Nekako v smislu znamenitega izreka Terminatorja, ki ga je upodobil Arnold Schwarzeneger, bi lahko opisali slovo Srečka Katanca. Srečko je selektorski stolček zapustil pred več kot desetletjem, a to je sedaj že preteklost. ”Film” o selektorju Katancu je s koncem leta 2012 dobil nadaljevanje. Se bo nadaljevanje končalo z lepšim koncem ali se bo ponovil konec izpred enajstih let? Verjetno vsi upamo, da bo konec lepši in srečnejši.


 

Novi-stari selektor in predsednik NZS Ceferin sta slovensko javnost dolgo pustila čakati v pričakovanju. Ko se je že zdelo, da z napovedjo Čeferina, da bo reprezentanca selektorja dobila pred koncem leta, ne bo nič, je zadnji dan leta v javnost prišla novica, da je Katanec privolil v podpis pogodbe. Marsikateri nogometni navdušenec je tudi zaradi te novice na silvestrovanje odšel dobre volje.

Katanec je bil v anketah prvi favorit ljudstva, podpirala ga je tudi stroka, medtem, ko je bilo mnenje pri novinarjih malce deljeno. Večina je sicer navijala za prihod Katanca, oblikovala pa se je tudi opozicija, ki ji je bil bolj blizu Edy Reja, sicer zamejski Slovenec ter nekdanji trener Lazia in Napolija. Priznam, tudi sam sem pesti stiskal za prihod slednjega. A kljub temu, bi težko rekel, da sem razočaran, ker Reja ni dobil priložnosti za vodenje reprezentance, kar sicer verjetno že pomeni, da vodenja slovenske izbrane vrste ne bo dodal v svoj življenjepis. Izbira Katanca je prava izbira, predvsem zaradi dejstva, da je javno vzdušje okrog reprezentance postajalo vse bolj apatično in morbidno. Mislim, da ni Slovenke oziroma Slovenca, ki ne bi poznal Katanca in se vsaj bežno spominjal njegovih dosežkov s Slovenijo. Reja med Slovenci, ki nogometa ne spremljajo, vseeno ni tako poznan kot Srečko »Nacionale« in mogoče je ravno povečanje zanimanja to kar ta reprezentanca trenutno potrebuje za prebuditev in boljše igre. Iz vodstva NZS so že sporočili, da bodo februarsko prijateljsko tekmo iz koprske Bonifike prestavili v ljubljanske Stožice. Si lahko spet obetamo razprodan stadion na reprezentanci tekmi? Skoraj zagotovo, če vstopnic ne bomo kupili slovenski navijači, jih bodo rade volje pograbili simpatizerji Bosne in Hercegovine.

Katanec je bil ob pričetku novinarske konference vidno nervozen, lahko smo opazili tremo, ki jo je ob pričetku skušal prekiniti z nekaj sarkazma na račun stricev iz ozadja. A obenem smo lahko iz njegovih besed razbrali tudi navdušenje in vnemo, da bo lahko spet kmalu vodil najboljše selekcijo najboljših slovenskih nogometašev.

Si lahko s prihodom Katanca obetamo vrnitev Korena in Novakovića? Slednji vsaj v času pisanja še ni imel razrešenega klubskega statusa, pri Kölnu ga vodstvo kluba ne zeli v moštvu, glede podaljšanja sodelovanja z Japonci zaenkrat še ni novih vesti. Če bo ostal na Japonskem so možnosti za vrnitev v reprezentanco minimalne, predvsem zaradi napornih potovanj, kar se je pokazalo že pri Zlatanu Ljubijankiću. Veliko bolj verjetna se zdi vrnitev koroškega vezista, ki z igrami navdušuje navijače angleškega drugoligaša Hull Citya in je s šestimi zadetki drugi strelec moštva. Glede na to, da je igra pod vodstvom prejšnjega selektorja škripala predvsem na sredini igrišča, se zdi prihod bivšega reprezentančnega kapetana več kot zgolj dobrodošel.

Se bo krivulja rezultatov pod vodstvom obrnila navzgor? Lahko še upamo na uvrstitev na Svetovno prvenstvo v Braziliji? O tem je seveda se prezgodaj razpravljati, prve sklepe si bomo lahko ustvarili šele po nekaj odigranih tekmah. Ne preostane nam nič drugega, kot, da (p)ostanemo pozitivno naravnani in ni vrag, da nas tudi pozitivno razmišljanje ne bo pripeljalo do boljših časov. Nerganje in negativizem sta redko prinesla spremembo na boljše…

 

Avtor: Peter Dominko

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Tekma legend za pomoč žrtvam poplav

Ljubljana bo nocoj gostila dobrodelno tekmo, na kateri se bodo zbirala finančna sredstva z…