Ljubljanska Olimpija je zagotovo največje razočaranje jesenskega dela Prve Lige Telekom Slovenije. Ljubljančani so pred pričetkom sezone (znova) optimistično napovedali naskok na vrh prvenstvene lestvice. Iz ust in predvsem izpod prstov marsikaterega navijača zmajev pa so prihajale napovedi o sestopu mariborskega rivala iz vrha slovenskega nogometa.


Res je, tudi v štajerski prestolnici so se soočali s krizo in težavami, ki pa so jo zopet uspešno prebrodili in spisali novo uspešno poglavje slovenskega nogometa. Če je bilo še spomladi čutiti, da se Ljubljančani bližajo Mariborčanom, pa se je prepad med obema tekmecema v nekaj mesecih povečal za nekajkrat. Če izvzamemo uvodni poraz z neugodnimi Velenjčani, je bil začetek sezone za zeleno-bele dober, saj je v Stožicah dokaj presenetljivo padla slovaška Žilina, a kaj ko so Ljubljančani že teden dni kasneje zapravili prigarano in se z gostovanja na Slovaškem vrnili nemočni in sklonjenih glav. Rane so sicer zacelili s polnjenjem mreže novomeške Krke, ki se je na Dolenjsko vrnila s petimi zadetki v svojem golu, že obračuna s Celjani in Triglavom, ki so ju sicer Ljubljančani tudi z nekaj sreče dobili, pa sta nakazali na veliko nihanje forme in predstav. To dokazuje tudi pogled na lestvico, saj se je Olimpija le trikrat znašla v zgornji polovici lestvice, najvišje po šestem krogu, ko je v Stožicah padel Triglav, zeleno-beli pa so skočili na četrto mesto. A nato je sledil le še strm padec navzdol, v naslednjih devetih prvenstvenih krogih so Ljubljančani namreč nanizali kar sedem porazov, pokleknili so tudi na gostovanju v Novem mestu in Kranju, praznik navijaške skupine Green Dragons, ko se je v Stožicah zbralo malce več kot dva tisoč gledalcev, pa so z zmago pokvarili zdesetkani Celjani.

Vmes se je zgodila zamenjava na poziciji trenerja, Andreja Razdrha je zamenjal Milorad Kosanović, ki je z uvrstitvijo v polfinale pokalnega tekmovanja vsaj deloma rešil sezono. Padle pa so tudi prve glave v igralski zasedbi, saj je prestolnico zapustil Zajko Zeba, ki ni zmogel vstopiti v čevlje Aneja Lovrečiča, ki je po izteku pogodbe ljubljansko zasedbo zapustil po koncu minule sezone. 30-letni Sarajevčan je v dresu Olimpije pustil bled vtis, odigral vsega deset tekem in edini zadetek dosegel proti Celju. Vodstvo kluba je povleklo nove kadrovske poteze in dres Olimpije so oblekli štirje uveljavljeni nogometaši – Nikola Nikezić, Aleksandar Radosavljević, Milan Anđelković in Tadej Apatič. Četverica nogometašev, ki naj bi Olimpijo potegnila iz dna lestvice pa je, podobno kot Zeba danes že preteklost Olimpije, tako kot tudi izkušena Đorđe Ivelja in Davor Bagarić, ki se po dobri sezoni v dresu Kopra, pri Olimpiji ni najbolje znašel. Več ali manj pa se je večina odhodov zgodila po prihodu Saše Udoviča, ki je mesto športnega direktorja prevzel sredi decembra. S prihodom nekdanjega kadrovika novomeške Krke je klub (znova) spremenil svojo vizijo, kar je v obrazložitvi ob včerajšnji novici, da je ekipo zapustila trojica izkušenih nogometašev, potrdil tudi Udovič sam: “Do konca tekmovalne sezone je cilj uveljaviti nekatere mlade in domače igralce. V naslednjih mesecih želimo sestaviti okostje ekipe, ki bo nosila glavnino bremena v prihodnosti. Želim si mlade, živahne, poletne Olimpije.”

Kljub temu da so Ljubljančani v zaključku jesenskega dela sezone nekoliko znižali zaostanek za zgornjo polovico lestvice, pa se zdi, da so trenutno daleč od zgornje polovice lestvice, še posebej, če bodo tudi spomladi nadaljevali s predstavami iz jesenskega dela prvenstva. Glede na številne odhode nosilcev igre lahko v prihodnjih dneh pričakujemo tudi nekatere prihode novincev, zato čaka trenerja Kosanovića spomladi precej dela z uigravanjem na novo sestavljene zasedbe. Kosanović lahko trenutno razpolaga z ekipo, v kateri sta le dva nogometaša stara več kot 25 let, in sicer Aleksander Šeliga ter Damjan Trifković, pa še ta naj bi bil po nekaterih informacijah blizu odhoda v Izrael. 26-letni Velenjčan je bil še spomladi del odlične trojke v zvezni vrsti ljubljanskega prvoligaša, ki sta jo poleg njega sestavljala še Nik Omladič in že prej omenjeni Anej Lovrečič. Trojka je z odhodom Primorca izgubila pomemben člen, ki ga vodstvo ljubljanskega kluba ni znalo nadomestiti, izgubil se je tudi Trifković, Omladič pa je bil jeseni praktično edini člen Olimpije, ki si za prikazano zasluži pozitivno oceno.

In kje iskati krivca za vzroke, ki so privedli do dogodkov v zadnjih dneh, ko Olimpija (znova) išče svoj košček sreče v slovenskem nogometu. Več ali manj s prstom vsi kažejo na predsednika in mecena ljubljanskega prvoligaša Izeta Rastoderja, ki je sicer podobno kot lastnik valižanskega Cardiff Cityja in bosansko-hercegovskega Sarajeva Vincent Tan, odličen poslovnež, a bolj slab poznavalec nogometa. V Sloveniji smo se že srečali s podobnim primerom, ko je skušal uspešno zgodbo spisati Joc Pečečnik. Konec Interblockove zgodbe poznamo, Pečečnik je sicer imel ob sebi posameznike, ki so se še kako dobro spoznali na nogomet, je pa seveda vprašanje, s kakšnimi nameni so delali isti ljudje. Tudi to je lahko eden od vzrokov, zakaj so pri Olimpiji več kot eno leto iskali naslednika Mileta Ačimovića, ki je iz mesta športnega direktorja odstopil v začetku septembra 2012. Znano je namreč, da poslovnež, ki spada med šest največjih svetovnih trgovcev z bananami, upravljanje s svojim denarjem nerad zaupa drugim.

Sašo Udovič je hitro poprijel za delo in se lotit sprememb. Danes je predstavil že prvega novinca, iz Radomelj se v Ljubljano seli 19-letni vezist Marko Zalaznik. Zaenkrat je sicer še preuranjeno trditi ali so spremembe plod njegovega mišljenja ali pa dela po navodilih in notah Rastoderja. Če je in predvsem, če bo nova vizija zeleno-belih uspešnejša od minulih scenarijev, pa bomo lahko ocenili že kmalu, prvi vtise pa bomo lahko zbrali že ob koncu letošnje sezone.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma legend za pomoč žrtvam poplav

Ljubljana bo nocoj gostila dobrodelno tekmo, na kateri se bodo zbirala finančna sredstva z…