Jesenski del državnega prvenstva je zaključen, nogometaše čaka dober mesec brez nogometa, večina klubov pa bo priprave na nadaljevanje sezone pričela že nekaj dni po vstopu v letu 2017. Jasno je, da se obeta izjemno vroča in zanimiva pomlad, kar je po porazu v Domžalah poudaril že mariborski strateg Darko Milanič.


Večna rivala se bosta v uvodni derbi prihajajočega leta podala s povsem izenačenim točkovnim izkupičkom, še pred nadaljevanjem prvenstva pa bo pestra tudi zima. Ranko Stojić je že pred tedni napovedal prevetritev ljubljanske slačilnice, zato se utegne v zasedbi trenerja Luke Elsnerja dogoditi precej sprememb, brez kakšne pa ne bo šlo niti v Ljudskem vrtu, tako v smeri odhodov kot tudi prihodov. Zahtevna naloga čaka tudi upravo domžalskega prvoligaša, saj je Simon Rožman z atraktivno igro v izložbo postavil precej tržno zanimivih igralcev. Če rumeni ne bodo ponovili napake izpred leta dni, ko so se odhodi nekaterih nosilcev v igri močno poznali, pa se morda lahko spomladi še vmešajo v boj za vrh lestvice, ali pač ne?

Lucas Mario Horvat se je namreč že poslovil, saj bo nogometno pot nadaljeval v Kazahstanu, “vroča roba” pa sta tudi Jure Balkovec in Marko Alvir, za nameček pa nekaj igralcem poteče tudi pogodba. V taboru rumenih so se lahko jeseni pohvalili z najširšo zasedbo lige, ki je brez težav preživela odhode Matica Črnica, Kenana Horića in Dejana Trajkovskega, a so si prav rezervisti v tekmi z Radomljami privoščili največji kiks jeseni. S petimi točkami več na računu, spomnimo še na remi v Krškem, bi Domžalčani dihali za ovratnik vodilnima kluboma. Precej dela bo imel med zimskim premorom tudi Zlatko Zahovič, saj se dogovori iztekajo Daretu Vršiču, Jasminu Handanoviću, Marku Šulerju, Rodrigu Defendiju, Sintayehu Sallalichu, Milivoju Novakoviću in drugim. Gre za pomembno šesterico igralcev, ki v zasedbi trenerja Darka Milaniča igrajo pomembno vlogo, če k temu pristavimo še iz Nizozemske posojenega Luko Zahovića, je jasno, da več kot polovica začetne enajsterice v zadnjih mesecih pogodb.

Foto: Jure Banfi

Kam se bodo po novih okrepitvah in močeh ozrli v Ljubljani? Milan Mandarić je z vrnitvijo Ranka Stojića jasno pokazal, da ni bil zadovoljen z delom Nenada Protega, ki se je po vsega nekaj mesecih poslovil od vloge športnega direktorja, ki jo je zdaj znova prevzel Stojić. Slednji je med minulo zimo izpeljal nekaj odmevnih prestopov, saj je v zameno za rekordne odškodnine izpeljal posle z Andražem Šporarjem, Ezekielom Hentyjem in Blessingom Elekejem. Nigerijec po selitvi z Gorice v Stožicah še ni upravičil visokih pričakovanj in za slovenske razmere astronomske odškodnine, zato bo zanimivo videti, če bodo Ljubljančani tudi to zimo globoko segli v žep? Za zdaj je neizbežno slovo Roka Kronavetra, ki pa ga z Olimpijo veže še dveinpolletna pogodba, že pred tedni pa je bil potrjen prvi novinec – Ganec Issah Abbas.

Spomladi se pravo mesarsko klanje obeta za četrto mesto, ki bo, če Novomeščani v pokalnem tekmovanju ne bodo pripravili zares ogromnega presenečenja ter po Domžalah ugnali še Maribor ali Olimpijo, po koncu sezone vodilo v evropska tekmovanja. Gorica, Celje in Koper loči vsega točka razlike, zgolj tri za četrtim mestom zaostajajo Velenjčani. Slednji se lahko pohvalijo z najboljšim strelcem prvenstva, Dominik Glavina si vrh lestvice deli z Luko Zahovićem, ki pa je za deset zadetkov potreboval pol manjšo minutažo. Zanimivo bo videti, če lahko Velenjčani hrvaškega napadalca zadržijo v svojih vrstah. Ob Glavini so Velenjčani odkrili še nekaj imen, ki bi lahko že v bližnji prihodnosti oblekli dres katerega od uglednejših slovenskih prvoligašev, eno teh odkritij je tudi robustni John Mary, ki je poleg surove moči nase opozoril tudi z osmimi zadetki.

Foto: JurijKodrun.com

Kljub strelsko razpoloženemu dvojcu je morda Rudar eno osrednjih razočaranj jeseni, saj je vodstvo kluba s srbsko finančno injekcijo sestavilo zanimivo zasedbo, ki bi morala jeseni vseeno zbrati kakšno točko več, a je knape pestila predvsem slaba rezultatska forma na domači zelenici. Kljub temu se lahko Velenjčani pohvalijo, da so bili trn v peti tako Mariboru kot Olimpiji, ki se je namučila tudi s Koprom. Usoda slednjega je še naprej velika neznanka, saj Primorci veljajo za agencijski klub, po vzoru Zavrčanov pa je koprski župan Boris Popovič s svojimi sodelavci v zadnjih dveh prestopnih rokih že pošteno premešal podobo slačilnice. Zanimivo bo videti, če se bodo odmevne poletne okrepitve, kot sta Senijad Ibričić in Danijel Pranjić, tudi spomladi za okroglim usnjem podile na zelenici koprske Bonifike?

Goričani so s podaljšanjem pogodb Gregi Sorčanu in Tinetu Kavčiču nakazali, da bodo skušali zadržati trenutno zasedbo, a bo glede na finančno strukturo goriškega proračuna že v bližnji prihodnosti verjetno izpeljati tudi kakšno odmevno prodajo. Kljub temu pa se bo Miran Srebrnič verjetno tudi pozimi ozrl po domačih igralcih, med katerimi je jeseni na prvoligaško gladino splaval Rok Grudina, še nekaj nogometašev pa je nabralo pomembne prvoligaške izkušnje. Goričani krvavo potrebujejo predvsem napadalca, čeprav se lahko Miran Burgić pohvali s sedmimi zadetki, a je kar štiri dosegel z bele točke.

Foto: Jure Banfi

Še zadetek več od izkušenega goriškega napadalca je jeseni zabil Dalibor Volaš, ki pa se, verjetno zaradi starosti, ravno tako ni uspel prebiti na Katančev seznam B reprezentance, ki bo januarja gostovala v Združenih arabskih emiratih. Ankarančan je bil ob Goranu Cvijanoviću, Elvedinu Džiniću in Amarju Rahmanoviću eden od četverice bivših vijolic, ki so novo domovanje našli v knežjem mestu. Tako kot Velenjčani, so tudi Celjani, kar velja predvsem za drugi del sezone, razočarali z rezultati, zato lahko ugotovimo, da se menjava trenerja, vsaj za zdaj, Celjanom ni obrestovala. V devetih tekmah po odstavitvi Roberta Pevnika so grofje vknjižili zgolj dve zmagi in tako zapravili priložnost, da bi se približali tretjim Domžalčanom.

Za omenjeno četverico klubov, ki se bo spomladi verjetno borila za četrto mesto, nič kaj veliko niso oddaljeni niti Krčani, saj za Rudarjem zaostajajo vsega tri točke, v preteklosti pa so že mešali štrene tudi vsem od štirih višje uvrščenih klubov – Celjani in Velenjčani Krškega v prvoligaških dvobojih sploh še niso premagali. Posavci, ki se tudi v letošnji sezoni močno upirajo na posojene nogometašev – ob Mariborčanih so posojeni tudi Žiga Jurečič, Filip Dangubić in Damir Sadiković, so v drugem delu lanske sezone že pozitivno presenetili, s ponovitvijo nove pomladanske pravljice bi lahko tudi sami zagodli izkušenejši četverici. Vseeno se zdi bolj realno, da se bo moštvo Tomaža Petroviča v nadaljevanju prvenstva z Aluminijem udarilo za osmo mesto in izognitev dodatnim kvalifikacijam, a je tudi od NZS odvisno, če se bo dvoboj razvil v troboj. Koprski klub je namreč sredi prisilne poravnave, zato bi ga moral glede na pravilnike doleteti tudi odvzem točk.

Foto: Darko Kodrič

Podobno kot za Goričane, tudi Kidričane velja, da so v jesenskem delu prvenstva pogrešali golov lačnega napadalca. Lovro Bizjak, ki je pridno polnil mreže drugoligašev, je zaradi poškodbe meniskusa predčasno sklenil jesenski del sezone, Blaž Kramer, ki so ga v krstni prvoligaški sezoni prav tako pestile poškodbe, pa se je šele pobližje spoznaval s prvoligaškimi zahtevami. Ob na igrišču muhastem Tahiraju, ki si je z neumnostjo v Krškem privoščil kar pet tekem prepovedi igranja, je v vlogo prvega napadalca tako stopil Žiga Škoflek. Vojničan je s petimi zadetki sodeloval pri treh zmagah Aluminija, Radomlje in Celja sta padla po njegovem dvojčku. Pred nadaljevanjem prvenstva se zdi, da Kidričani v napadu krvavo potrebujejo predvsem nekaj več izkušenj, zato bo zanimivo videti, če bo šumarjem uspelo ujeti kakšno že uveljavljeno ime.

Kaj lahko v nadaljevanju sezone storijo Radomlje? S trenutno zasedbo verjetno bore malo, čeprav so Filip Janković, Marko Nunić in soigralci na trenutke pokazali boljše predstave kot kaže lestvica in točkovna bera, ki se je po remiju v Novi Gorici zaustavila pri devetih točkah. V preteklosti so se mlinarji po pomoč zatekli predvsem v Domžale in Ljubljano, a je vprašanje, če lahko igralci z obrobno vlogo v obeh klubih aktualnemu prvaku spomladi priigrajo obstanek?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Debi Maherja, rezervisti priigrali Mariboru zmago

Za prvo tekmo 34. kroga bi lahko rekli, da je bila odigrana na nevtralnem terenu, saj sta …