V minulih dneh so se po državah nekdanje Jugoslavije razširile informacije, da je regionalno tekmovanje klubov s področja nekdanje države podprla tudi UEFA. O tem se je razgovoril makedonski nogometni funkcionar Vasko Dojčinovski, ki je zatrdil, da so v Nyonu že zagotovili tudi finančno konstrukcijo projekta, a zdaj z vrha evropske zveze prihaja drugačen odgovor.


Aleksander Čeferin, ki se je pred tedni zavihtel na sam vrh UEFA, je v izjavi za javnost zatrdil, da zapisi o ustanovitvi regionalnega tekmovanja s strani UEFA niso resnični: “Ni resnice v govoricah in zapisih, da je UEFA pred ustanovitvijo tako imenovane Balkanske lige. V nasprotju z zapisi v nekaterih medijskih člankih noben izmed Uefinih organov še ni sprejel odločitve o ustanovitvi takšnega tekmovanja. Domača tekmovanja so temelj nogometa v Evropi. Čeprav je bilo v nekaterih primerih govora o prehodnih tekmovanjih, v tem trenutku nimamo nobenega konkretnega primera v odločanju. Takšna ideja ali odločitev bi bila obravnavana s strani UEFA zgolj v primeru, da bi jo predlagala katera izmed nacionalnih zvez, skupaj s klubi in ligami, če bi to bilo v interesu strateškega razvoja neke evropske regije.”

Predstavniki balkanskih zvez so se pred dnevi sicer sestali v Zagrebu, kjer so govorili o skupnem tekmovanju, a bi v le-tem tekmovale fantovske in dekliške mladinske selekcije. Zdi se, da skupni ligi ni kaj prida preveč naklonjen niti Čeferinov naslednik Radenko Mijatović, ki je po četrtkovi izvolitvi dejal: “V enem od pogovorov sem rekel, da je položaj v okolju in na terenu še delikaten. Da še niso pogoji za regionalno ligo v takšni obliki, kot so na primer v košarki ali v hokeju. Nogomet je specifičen šport, tako imamo določene težave tudi z organizacijo tekem, kot so na primer derbiji.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Britanci ostro nad Čeferina, obtožujejo ga korupcije in nepotizma

Britanski časnik Guardian, ki sodi med najbolj ugledne na Otoku, je danes v obširnem razis…