Prihodnje leto se nam v Sloveniji in na Madžarskem obeta zelo zanimivo UEFA Evropsko prvenstvo do 21 let, saj so si nastop zagotovile številne renomirane reprezentance, ki v članskih kategorijah običajno krojijo vrh evropskega nogometa. 


Slovenija in Madžarska imata kot gotiteljici mesto zagotovljeno. Angliji, Rusiji, Španiji, Danski, Nizozemski in Nemčiji, ki so si udeležbo na prvenstvu zagotovile že v oktobrskem kvalifikacijskem terminu, pa so se v preteklih dnevih pridružile še reprezentance Češke, Francije, Hrvaške, Italije, Portugalske, Romunije in Švice. Prosto ostaja le še eno mesto, ki bo pripadlo ali Poljski ali pa reprezentanci Islandije, ki v kvalifikacijski skupini 1 ni odigrala tekme z Armenijo. O usodi te tekme in posledično zadnjem potniku na prvenstvo bo odločal nadzorni, etični in disciplinski organ Evropske nogometne zveze.

Čehi so se na Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let 2021 uvrstili kot zmagovalci skupine 4, s točko prednosti pred Hrvaško, ki si je zagotovila napredovanje kot ena izmed najboljših drugouvrščenih reprezentanc. V zahtevni in izenačeni kvalifikacijski skupini so prehiteli še Škote, Grke, Litvance in nogometaše San Marina. Češka se sicer lahko pohvali z naslovom evropskih prvakov v tej starostni kategoriji leta 2002, ko je na vratih blestel Petr Čech, ki je v velikem finalu ubranil tudi dve enajstmetrovki Francozom. 

Francija je bila skupaj s Švico izrazito najboljša v skupini 2, kjer je vknjižila devet zmag in en neodločen rezultat. Francozi so za sabo pustili še Gruzijce, Slovake, Azerbajdžance in nogometaše Lihtenštajna. Gre za pravo zvezdniško reprezentanco, v kateri kar mrgoli prvokategornikov iz najmočnejših evropskih lig. Nogometni navdušenci se bodo zagotovo veselili še nastopov Mattea Guendouzija (Arsenal), Houssema Aouarja (Lyon), Colina Dagbaja (PSG) in Ibrahima Konateja (RB Leipzig). Francozi so edini naslov U21 prvakov osvojili leta 1988, medtem ko so na zadnjem prvenstvu v Italiji obstali v polfinalu. 

Hrvaško bomo spremljali na prvenstvu po zaslugi odličnega finiša kvalifikacij. Pomembna zmaga v Atenah, remi v Edinburghu in visoka zmaga na Litvo so bile dovolj za skok na drugo mesto, ki je spolzelo iz rok Škotom po porazu v Atenah. Hrvaška je prikazala izrazito napadalen nogomet, saj je na desetih kvalifikacijskih tekmah kar 201-krat sprožila proti vratom nasprotnika in dosegla 37 golov. Hrvaška reprezentanca razpolaga tudi z znanci iz slovenskih prvoligaških igrišč. Selektor Igor Biščan je namreč nekdanji trener ljubljanske Olimpije, medtem ko je Dario Vizinger v preteklosti nosil dres velenjskega Rudarja in Celja.

Italijani, ki so gostili Uefa Evropsko prvenstvo do 21 let 2019, so osvojili prvo mesto v skupini 1 pred Irsko, Islandijo, Švedsko, Armenijo in Luksemburgom. V omenjeni skupini dve tekmi Armencev nista bili odigrani, tako da bo na končno razvrstitev potrebno še nekoliko počakati. Italijani, sicer petkratni evropski prvaki (1992, 1994, 1996, 2000, 2004), razpolagajo s čvrsto reprezentanco, ki je v kvalifikacijah v povprečju prejemala le 0,5 zadetka na tekmo. Po imenih so morda celo najmočnejši v konici napada, kjer se ponašajo z nogometaši kot so Moise Kean (PSG), Patrick Cutrone (Fiorentina) in Gianluca Scamacca (Sassuolo).

Portugalci so bili skupaj z Nizozemci izrazito premočni v kvalifikacijski skupini 7, kjer so zmagali na devetih od desetih tekem. Njihovo moč so spoznali nogometaši Norveške, Belorusije, Cipra in Gibraltarja. V kvalifikacijah so v povprečju dosegali 2,9 zadetka na tekmo, proti vratom nasprotnikov pa sprožili kar 214 strelov. Selektor Rui Jorge računa na izjemno individualno kakovost na praktično vseh igralnih položajih. V obrambni vrsti sta zasidrana Diogo Leite in Diogo Queiros, ki sta nevarna tudi v nasprotnikovem kazenskem prostoru, v zvezni vrsti blestita Fabio Vieira in Gedson Fernandes, medtem ko glavno portugalsko orožje v konici napada predstavljata Dani Carvalho in Jota. Portugalci so doslej dvakrat igrali v finalu evropskega prvenstva (1994,2015).

Romunija se je že drugič zapored prebila na zaključni turnir. Romuni so si nastop na prvenstvu zagotovili z drugim mestom v skupini 8, kjer so zaostali za Danci, a prehiteli Ukrajince, Fince, Severne Irce in Maltežane. Prvi zvezdnik reprezentance je kar njihov selektor Adrian Mutu, ki je v svoji igralski karieri igral za največje italijanske klube. Romuni so v kvalifikacijah stavili na agresiven pristop, ki se je rezultiral tudi v številnih kartonih. Prvi strelec ekipe je bil Valentin Mihaila, ki je vknjižil pet zadetkov. Romunija je največji uspeh v tej starostni kategoriji dosegla leta 2019 z uvrstitvijo v polfinale evropskega prvenstva.

Švica se je prebila na Uefa evropsko prvenstvo U21 2021 iz skupine 2, kjer je imela enako točk kot prvouvrščena Francija, ki jo je tudi edina uspela premagati. Švicarji so v kvalifikacijah igrali čvrsto in organizirano, predvsem pa zelo disciplinirano v fazi branjenja. Daleč najboljši strelec ekipe je napadalec Brightona Andi Zeqiri, ki je na osmih tekmah dosegel devet zadetkov. Reprezentanca Švice ima tudi nekaj balkanskega pridiha, saj so v njej številni igralci, ki imajo družinske korenine iz tega dela Evrope. Švicarji so na evropskih prvenstvih do 21 let vknjižili največji uspeh leta 2011, ko so končali kot drugi.

Žreb skupin za Uefa evropsko prvenstvo U21 2021 bo 10. decembra v Nyonu. Madžarska in Slovenija bosta kot gostiteljici prvoimenovani reprezentanci skupine A in B, medtem ko bodo ostale reprezentance razvrščene v kakovostne bobne na podlagi Uefa koeficienta.

Skupinski del Evropskega prvenstva bo med 24. in 31. marcem 2021, izločilni boji pa med 31 majem in 6. junijem 2021.

 

 

 

 

 

 

  

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od BM
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Mirnes Šišić: “Težko se bomo pobrali iz tega stanja.”

Pred dnevi smo pisali, da je nekdanji reprezentant Mirnes Šišić za grški radio dejal, da s…