Danes zgodaj popoldne bo Srečko Katanec sporočil imena reprezentantov, na katere bo v uvodu septembra računal v kvalifikacijskih obračunih s Švico in Estonijo. Čeprav je Katanec po porazu z Anglijo potarnal, da “ključni igralci v ‘nogah’ nimajo devetdesetih minut”, pa pred morda kar odločilnima tekmama v boju za drugo oziroma tretje mesto v kvalifikacijski skupini E ne gre pričakovati.


Kljub zgoraj zapisanemu pa ostaja dejstvo, da klubski položaj nekaterih nosilcev reprezentančne igre ni rožnat. Najbolj bode v oči status Kevina Kampla, prvega zvezdnika reprezentance, ki pri dortmundski Borussii pod vodstvom novega trenerja Thomasa Tuchela ne dobiva velike minutaže, v treh nastopih je zbral vsega 86 minut. Slab je tudi položaj Andraža Kirma, ki naj bi se po domnevnem sporu s trenerjem Omonie spogledoval s selitvijo na Slovaško. Medtem ko sta se Rajko Rotman in Benjamin Verbič, ki si sicer v članski izbrani vrsti še nista izborila statusa nosilcev, pred kratkim poškodovala, so svoj status poleti z menjavo klubskega okolja uredili Jasmin Kurtić, Dejan Lazarević in Mišo Brečko. A za izkušenega Trboveljčana se zdi, da so ga po levi in desni strani avtoceste prehiteli nekateri mlajši kolegi.

Če Petra Stojanovića, podobno kot proti Angliji, ko je okreval po operaciji nosu, znova ne bo poleg, tokrat zaradi poškodbe stegenske mišice, pa je selektorju Srečko Katancu rokavico z odličnimi predstavami v državnem prvenstvu vrgel Nejc Skubic. Domžalski kapetan je na zadnjih štirinajstih ligaških tekmah v statistiko vpisal kar dvanajst asistenc, obenem pa ni potrebno izgubljati niti njegovega deleža k trdnosti domžalske obrambe. Ne gre pa izpustiti niti Martina Milca, ki je že nekaj časa redni član reprezentance, a je imel doslej vselej prednost Brečko. Medtem ko Katanec z izbiro osrednjih branilcev, hočete ali nočete, Ilić in Cesar v paru delujeta zelo dobro in v zadnjih tekmah predvsem zanesljivo, ne bi smel imeti pretiranih preglavic, ima selektor manj izbire na skrajni levi strani obrambe, kjer pa bo prednost pred Bojanom Jokićem verjetno tudi tokrat dobil Aljaž Struna.

Nejc Skubic je uporaben v napadu in obrambi. So odlične predstave dosegle tudi Katanca? (Foto: Jure Banfi)
Nejc Skubic je uporaben v napadu in obrambi. So odlične predstave dosegle tudi Katanca? (Foto: Jure Banfi)

Kot že zapisano, bosta tokratni zbor zaradi poškodb primorana izpustiti Rajko Rotman in Benjamin Verbič, ki sta bila v preteklih reprezentančnih akcijah pogosto poleg. Blesteča ni niti minutaža Aleša Mertlja, ki se je v začetno enajsterico Maribora vrnil šele pred kratkim, po težavah s poškodbami in kartoni. Kot zamenjava za mariborskega vezista se ‘ponuja’ izkušeni Darijan Matić, ki ima v dresu Olimpije za sabo odličen začetek sezone. Z dobro individualno statistiko, seveda pa tudi z dobrimi predstavami, izstopa še Rok Kronaveter, a je Katanec v preteklosti že večkrat izjavil, nazadnje v povezavi z Robertom Berićem, da ga številke in doseženi zadetki ne zanimajo. A Ljubljančani so v naletu in ni vrag, da ne bi kakšen od zmajev vsaj delček energije in naboja prenesel tudi v izbrano vrsto. Z izjemo domžalsko-ljubljanskih rešitev pa tokrat v ostalih slovenskih klubih le stežka najdemo možne alternative… Tudi v Mariboru ne.

Za krilne položaje se kot ena od alternativ ponuja tudi Saša Aleksander Živec, saj se lahko tudi nekdanji član Primorja, Domžal in Gorice pohvali z zelo dobrim, morda celo odličnim uvodom sezone. Primorec je v čedalje bolj kakovostni Ekstraklasi letos eksplodiral, dosegel tudi dva zadetka in s svojimi predstavami izdatno pripomogel k temu, da so Piast Gliwice po šestih krogih poljskega prvenstva zasidrana trdno na vrhu ligaške lestvice. Štiriindvajsetletni vezist bi bil s svojo igrivostjo in prodornostjo še posebej uporaben proti postavljeni obrambi Estonije.

Živec se lahko v dresu Piasta pohvali z odličnim začetkom sezone. (Foto: Jure Banfi)
Živec se lahko v dresu Piasta pohvali z odličnim začetkom sezone. (Foto: Jure Banfi)

Zanimivo bo videti tudi, če je Katanec na seznam znova uvrstil vse tri ‘Japonce’. Najbolje gre od nog Nejcu Pečniku, ki je v dresu JEF Uniteda v drugi japonski ligi zabil že enajst zadetkov, strelsko formo pa je očitno našel tudi Zlatan Ljubijankić, saj se je na zadnjih treh tekmah dvakrat vpisal med strelce. Slabše gre najizkušenejšemu izmed trojice, saj je Milivoje Novaković v dvaindvajsetih tekmah zabil vsega tri zadetke, a vseeno velja izpostaviti, da njegov prispevek reprezentanci kljub slabši klubski formi nikoli ni bil sporen. Za nameček pa je s petimi zadetki tretji strelec kvalifikacij, kljub temu pa bo zanimivo videti, če bo tudi tokrat dobil prednost pred vročim Robertom Berićem, ki je tudi novo sezono odprl v slogu prejšnje, a se po izpadu iz Lige prvakov ubada tudi z možnostjo menjava kluba.

Ker, kot smo že zapisali, gre za verjetno kar najpomembnejši tekmi kvalifikacijskega ciklusa, pretiranih sprememb verjetno ni za pričakovati, a bo moral Katanec zaradi različnih težav verjetno priložnost ponuditi tudi kakšnemu izmed novih obrazov.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Maribor z Armenci, Domžale proti Luksemburžanom

Žreb v Nyon-u je določil, da bosta Maribor in Domžale prvo tekmo odigrala na domačih tleh.…