SPINS je na pobudo podpredsednika združenja FIFA princa Alija Bina Al Husseina, se je akciji o ozaveščanosti o minah ob 4. aprilu, mednarodnem dnevu ozaveščanja o nevarnosti min, pridružili tudi nogometaši Prve Lige Telekom Slovenije.


Mine še vedno predstavljajo veliko težavo za skupnosti na prizadetih območjih, saj letno poškodujejo nemalo število oseb, med njimi je kar 70 odstotkov otrok, mlajših od 15 let, ne glede na raso, veroizpoved, socialni in ekonomski položaj, spol, jezik, videz in starost. Oseba, ki stopi na mino, lahko utrpi slepost, večina prizadetih ostane brez rok ali nog in nekateri celo umrejo. Prav zaradi enostavne in cenovno dostopne izdelave pa sodijo med najnevarnejša orožja. Čeprav že pred 16. leti sprejeta ottawska konvencija prepoveduje uporabo, kopičenje zalog, proizvodnjo in prenos protipehotnih min ter spodbuja njihovo uničenje, se še vedno z njimi soočajo predvsem na revnejših področjih, ki so že sicer slabše ekonomsko razvita in potrebujejo dodatno pomoč. Med območja, kjer je minskih polj, ki ogrožajo nedolžne prebivalce, največ, sodita tudi Sloveniji bližnji BiH in Hrvaška, v največjem obsegu pa se z njimi srečujejo Afrika, Azija in Latinska Amerika. Žal pa je za odstranjevanje min in pomoči žrtvam na globalni ravni namenjenih vedno manj sredstev.

Nogometaši Prve Lige Telekom Slovenije so k akciji pristopili, da bi prispevali k ozaveščanju o nevarnostih min in vzbudili večjo pozornost na ta pereč problem. S slikami ob oznakah za minska polja in napisih o nevarnosti so opozorili na žrtve min, predvsem pa na ogrožene otroške begunce sirijskega porekla v Jordaniji, na njihove potrebe in težave ter pozvali k reševanju minske problematike. Omenjeni akciji so se pridružili vsi prvoligaši in izbrani nogometaši:

Maribor (Jasmin Handanović),
Olimpija (Anže Zorc),
Gorica (Vasja Simčič),
Luka Koper (Igor Nenezić),
Celje (Sebastjan Gobec),
Triglav (Lamin Diallo),
Domžale (jaka Ihbeisheh),
Rudar (Mate Eterović)
Mura (Matic Maruško) in
Aluminij (Denis Topolovec).

Avtorica: Aljaska

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Nova sprememba nogometnih pravil: Karton oranžne barve!

Poleg rdečega in rumenega kartona naj bi se pojavila še tretja barva kartonov. Mednarodni …