Trener: Damir Krznar – HRVAŠKA (50 let)


Povprečna starost članske ekipe: 25.5 let

Odmevni prihodi:

 Odmevni odhodi:

Kje smo ostali:

Lanski prvaki so po jesenskem delu lahko zelo razočarani. Radovan Karanović je potapljajočo se barko zapustil po katastrofalnem nizu šestih porazov na začetku sezone, krmilo je po njem prevzel hrvaški strateg Damir Krznar, ki je vijoličaste hitro preoblikoval v napadalno izredno potentno ekipo. Po njegovem prihodu so namreč z naskokom najbolj razpoložena ekipa prvenstva, od drugouvrščene Olimpije imajo kar 6 zadetkov več po 20. tekmah, zabili pa so jih več kot zadnja tri moštva skupaj. Sicer za vodilno Olimpijo zaostajajo kar 15 točk, tako da je naslov verjetno preteklost, za drugouvrščenim Koprom pa zgolj dve, kar obeta vročo jesensko borbo za Evropo.

Pri Mariboru so bili letos izredno razpoloženi pred golom nasprotnikov.

A najbolj peša obramba, vijoličasti so namreč četrto najslabše moštvo lige v tem pogledu, 27 prejetih golov na 20 tekmah pa je občutno preveč za kateregakoli konkurenta za naslov. Damir Krznar je zato poskrbel za drastične spremembe, do te sezone vedno zanesljivi Nemanja Mitrović je na stranskem tiru, v prvi enajsterici prav tako ni več prostora za poletnega prišleka Svena Karića. Ob koncu jesenskega dela se je vrnil tudi poškodovani vratar Jug, ki je poskrbel za manjši rdeči alarm v obrambi slovenskih prvakov.

Vijoličasti so polni optimizma zaključili jesen s šestimi zaporednimi zmagami, blestel je predvsem Žan Vipotnik, ki ima na kontu že 10 zadetkov. Marko Tolić in Marko Božić pa blestita z asistencami, skupaj jih imata namreč kar 13. Tolić, ki je prišel na posojo iz zagrebškega Dinama, se je s svojo igro še posebej izkazal, s kar 14. t.i. točkami (goli + asistence), je daleč najbolj učinkovit igralec Prve Lige Telemach.

Marko Tolić je bil najučinkovitejši posameznik Prve Lige Telemach v jesenskem delu sezone.

Opis zimskega dogajanja:

Vijoličasti so zimo preživeli mirno in brez večjih pretresov. Kar se tiče prihodov, jih ni bilo prav nič. Podaljšali so zgolj posojo že prej omenjenega Tolića, Marko Šuler je omenil, da so nove okrepitve še možne. Velika poteza je podaljšanje pogodbe Gregorja Sikoška, ki bi mu pogodba potekla ob koncu tekoče sezone. Klub so zapustili poletna velika okrepitev Vladan Vidaković, ki je odšel v Gruzijo po igralne minute, poleg njega sta od članov prve ekipe odšla še Danijel Šturm in Roko Baturina. Mladi Vid Koderman je okrepil vrste rivalov iz Kopra.

Športni direktor Marko Šuler največ upov polaga v boljšo uigranost Josipa Iličića ter Ishaqa Rafiuja, ki sta bila pred pripravami korak za ostalimi deli moštva, medtem ko se ostali prilagajajo načinu igre, ki si ga prizadeva Damir Krznar. Kljub temu, da se hrvaški strateg ubada s kriminalnimi težavami doma v Zagrebu, je v vijoličastem taboru pred začetkom pomladi vse mirno.

Šestnajstkratni državni prvaki so odigrali šest uradnih pripravljalnih tekem, a na vseh odigrali zelo spodoben nogomet in ostali brez poraza. Blestel je predvsem napadalni del, težave pa povzroča predvsem poškodba Marka Tolića, ki bo vsaj do marca odsoten. V obrambi se vse bolj dozdeva, da imata v osrčju pred ostalimi branilci prednost Karić in Watson, jeseni odlični Uskoković se bo verjetno na začetku znašel na klopi.

Manj kot leto je minilo od naslova prvakov, a vzdušje pri Mariboru je povsem drugačno kot lani ob enakem času. Zdi se, da je po viharju sprememb v Ljudskem vrtu čas za malce oddiha –  kdo ve, morda pa jih prav to lahko spet zažene tik pod vrh?

Pripravljalne tekme:

Bodite pozorni na:

JOSIPA ILIČIĆA

Foto: Grega Wernig

O Josipu Iličiću kaj dosti ni potrebno razglabljati. 35-letni Kranjčan se je jeseni na velika vrata vrnil v Maribor in dvignil upe navijačev, a se je po slabši pripravljenosti bolj ali manj znašel le na klopi Damirja Krznarja. Na pripravljalnem obdobju pa je končno kazal znake življenja, zadel ali asistiral je namreč na vseh tekmah z izjemo ene, ki so jo pri Mariboru odigrali.

Desni krilni nogometaš ima za seboj dolgo in lepo kariero, v Serie A mu namreč zgolj štirje zadetki manjkajo od jubilejne »stotice«, medtem ko ima za reprezentanco na 79 nastopih doseženih kar 16 golov. A Iličićeva igra pomeni več kot le gole in podaje, s svojim izrednim občutkom za prostor in načinom preigravanja ga je praktično nemogoče ustaviti v polnem zagonu, Maribor pa si na njegov račun lahko prizadeva še kar nekaj priigranih najstrožjih kazni. Naj opomnim, v sezoni 2019/20, do prekinitve zaradi koronavirusa, ni v Serie A nihče na svoj račun utrpel več prekrškov kot izvrstni Iličić.

Seveda je ob njegovi omembi potrebno omeniti še pravi dinamit, ki si ga »Profesor« Iličić lasti v svoji izvrstni levi nogi. 35-letnik je namreč odličen strelec z razdalje, pričakovati je, da bo prav on tisti, ki bo skrbel za izvajanje prekinitev pri vijoličastih. Po vsem naštetem je vidno, zakaj so pričakovanja navijačev zanj tako visoka, zdravi in motivirani Iličić je z naskokom najboljši igralec Prve Lige Telemach.

O njem in njegovem pristopu sta pozitivnih misli tako Damir Krznar kot Marko Šuler, samega sebe pa tudi Josip sam opisuje kot precej bolj pripravljenega, kot je bil jeseni. Spomladi vedno cvetijo vijolice, je prišel čas, da bi spomladi zacvetel tudi priljubljeni »Jojo«?

Pričakovana enajsterica:

Ciljajo na:

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…