Sporting Lizbona je eden izmed velikih treh nogometnih klubov na Portugalskem. Leta 1906 ustanovljeni klub je športna institucija v pravem pomenu besede, saj združuje športe od rokometa, futsala, atletike, boksa, toda daleč najbolj uspešen in prepoznaven je prav nogometni klub. 18-kratni portugalski prvak poleg Porta in mestnega rivala Benfice, oba omenjena kluba veže močna vez s športnim direktorjem Maribora, sestavlja veliko trojko, ki ni nikoli izpadla iz najelitnejše portugalske lige, vsi trije pa so odnesli večino portugalskih naslovov. Za kako velik klub gre, priča tudi podatek o številu registriranih članov kluba, teh je več kot 100 tisoč.


Svoje tekme Sporting igra na stadionu Alvalade XXI, moderen stadion, ki je bil zgrajen leta 2003 za potrebe Eura 2004 sprejme 50 tisoč gledalcev. Na njem pa je bilo odigranih tudi pet tekem evropskega prvenstva. Kompleks, ki vsebuje muzej, medicinski center, nakupovalni center, je hkrati tudi dom akademije Sportinga, na katero so lahko Lizbončani več kot ponosni. Ne le, da so bili tu vzgojeni nekateri nosilci letošnje ekipe, kapetan Rui Patricio, vezisti  Andre Martins, William Carvalho, Joao Maria,  napadalec  Carlos Mane in njihova daleč najbolj zveneča okrepitev Nani. Svoje več kot uspešne nogometne kariere v dresu Sportingasta začela tudi sloviti Luis Figo in Cristiano Ronaldo, eden najboljših, po mnenju nekaterih najboljši nogometaš na planetu.

Foto: splet
Sporting domače tekme igra na modernem stadionu Jose Alvalade. (Foto: splet)

Zeleno-bela barva in lev že od začetka krasita grb klub. Prebujajoči se lev je morda pravšenj naslov za klub, ki je svojo zlato dobo doživel v štiridesetih in pedesetih letih prejšnjega stoletja, ko so osvojili kar deset naslovov prvaka, temu pa dodali še štiri naslove pokalnega prvaka. Dominirali so predvsem po drugi svetovni vojni, med letoma 1946 in 1954 so osvojili sedem od osmih mogočih naslovov. V tem času, v sezoni 1949-50, je klub prvič igral v Evropi, v takratni predhodni verziji Lige prvakov. Svoj vrhunec na Stari celini so dosegli leta 1964, ko so v finalu Pokala pokalnih zmavalcev premagali madžarski MTK. Zanimivo, na poti do naslova so s 16:1 premagali APOEL Nikozijo, kar še danes velja za najvišjo zmago v evropskih tekmovanjih.

Po tem uspehu je moč Sportinga počasi usihala, do naslovov prvaka so prihajali vse bolj redkeje. Ob prelomu tisočletja so navijači dočakali 17. naslov državnih prvakov, leto za tem pa ob ponovitvi naslova še osemnajstega. V tisti sezoni osvojili dvojno krono. To je bil do sedaj zadnji državni naslov  za zeleno-bele, ki tako nov naslov državnih prvakov čakajo že 13 let. Vmes so sicer osvojili dva naslova pokalnih prvakov in se v sezoni 2004/05 uvrstili v finale pokala UEFA, v katerem pa je bil na njihovem stadionu Jose Alvelade moskovski CSKA boljši s 3:1. Sporting je sicer v Ligi prvakov nazadnje igral v sezoni 2008/09. V skupini skupaj z Barcelono, Šahtarjem in Baslom je sicer napredoval, vednar izpadel v osmini finala, ko jih je osmešil Bayern in jih izločil s skupnim izidom 12:1.

Po številnih racionalizacijah poslovanja, reorganizaciji samega kluba in gradnji novega stadiona v začetku novega tisočletja se zdi, da so se Levi končno zbudili, se sestavili in naredili preboj, ki jim bo omogočal nove borbe za naslov prvaka s Portom in Benfico,  ki sta bila v zadnjih letih daleč pred konkurenco. Že v lanski sezoni so si z drugim mestom zagotovili neposreden preboj v skupinski del Lige prvakov, tako da bo obračun v sredo proti Mariboru prvi evropski v novi sezoni.

Foto: splet
Luis Nani se je poleti vrnil v Sporting. (Foto: megasportradio.com)

Četa Marca Silve, ki je v klub prišel maja letos, potem ko je Leonardo Jardim sprejel ponudbo Monaca, je sicer napram  prejšnji sezoni precej spremenjena. Največja izguba za ekipo sta zagotovo odhoda Erica Dierja in Marca Roja, ki je odšel v Manchester United, ter Rinauda, po drugi strani pa so pripeljali precej igralcev, ki bodo v novi sezoni dodana vrednost ekipe. Poleg že prej omenjenega Nanija, so najbolj zveneče okrepitve Ryan Gauld iz Dundeeja, Jonathan Silva iz Estudiantesa, Simeon Slavčev iz Litex Loveča in Paulo Oliviera iz Guimaraesa. Okrepitve bodo ob doma vzgojenih nogometašev  in Alžirca Islama Slimanija, Diega Capela ter Brazilca Mauricia glavno jedro ekipe, ki se bo letos znova poizkušala vmešati v boj za naslov prvaka.

Trener Marco Silva goji napadalen nogomet, največkrat igra v sistemu 4-3-3. Svojo ofenzivno usmerjenost so demonstrirali tudi v soboto, ko so doma gostili Belenenses in njih nadstreljali s kar 25:5, vendar le remizirali z 1:1. Strelec zadetka je bil Perujec Carrilo, ki bo tudi v Ljudskem vrtu predstavljal nevarnost Jasminu Handanoviću. Sporting v prvenstvo  ni krenil najbolj prepričljivo, sicer še ne pozna poraza, vendar pa je razen zmage doma proti Arouci kar trikrat remiziral – proti Academici, Benfici in kot rečenu Belenensesu, zato bodo Portugalci storili vse, da bi vsaj v Ligi prvakov začetek opravili brezhibno in se iz Slovenije vrnili s vsemi tremi točkami.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Marcos Tavares pred novim mejnikom v življenju

Izšla je biografija Marcosa Tavaresa, knjiga, katera se je napovedovala že nekaj časa. Dol…