Poletje je čas oddiha za mnoge, čas počitnic in pri nogometaših se začenjajo priprave, nove sezone in prestopi. Ujeli smo vratarja iz Maribora, ki je z bratom dvojčkom bil nekoč del aktualnih državnih prvakov. Pot je tega 30-letnega svetlolasega čuvaja mreže peljala po različnih klubih tako v Sloveniji, kot Avstriji. Njun oče Momir je tudi nekdanji nogometaš, ki je generacija Zlatka Zahoviča s katerim sta skupaj odraščala v drugem največjem mestu naše dežele. Ekonomski tehnik je po poklicu naš sogovornik Tadej, ki velja za poštenega, organiziranega ter delovnega človeka in igralca, ki vedno misli le pozitivno. Je tudi ponosen stric malemu nečaku Aleksandru.


ČE BI UJELI ZLATO RIBICO, KI BI VAM IZPOLNILA ŽELJO, KATERA BI TO BILA?

Da bi skupaj z bratom Dejanom znova zaigrala za isti klub.

KDAJ STE ZAČELI TRENIRATI NOGOMET IN KDO VAS JE NAVDUŠIL ZANJ?

Nogomet sem začel trenirati s sedmimi leti v klubu NK Kovinar Maribor, zanj me je navdušil oče, ki ga je tud sam igral.

KDO JE BIL VAŠ PRVI TRENER?

Radovan Karanović je bil moj prvi trener. Mož, ki je sedaj na klopi aktualnih državnih prvakov.

ŠTEVILNI SLOVENSKI VRATARJI SO ODŠLI NA TUJE. KAKŠNO JE VAŠE MNENJE O TEM?

Res je, številni naši vratarji so v tujini. Od Oblaka, Belca, Freliha, Vekića, Grila, Ivačiča…Če je opcija jo več kot podpiram. Srce je eno in je za domačo kariero, ampak finančno in karierno je to verjamem da vsaj večinoma prioriteta.

V MINULI SEZONI STE BILI ČLAN DRAVE IZ PTUJA. PRI KURENTIH STE MINULO POMLAD ZABELEŽILI 9 NASTOPOV. ŽAL STE IZPADLI IZ LIGE. KAKŠNA SE VAM ZDI NAŠA DRUGA LIGA?

Naša druga liga je zelo dobra podlaga za našo prvo in dobra odskočna deska za pot v tujino. Osebno se mi zdi dobra, kvalitetna in zanimiva. Sploh, ker je v njej šestnajst ekip.

PRIHAJATE IZ NAJBOLJ NOGOMETNEGA MESTA IN IMATE BRATA DVOJČKA, KI JE NEKDANJI REPREZENTANT. KAKO SE RAZUMETA IN IMATA ŠE KAKEGA BRATA ALI SESTRO?

Imam samo brata. Z Dejanom sma kot eno. Vedno pozitivna rivala tudi, če se igra Play Station ne smeva igrati drug proti drugemu še danes, ampak sva raje skupaj, da ne pride do tenzij. Sva pa drug drugemu podpora in mi pomeni največ na svetu.

SE JE KDO ALI SE ŠE KDORKOLI UKVARJA Z NOGOMETOM IZ VAŠE DRUŽINE OZ. SORODSTVA?

Brat je bil štirikrat prvak in pokalni prvak z Mariborom, tudi na Slovaškem je osvojil pokalno lovoriko. V minuli sezoni je postal prvak BiH s klubom Zrinjski Mostar. Oče je bil nogometaš v takrat močni tretji slovenski ligi in kasneje v Avstriji.

VAŠ DEDEK JE PRIŠEL IZ MAKEDONIJE V SLOVENIJO. GRESTE ŠE KAJ V TO DEŽELO, GOVORITE NJIHOV JEZIK IN STE IMELI VI IN VAŠ BRAT ŽELJO PO IGRANJU ZA MAKEDONIJO?

Makedonijo obožujem. Njihova kultura jezika, gostoljubje in pripadnost je nekaj kaj se ne da opisati. Bil sem tam pred leti, smo pa v rednih stikih s sorodstvom in komaj čakam, da jo ponovno obiščem.
Z makedonščino sem na 50%…ne govorim je tekoče, razumem pa. Brat je imel ponudbo njihove zveze, a ga je nekaj dni prej poklical Srečko Katanec. Jaz nisem dobil ponudbe.

KDO JE VAŠ NOGOMETNI VZORNIK?

Oliver Kahn

KDO JE PO VAŠEM MNENJU NAJBOLJŠI NOGOMETAŠ VSEH ČASOV?

To sta Argentinca. Nekoč Maradona, zdaj Messi.

KAKŠEN JE VAŠ SLOG OBLAČENJA?

Večinoma sem v trenirki in v udobnih supergah. Torej, bolj športen stil.

KAJ NAJRAJE JESTE IN KAJ PIJETE?

Najraje imam Mamino in babično kuhinjo. Tudi punca dobro kuha, odločil se bom za filane paprike in makedonski djuveč. Pijača pa vsekakor voda in domača limonada.

KAKO STE SE RAZUMELI Z IGRALCI PRI PTUJSKI DRAVI?

Pri Dravi smo se igralci razumeli super, kolikor smo se lahko. Imeli smo drugačne težave, tako da energija ni mogla biti na najvišjem možnem nivoju, saj ni bilo rednih plač in pogojev za treniranje. So se pa v klubu trudili. Mi smo dali glave skupaj in odigrali po najboljših močeh kolikor je bilo mogoče v teh okoliščinah.

IMAMO EN KUP ŠPORTNIH ZNAMK. KATERA JE VAM NAJLJUBŠA?

Adidas.

STE VRATAR. KAKO JE PRIŠLO DO TEGA?

To da sem vratar me je navdušilo, da je vratar del ekipe, ampak drugače oblečen. Zraven osnove nogometa mora biti tudi dober gimnastičar, še posebej za mojo višino. To je bil razlog, čeprav so mi govorili, naj grem zaradi višine za igralca, je pretehtala ljubezen do metanja in drugačnosti.

ŠPORTNIKI NIMATE VELIKO PROSTEGA ČASA. KAKO GA VI ZAPOLNITE?

Čas zapolnim z družino, punco in prijatelji. Ne manjka videoiger ali sprehoda. Usmerjam se tudi v delo za treniranje mladih vratarjev.
Najraje gledam športne kanale, ali si pogledam kak film. Ne manjka dokumentarcev iz National Geographica.

KATERE VRATARSKE ROKAVICE SO PO VAŠEM MNENJU NAJBOLJŠE IN KATERI NOGOMETNI ČEVLJI?

Rokavice Uhlsport, kopački pa Adidas.

KAJ RADI GLEDATE NA TV, KATERE ŠPORTE ŠE SPREMLJATE IN ALI RADI BERETE IN KAJ?

Gledam dokumentarne filme, šport nasplošno in razne filmske žanre. Občasno preberem kako knjigo in prelistam kak športni časopis.

IGRALI STE V AVSTRIJI IN ŠTEVILNIH KLUBIH V SLOVENIJI. KAKO VAS PODPIRAJO DOMAČI?

Imam polno podporo vseh domačih.

SEDAJ STE PROST IGRALEC. KAM VAS VLEČE, MORDA V TUJINO ALI BI IGRALI V KAKEM SLOVENSKEM KLUBU?

Sem prost igralec. Bomo videli, kaj bo prihodnost prinesla. Moja naloga je, da sem pripravljen in to tudi sem. Trenirava z bratom, hodim tudi na individualne treninge. Odšel bi v tujino, ampak bi seveda ostal tudi v Sloveniji če bo kaj konkretnega.

IMATE MORDA SVOJO NAJLJUBŠO BARVO?

To je rumena.

ZVRSTI GLASBE JE VELIKO. KATERO VI POSLUŠATE?

Poslušam Balkansko glasbo (ex Yu), torej narodno in pop. Izpostavil bi Dina Merlina in Crveno Jabuko.

KAJ VAS SPROŠČA?

Sprehodi in poslušanje glasbe.

LETOS STE DOPOLNILI 30 LET. KJE SE VIDITE ČEZ ČAS?

Verjamem, da prihajam v najboljša vratarska leta. Nisem mlad, niti star. Zbral sem ogromno izkušenj in rad bi bil “na sceni” še nekaj časa. V prihodnosti se vidim kot trener vratarjev in agent.

ZA TRINAJST ČLANSKIH KLUBOV STE DOSLEJ IGRALI. BI NAM ZAUPALI KAKŠNO ANEKDOTO?

Anekdot je preveč. Bom pa izpostavil to, da ko sem igral kot mlajši v 3 slovenski ligi v klubu, ki ga ne bi omenjal so bili pogoji katastrofalni in vedno smo se po koncu treninga še bali, da ne bo tople vode. Ker sem po koncu treninga še rad ostajal ali moral pobirati žoge, sem vedno imel mrzlo vodo, potem sem pa šel v Avstrijo in smo notri imeli celo savno.

IMELI STE ŠTEVILNE TRENERJE, TAKO GLAVNE KOT VRATARSKE. KATERI SE VAM JE NAJBOLJ VTISNIL V SPOMIN IN ZAKAJ?

Spomnim se Karanovića, ki naju je z bratom pobiral z avtom in naju peljal v NK Kovinar, občasno tudi na trening. Od trenerja vratarjev bi izpostavil Mateja Planinca, treniral sem tud s Herbertom Vabičem ter v Izoli z Frankom Klevo. Na koncu sem se največ naučil od očeta, saj sva skupaj sestavljala treninge in ko sem ga najbolj potreboval, me je on držal pokonci.

ZA KATERI KLUB STISKATE PESTI DOMA IN V TUJINI?

Doma Maribor, v tujini pa Crvena Zvezda.

TU JE POLETJE. SE KAM ODPRAVLJATE NA ODDIH? KAM NAJRAJE ZAHAJATE?

Če sem iskren, letos nikamor, razen enodnevnih izletov. Večina družine gre v Makedonijo, sam se pripravljam na novo sezono z bratom, saj je občutljivo obdobje. Odhajam najraje na Tajsko, tam sem bil doslej že trikrat in verjamem, da bo pozimi več časa.

KAJ BI VI REKLI MLADIM NOGOMETAŠEM, KI IGRAJO V MLADINSKIH SELEKCIJAH PO SLOVENIJI?

Rekel bi jim, da naj trenirajo naprej in verjamejo vase. Verjetno ne bodo milijonarji, od nogometa bodo pa dobili življenjske lekcije katere ne nauči nobena šola.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Mirsad K. Čavalić
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

INTERVJU: Trener, ki si ime ustvarja na Srednjem vzhodu

Sandi Sejdinovski je slovenski nogometni trener, ki je svojo nogometno pot odnesel na Sred…