Trener: Damir Čontala – SLOVENIJA (38 let)


Povprečna starost članske ekipe: 24.5 let

Odmevni prihodi:

Odmevni odhodi:

Kje smo ostali:

Za Muro je pestra in neprepričljiva jesen, v kateri so svoj nedvomen talent pokazali, a ga niso povsem izpopolnili, kot bi mnogi pričakovali po izvrstnih dveh sezonah pred letošnjo. Damir Čontala je dolgo časa visel na robu odstopa, toda niz štirih zaporednih zmag na začetku novembra mu je stolček malce utrdil. Toda pri Muri prav zares nič ni šlo po načrtih, v pokalu jih je izločilo Celje, v konferenčni ligi pa po enajstmetrovkah St. Patrick’s Athletic, tako da čarno-bejlim ostaja v igri zgolj še ligaško tekmovanje.

Prekmurcem največ težav povzročajo predstave na gostovanjih, čarno-bejli so izven Fazanerije slavili zgolj dvakrat. Od tega so enkrat slavili proti zadnjeuvrščenemu Taboru, zadnja zmaga na gostovanju proti tekmecu iz zgornje polovice lestvice pa sega šele v lanski april, ko so porazili takrat petouvrščeni Bravo. Doma je bila forma spodobna za eno najboljših publik v ligi, saj so čarno-bejli slavili na šestih izmed desetih tekem.

Mura ima težave predvsem na gostovanjih, kjer dosegajo kar 0,7 manj točk kot doma.

Čontala ni navdušil niti s prikazano igro in načinom igranja, vse prevečkrat so se igralni sistemi menjali, manjkala je tudi konstantnost v igri. Kljub nakazovanju pragmatične igre, ki je spominjala na tisto pod Antejem Šimundžo, je za pravo zmagovalno mentaliteto preprosto zmanjkala kreativnost v napadu. Vse prevečkrat se je ponavljala nekonstantost v tekmah, kar nakazujejo spodrsljaji doma proti Olimpiji, pa polomija v Ljudskem Vrtu, ko so Prekmurci domov odšli kar s petardo v golu.

A pri Muri so izstopali predvsem posamezniki. Najbolj izstopajoč je bil izjemni Mirlind Daku, ki je zabil 11 zadetkov in je prvi strelec lige, dobro sta igrala še Mihael Klepač in mladi Tio Cipot. Manjkal je predvsem doprinos Luke Bobičanca, kateremu še ni uspelo najti prave forme iz šampionske sezone, a s tem se Prekmurcem ne bo več potrebno ubadati. Slabo formo je prikazoval še vratar Matko Obradović, s katerim so se vmes še razšli, na golu ga je ob koncu zamenjal mladi talent Klemen Mihelak. Slednji je morda naslednji up čarno-bejlih, ki bi lahko predstavljal dobro izložbo za tuje kupce.

Mirlind Daku in Mihael Klepač sta jeseni dosegla več kot polovico vseh Murinih zadetkov.

Opis zimskega dogajanja:

Bržkone je Mura tista, ki se bo ob koncu prestopnega roka počutila med najbolj oslabljenimi klubi v Prvi Ligi Telemach, razvilo pa se je tudi novo posebno rivalstvo s konkurenti iz Celja. Po ostrih besedah, ki sta si jih izmenjavala športni direktor Denis Rajbar in predsednik grofov Valerij Kolotilo, so bili Muraši nekako nemočni pri celjskem nabiranju nogometašev prav iz Murske Sobote.

Tja sta namreč odšla ključna igralca ob Murinem edinem prvenstvenem naslovu leta 2021, Luka Bobičanec in Matko Obradović, da pa bi Sobočani čutili še večji gnev, so Celjani pripeljali še Žana Karničnika, ki je pri čarno-bejlih nekdaj veljal celo za najboljšega igralca. Poleg omenjenih je ekipo zapustil še doma vzgojeni talent Tio Cipot, ki je poskrbel za najdražjo prodajo v zgodovini kluba in okrepil italijanskega prvoligaša Spezio. Odšli so še igralci, ki so bili jeseni bolj na periferiji, Josip Majić in Miha Kompan Breznik sta posojena v Krko in Tabor, Nik Lorbek je pogodbo prekinil, Alen Kozar pa se je presenetljivo preselil v Singapur.

Okrepitev je bilo kar nekaj, najbolj odmevna je bržkone Italijan Filipo Trippi, ki je prišel iz Rome slovitega Joseja Mourinha, mnogi spremljevalci 1. SNL pa bodo prepoznali Ivana Šarića, ki je v sezoni 2021/22 igral pri Radomljah. Vratar Florijan Raduha je zamenjal Celje za Mursko Soboto, Lazar Zličić pa je okrepil zvezno vrsto Damirja Čontale. Novo pogodbo je podpisal 17-letni Niko Kasalo, za katerega je mimo okrevanje po težki poškodbi, v lanskem poletju pa so okrog njega krožili mnogi ugledni klubi.

Glavni del priprav so Prekmurci oddelali v Turčiji v družbi Kopra in Maribora, a se z njimi na prijateljskih tekmah niso pomerili. Najbolj odmevna je bila tista proti avstrijskemu Riedu, ki so jo čarno-bejli izgubili s 3:1, a znova niso prikazali potentne in odločne igre, vse bolj je spominjala na medlo jesensko, ki jih je na naših tleh drago stala. Tudi na ostalih prijateljskih obračunih niso blesteli, premagali so zgolj slovenskega nižjeligaša iz Bistrice, od šestih tekem pa so izgubili kar 3. Pred začetkom pomladi se tako mnogi sprašujejo, če ima Čontala na Murini klopi sploh še dolgo prihodnost, ali pa bo že v marcu potreben nujen ukrep Denisa Rajbarja.

Pripravljalne tekme:

Bodite pozorni na:

KLEMNA MIHELAKA

Foto: Lado Vavpetič

21-letni vratar Klemen Mihelak je po sporu Matka Obradovića z vodstvom kluba pogumno vstopil na gol in navdušil sicer zahtevno prekmursko občinstvo. 6 nedotaknjenih mrež na zadnjih desetih tekmah prikazuje odlično formo mladega čuvaja mreže, več kot dva zadetka pa je jeseni prejel zgolj na neslavni petardi proti visokoletečemu Mariboru.

Mihelak sicer nima skoraj nič izkušenj s članskim nogometom, pred epizodo v Muri je namreč branil zgolj na petih tekmah velenjskega Rudarja v drugoligaškem tekmovanju. Sicer je zaigral nekaj tekem na mladinskem nivoju v Ligi Prvakov, a zares v daljšem časovnem obdobju še ni bil preizkušen. A kljub pomanjkanju izkušenj in za vratarja svoji precej nizkorasli višini zna nekdanji mladi reprezentant Slovenije pokazati impozanten in odločen karakter, skupaj z odličnimi refleksi pa predstavlja veliko težav nasprotnikovim napadalcem. Čeprav njegova igra z nogami še ni na pravem nivoju, se zdi, da je to del vratarskega opusa, katerega se je vratarjem najlažje priučiti. Prostor za nadaljnji napredek ima Mihelak namreč dovolj.

Kljub njegovi mladosti sta tako Rajbar kot Čontala vanj položila veliko zaupanja, Mura ga je pred začetkom pomladi označila kot klubsko številko 1. Je morda čas za novo vratarsko eksplozijo v Prvi Ligi in ali je lahko v njenem središču prav mladi Domžalčan?

Pričakovana enajsterica:

Ciljajo na:

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Radomljani gostujejo v Celju, Mariborčani v Gorici, današnji spored pa se bo zaključil v Kopru

Dane s bodo na sporedu tri tekme 29. kroga Prve lige Telemach, na prav vseh pa bomo lahko …