Na Brdu pri Kranju bo danes popoldne potekala Volilna skupščina Nogometne zveze Slovenije. Že pred začetkom, skupščina se bo pričela ob 17. uri, pa je jasno, da bo krovno zvezo tudi v naslednjih štirih letih vodil dosedanji predsednik, saj je Aleksander Čeferin edini kandidat za to mesto.


Pravnik, ki je na vrhu NZS nasledil Ivana Simića, je v pogovoru za časnik Delo potrdil, da bodo v novem mandatu prioriteta domači klubi. Čeferin je sicer že večkrat izrazil prepričanje, da bi morala za olajšanje dela klubov zakonodajo na določenih področjih spremeniti tudi država, predvsem kar se tiče oglaševanja tujih stavnic in točenja alkoholnih pijač na športnih dogodkih. O slednjem je predsednik NZS konec minulega leta za revijo Naš Nogomet, ki jo izdaja prav nogometna zvezda, dejal: “Politiki so se najprej zelo navdušili, poslanci so obljubili, da bodo pomagali, da bodo sodelovali z nami in tako naprej. V nekem trenutku pa je njihovo navdušenje kar nekako zamrlo. Razloga za to ne poznam, toda mi bomo na tem delali še naprej. Prepričani smo, da je to dobro za šport v celoti, pa tudi za državni proračun. Hkrati pa spremenjeni zakon ne bi omogočal povečevanja alkoholizma. Ta teza je popolna neumnost. Mi imamo večje težave z alkoholizmom kot Nemci, ki imajo na vsakem stadionu praktično pivovod. Če bi se ljudem znali bolj približati na stadionih, jim ponuditi tudi hrano in pijačo, bi raje šli na tekmo kot pa v gostilno. Na tem področju še nismo storil vsega, tudi  v prihodnje se bomo potrudili, da bo bolje.”

Zato pa se očitno premika prav na področju športnih stavnic. Ne sicer v smeri spremembe zakonodaje, saj le-te blokira Športna loterija, ki po besedah Staneta Oražma, sicer tudi podpredsednika NZS, na leto nogometu nameni med 50 in 60 tisoč evri. Čeferin je v današnjem pogovoru za Delo namreč potrdil, da je NZS s finančnimi sredstvi UEFA odkupila 17,3 odstotni delež Športne loterije, ki je bil v preteklosti v lasti Probanke, le-ta pa se trenutno nahaja v postopku nadzorovane likvidacije. Od omenjene naložbe bodo imeli korist predvsem klubi, ki naj bi jim na letni ravni tako pripadlo okrog pol milijona evrov. Po podatkih, ki jih je možno dobiti na spletnem portalu Supervizor, največji lastniki s petinskim deležem ostajajo Loterija Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Olimpijski komite Slovenije in Pošta Slovenije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Slovenski sodnik delil pravico na derbiju v Egiptu

Le še nekaj tednov je ostalo do začetka drugega dela sezone v Prvi ligi Telemach in klubi …