Trener: Zoran Zeljkovič – SLOVENIJA (42 let)


Povprečna starost članske ekipe: 24.7 let

Odmevni prihodi:

Odmevni odhodi:

Kje smo ostali:

Koper je v jesenskem delu še enkrat več dokazal, da trenutno proizvajajo eno izmed najuspešnejših zgodb v slovenskem nogometu. Potem ko so po prodajah lani ključnih členov Kaheema Parrisa ter Žana Žužka nekaj tednov iskali ravnovesje, so se ob koncu jesenskega dela ustalili in na zadnjih 10 tekmah utrpeli zgolj en ligaški poraz. Velja omeniti tudi, da so jeseni igrali tudi brez izvrstnega Maksa Barišiča, ki je bil sezono poprej najboljši strelec Primorcev.

Koper je jesen zaključil zgolj z enim porazom na zadnjih 10 tekmah.

Odsotnost Barišiča se je manj poznala tudi zaradi življenjske forme Andreja Kotnika, slednji je namreč po odhodu iz Maribora zablestel na Obali. 10 zadetkov v vseh tekmovanjih in kar 9 v Prvi Ligi je njegov osebni rekord, po pol sezone jih ima namreč več kot prej v celotni karieri skupaj! A 27-letni Goričan ni edini, ki je bil pri kanarčkih v izvrstni formi, blestela sta še poletni novinec Omar Correia, ki je povezoval igro v zvezni vrsti, ter Maj Mitterndorfer, ki je v osrčju defenzive poskrbel, da so Koprčani druga najčvrstejša obramba lige.

Andrej Kotnik je bil jeseni neustavljiv z devetimi zadetki.

Po 20 tekmah za prvim mestom zaostajajo za velikih 13 točk, pred šestouvrščeno Muro pa imajo le 3 točke prednosti, kar napoveduje tesno borbo za Evropo. Lanski pokalni prvaki še naprej ostajajo tudi v tem tekmovanju, v naslednjem krogu se bodo 8. marca sicer pomerili z ekipo Domžal.

Opis zimskega dogajanja:

Za kanarčki je kar pestra zima. Najprej se je zgodila sprememba na položaju direktorjev, odšel je Oliver Bogatinov, novi športni vodja ekipe pa je postal nekdanji kapetan Ivica Guberac, za katerega je to krstni preizkus na tem delovnem mestu. Guberac se je v slogu predhodnika tudi pošteno okrepil, prišli so Vid Koderman, mladi up iz vrst Maribora, ki bo zaostril konkurenco na levem bočnem položaju, pa hitri Matthias Fanimo, mladi Šved William Milovanovic, za konec pa še Karlo Bilić, ki bo skrbel za čvrstost obrambne vrste. Barko so zapustili veteran Rajčević, pa mlada reprezentanta Dario Kolobarić in Žiga Laci, odšla sta tudi Luka Šušnjara in Žan Bešir, ki bo posojen Taboru iz Sežane. Pozitivna novica je lahko tudi podpis nove pogodbe Brighta Edomwonyija, ki je jeseni predstavljal veliko nevarnost v napadu.

Zoran Zeljkovič je z ekipo zadovoljen, skupaj z Gubercem pa poudarjata, da največja okrepitev sicer prihaja iz znotraj, končno je poškodbo pozdravil Maks Barišič. Slednji trdi, da je srečnejši kot kadarkoli prej, kar je dobro tudi za ligo samo, ta namreč še kako potrebuje tako vrhunske posameznike, kot je bil Barišič pred dvema letoma. V odlični formi je jesen zaključil morda najboljša okrepitev poletja Omar Correia, za katerega vlada ogromno zanimanja, a Guberac zanj zahteva neznansko veliko odškodnino, ki presega tudi klubski rekord. Veliko pri kanarčkih stavijo še na hitrega Rudija Požega Vancaša, ki še išče svojo formo iz Celja izpred petih sezon, na Obali pa se zaenkrat še ni najbolje znašel.

Koprčani so odigrali 8 pripravljalnih tekem, pomerili so se denimo s slovitima Šahtarjem in Crveno Zvezdo, kožo pa pri obeh prodali precej drago. Skrbi le luknjasta obramba, na pripravljalnih tekmah so prejeli kar 17 zadetkov, tako da je tu potrebno še kar nekaj dela. Če potegnemo črto, se zdi, da imajo iztočnice na Primorskem dobre, je čas za nov pomladni juriš proti vrhu lestvice?

Pripravljalne tekme:

Bodite pozorni na:

MAKSA BARIŠIČA

Foto: FC Koper

Potem ko je v prejšnji sezoni na 25 tekmah Barišič za Koprčane dosegel 13 zadetkov in dodal 5 asistenc, se je njegova prihodnost zdela še kako svetla. 27-letni krilni nogometaš je bil na pragu tega, da ga Matjaž Kek doda na spisek slovenskih reprezentantov, zanj pa so ponudbe že pripravljali ugledni klubi iz tujine. A nesrečna poškodba kolena na marčevski tekmi z Bravom ga je od igrišč oddaljila skoraj za eno celo koledarsko leto, tako da se Barišič vrača počasi in z občutkom. Na pripravljalnih tekmah je bil del moštva zgolj na zadnji tekmi, kjer je dosegel tudi zadetek, a ni potrebno dvakrat reči, da ga v ekipi komaj čakajo nazaj.

Barišič sicer velja za hitrega in prodornega igralca, a najboljši je pred nasprotnikovim golom. Čeprav ne slovi kot izvrsten »finišer«, ima nekdanji mladi reprezentant Slovenije ogromno načinov za doseganje golov, sposoben je zaključiti z obema nogama, sploh z desno, ki velja za pravo topovsko orožje. Odlično deluje v navezi z močnejšim napadalcem, lani je nekaj podaj za zadetek prispeval Laminu Colleyu, letos se te vloge nadeja Bright Edomwonyi, ki bo od Barišiča bržkone najbolj profitiral.

Kako zelo dober je Barišič, se zaveda tudi trener Zoran Zeljkovič, zato ne bo potrebno čakati dolgo, preden se bo 27-letnik znova našel med prvo enajsterico v koprski zasedbi. Verjetno ne bo šlo tako hitro in učinkovito kot lani, a Barišiča je potrebno pazljivo spremljati. Sploh, če gledamo skozi prizmo Matjaža Keka, ki išče razpoložene napadalce pred kvalifikacijami za EURO 2024.

Pričakovana enajsterica:

Ciljajo na:

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…