Čeprav Jan Oblak, ki je v treh sezonah kar dvakrat zaigral v finalu obeh evropskih tekmovanj, letos ne bo del velikega finala evropske lige ali lige prvakov, slovenski nogomet ni ostal brez svojih predstavnikov. Kot smo že poročali, je UEFA sojenje nocojšnjega finala evropske lige zaupala Damirju Skomini.


Primorec bo v spopadu Manchester Uniteda in Ajaxa, ki se bo zaradi ponedeljkovega terorističnega napada v Manchestru pričel z minuto molka za vse žrtve, odigral pomembno vlogo. Koprčan že ima nekaj izkušenj s sojenjem finalne tekme, saj je 40-letnik leta 2007 sodil finale evropskega prvenstva do 21 let, v katerem sta se udarili Nizozemska in Srbija, pet let pa je v evropskem superpokalu pravico delil v tekmi Chelseaja in madridskega Atletica.

Skomini bodo na tekmi pomagali pomočnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, dodatna pomočnika Matej Jug in Slavko Vinčić ter rezervni pomočnik pa Tomaž Klančnik, najboljši slovenski sodnik pa je pred tekmo spregovoril za spletno stran evropske zveze. “Spodbujali se bomo in poskušali drug drugemu pokazati, da držimo skupaj, seveda pa bomo na sojenju tako pomembne tekme po najboljših močeh poskušali biti uspešni kot ekipa,” je dejal Skomina.

Čeprav je star 40 let, se s sojenjem ukvarja že skoraj poltretje desetletje, saj je za piščalko poprijel že pri 16 letih. Zakaj tako hitro? Skomina je v povezavi s tem razkril zanimivo anekdoto: “Igral sem nogomet, ko pa sem dopolnil 15 let, so mi zdravniki nadaljnje igranje odsvetovali, ker so bili prepričani, da je z mojim zdravjem nekaj narobe. Nato pa so mi, pet let pozneje, povedali, da so se zmotili in da bi pravzaprav lahko z igranjem nadaljeval. No, bilo je prepozno, saj sem takrat že sodil!”

“Ko sodim in sam stojim z ekipama na igrišču, ne mislim na nič drugega, kot na tekmo, ki se bo odvila,” zaključuje prvi slovenski sodnik v finalu katerega od evropskih pokalov, ki pozdravlja novost med elitnimi sodniki, ti se namreč na tekmo pripravljajo tudi s preučevanjem taktike ekip in značilnosti igralcev.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Povabite prijatelje na ogled tekme!

Naslednji tedni bodo minli ne samo v prazničnem, ampak tudi navijaškem vzdušju. Tega si la…