Športni časnik Ekipa je še šestič organiziral izbor za najboljšega slovenskega nogometaša. Največ točk so slovenski novinarji pričakovano namenili Kevinu Kamplu, vezistu avstrijskega Red Bull Salzburga, ki je letos praktično pometel s konkurenco. Med trenerji je naziv najboljšega pripadel novemu-staremu selektorju Srečku Katancu, pri mladih upih pa je ta čast znova pripadla vratarju Janu Oblaku, ki je ta naziv osvojil že leto poprej.


Izbor najboljšega slovenskega nogometaša za leto 2013 ni preseneteljiv. Kevin Kampl, ki je bil pred tedni izbran tudi za drugega najboljšega nogometaša Avstrije, takoj za članom Bayerna Davida Alabe, je tako dobil novo priznanje za odlično leto, v katerem je nadgradil prikazano in doseženo v letu 2012. 23-letni reprezentant Slovenije, ki je po vrednotenju spletnega portala Transfermarkt najdražji nogometaš avstrijske Bundeslige, je v letu 2013 odigral 52 tekem ter se na njih veselil 15 zadetkov in kar 25 asistenc. Slovenski novinarji so mu v izboru podelili 135 točk, s precejšnjim zaostankom pa se je na drugem mestu z 83 točkami znašel Milivoje Novaković, ki je na Japonskem obudil dobro formo in z vrnitvijo v reprezentančni dres pristavil tudi levji delež k boljšim predstavam izbrane vrste Slovenije. Samir Handanović, ki je naziv najboljšega osvojil že trikrat, se mora tokrat sprijazniti s tretjim mestom, prejel je 76 točk. Med peterico sta se uvrstila še Valter Birsa (68 točk), ki je z dobrimi predstavami v dresu Milana zaprl usta vsem dvomljivcem, in Roman Bezjak (59 točk), ki je eksplodiral v drugi polovici leta in je bil v letu 2013 tudi najuspešnejši strelec, skupno je dosegel 19 zadetkov.

Tudi v izboru najboljšega trenerja za leto 2013 presenečenj ni bilo. Naziv je po pričakovanjih pripadel selektorju izbrane vrste Srečku Katancu (128 točk), ki je v ravnokar minulem letu prebudil reprezentante in bil vse do zadnjega v igri za preboj na Svetovno prvenstvo v Braziliji. Tja sicer Slovenija ne bo odpotovalo, so pa nogometaši z dobrimi predstavami znova prebudili zanimanje in podporo javnosti. Na drugo mesto je s 107 točkami uvrščen nekdanji selektor Slovenije Matjaž Kek, ki je v letu 2013 spisal eno najlepših poglavij v zgodovini Rijeke in jo, potem ko je v zadnjem krogu kvalifikacij šokantno izločil Stuttgart, uspel pripeljati v skupinski del Evropske lige, kjer so se Rečani dostojno upirali favoriziranim nasprotnikom. Novinarji so med najboljših pet uvrstili še Darka Milaniča (79 točk), Jerneja Javornika (60 točk) in Zdenka Verdenika (46 točk).

Po pričakovanjih je šlo tudi med mlajšimi nogometaši, kjer pa je bila razlika med prvo in drugouvrščenim najmanjša, vsega tri točke. Naziv najboljšega upa je še drugo leto zapored pripadel 20-letnemu vratarju Janu Oblaku, ki je v prvi polovici leta navduševal v vrstah moštva Rio Ave, v zaključku leta pa je dočakal tudi priložnost med vratnicama Benfice. Oblaku so novinarji namenili 111 točk, tri manj pa je prejel Andraž Šporar, napadalec ljubljanske Olimpije in eden od upov slovenskega nogometa. Še tesnejša je bila razlika med tretjim in četrtim mestom, kjer je Maks Barišić, član Milanove primavere, za vsega točko prehitel novopečenega člana čeških Teplic, Elvisa Bratanovića, prvi je prejel 77 točk, drugi pa 76 točk. Kot peti pa se je na seznamu znašel član celjskega prvoligaša Benjamin Verbič, ki so mu novinarji namenili 52 točk.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma legend za pomoč žrtvam poplav

Ljubljana bo nocoj gostila dobrodelno tekmo, na kateri se bodo zbirala finančna sredstva z…