srečo s poškodbami. Trenutno sem poškodovan in hodim na terapije, saj se mi poškodba vleče že kar nekaj časa (op.a.: Intervju je bil opravljen v januarju).

Imaš vzornika?
Ko sem bil mlajši je to bil legenda Luis Nazario De Lima Ronaldo, sedaj pa, glede na pozicijo na kateri igram, bi rad izpostavil Daniela Alvesa, ki se dosti vključuje v napad, pa tudi Marcelo, ki je zelo tehnično podkovan.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz Intervjuji
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

»Presrečen, nad tem, kar sem dosegel« – Intervju z Robertom Ponisem ob koncu kariere

Po d olgi in bogati karieri ja zadnjikrat v piščalko pihnil Koprski sodnik Roberto Ponis, …