Ljubitelji okroglega usnja ste v zadnjih dneh že lahko prebirali o dobrodelni akciji, katere izkupiček bo šel Zoranu Ubaviću, nekdanjemu napadalcu ljubljanske Olimpije. Danes 49-letni Zoran je pred časom zbolel za hudo obliko demence, za njega pa v Novem Sadu skrbi 76-letni oče Ilija, v preteklosti sicer tudi nogometni trener.


Vest o stanju Zorana Ubaviću je v začetku letošnjega leta prišla tudi do Hajra Rizvića, ki je hitro poprijel za delo in organiziral dobrodelno licitacijo dresov, najdete jo na tej povezavi. Pobudnika in organizatorja akcije smo najprej povprašali, kako je sploh prišlo do ideje in same izpeljave. “Na zadnji dan minulega leta me je kontaktiral nekdanji trener Ilija Ubavić. Pogovor je potekal o vsakodnevnih zadevah, po njem pa sem spomnil, da se prijatelj Alen ravno nahaja v Novem Sadu. Poklical sem ga in ga poprosil, da se spotoma oglasi pri družini Ubavić. To je tudi storil, takoj po obisku pa me je obvestil, da se v Novem Sadu nahaja tudi Zoran. Povedal mi je o njegovem stanju, nakar sem takoj poklical Ilijo in ga malce več povprašal o Zoranu, a je bil sprva o svojem sinu dokaj skrivnosten in redkobeseden, po mojem vztrajanju pa je le povedal nekaj več. V začetku januarja sva bila v kontaktu predvsem preko elektronske pošte, saj so Ilijo v telefonskem pogovoru zajela čustva in mu pobrala precej moči,” je uvodoma dejal Rizvić, sicer tudi podjetnik in predsednik KMN Olimpija, in nadaljeval: “Po pogovoru z Alenom, ki je družino Ubavić obiskal v Vojvodini, sem pomislil, da bi lahko v nadaljevanju leta organizirali dobrodelni turnir z izkupičkom za Zorana. Pri razmišljanju je nekaj časa tudi ostalo, ker pa nisem človek, ki bi nekaj pustil stati, se je hitro pričelo premikati. Vsako leto organiziramo Zmajčkov turnir, ki ga sponzorira moje podjetje Šipca steklarstvo, na katerega povabimo mlajše selekcije iz celotne Slovenije. Letos sem se tako odločil, da k temu dodamo še nekaj, s čimer bi lahko pomagali tudi Zoranu. Najprej sem pomislil na srečelov, nato pa sem znance in bivše soigralce prvič v življenju povprašal in poprosil po dresih. Že po prvem dnevu sem dobil potrdila za trideset dresov in logična posledica je bila, da organiziramo licitacijo dresov in tako je akcija tudi stekla.”

Dobrodelna akcija bo vrhunec doživela v soboto, 21. marca, ko se bodo v ljubljanskem ŠC Triglav najprej merili najmlajši nogometni upi, zvečer pa bodo turnir popestrili še nekdanji mojstri okroglega usnja. Kdo vse bo sodeloval na turnirju? “Na turnirju, ki bo potekal v Športnem centru Triglav, se bodo med 8. in 19. uro merile selekcije U9, sodelovale bodo ekipe Ajdovščine, Aluminija, Domžal, Drave, Maribora, Mure, Olimpije, Varteksa in drugih. Po finalu in podelitvi nagrad, pri tem bodo sodelovali tudi nekdanji asi, pa sledi tekma legend, ki bodo razdeljeni v štiri moštva, Olimpija veterani (Elsner, Perica, Ameršek,…), Olimpija ex-Jugo liga (Židan, Podgajski, Vrabac, Protega,…), zlata generacija Slovenije (Čeh, Pavlin, Karić, Rudonja, Dabanović, morda tudi Zahovič,…) in Olimpija Bežigrad (Pejković, Ačimović, Cimirotić, Kujović, Agić, Raković, Lazić, Rizvić, Karapetrović,…). Končnega potrditvenega seznama še nimamo, so pa udeležbo že potrdili Srečko Katanec, Ilija Kitić, Rudi Zavrl, Slaviša Stojanović, Rašo Nesterović, Damjan Damjanović in drugi.”

Svoj udeležbo je napovedal tudi selektor Srečko Katanec. (Foto: Jure Banfi)
Udeležbo na turnirju je napovedal tudi selektor Srečko Katanec. (Foto: Jure Banfi)

Hajro Rizvić sobotni turnir organizira sam, a poudarja, da se aktivnosti s tem ne bodo zaključile, saj ima za prihodnosti že nove ideje: “Moram priznati, da za organizacijo dogodka stojim sam, če rečem po domačem, sem za vse sam. Finančno podporo nudi moje podjetje, še nekaj ljudi pa pomaga pri internetnih in tehničnih podrobnostih, brez njih bi težko uspel z internetno licitacijo in virtualno podporo. Velik del vsega dogodka pa sloni na mojih plečih, a bo v soboto, 21. marca, vse tako kot mora biti. Za prihodnost imam začrtanih nekaj vizij, morda bomo že junija z zbiranjem pomoči nadaljevali še na enem turnirju za mlade selekcije. Predvsem pa upam, da me bo pri projektu podprlo čimveč zanesljivih ljudi. Ideje obstajajo, vendar pri vsaki dobrodelnosti potrebuješ gorivo, mislim seveda na finance, da se lahko dogodek sploh organizira.”

In kako lahko pomaga posameznik? “Pomaga lahko vsak, še danes lahko kupi enega izmed dresov na licitaciji, saj so ga posamezniki podarili z namenom, da se proda. Vsak, ki lahko pomaga, se lahko vključi. Do sedaj se je na akcijo že odzvalo sto ljubi, ki so darovali drese. Vsak dres pa ima svojo svojo zgodbo, čustva in spomine. Če recimo omenim dres, ki ga je daroval Danilo Popivoda. Leta 1976, ko sam še nisem bil niti rojen, je na EP 1976, po tekmi za tretje mesto, zamenjal dres z Ruudom Krulom. Vsakemu, ki je pomagal, se ob tej priložnosti tudi zahvaljujem, saj so največja podlaga in pomoč pri tej zgodbi. Hvala vsem,” je pogovor za SNPortal.si zaključil Hajro Rizvić.

  • Umrl je Zoran Ubavić

    V 51. letu starosti se je zgolj nekaj ur pred nocojšnjim večnim derbijem za vedno poslovil…
  • VIDEO: Šporarjev celjski četverček

    Zadnji oktobrski dan leta 2015 bo Andraž Šporar verjetno še dolgo nosil v spominu. Kapetan…
  • Zbrali več kot 11 tisoč evrov

    Dobrodelna licitacija dresov v pomoč Zoranu Ubaviću je več kot uspela in presegla vsa prič…
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Intervjuji

Dodaj odgovor

Poglejte še

INTERVJU: Richard Wilson – spoznajte Angleža, ki slovenski nogomet pozna skoraj bolje kot mi sami

Richard Wilson je angleški novinar, skavt in oboževalec nogometa, ki redno spremlja sloven…