“Fuzbal” kdo bo tebe gledal!? Nekaj podobnega se lahko že nekaj zaporednih poletij sprašujemo slovenski ljubitelji nogometa, ki ponavadi zaman stiskamo po gumbih daljinskega upravljalnika, ko iščemo televizijske prenose tekem slovenskih nogometnih klubov v evropskih tekmovanjih.


Dejstvo je, da uvodnih obračunov v evropskih tekmovanjih ne prenaša nobena slovenska televizija, ne nacionalna, ne komercialne. Če štejemo še današnjo povratno tekmo Olimpije, so slovenski klubi v evropskih tekmovanjih odigrali osem tekem. Na televiziji oziroma na programu slovenskih televizij si je bilo možno ogledati le domače srečanje domžalskega prvoligaša. Kot pa so nam po objavi članki sporočili iz domžalskega kluba, je bil prenos tekme z romunsko Astro predvajan zato, ker je domžalski klub sam poravnal stroške produkcije. Kot so še sporočili iz domžalskega kluba, klubi v uvodnem krogu kvalifikacij pričakujejo le pokritje produkcijskih stroškov, a slovenske televizijske postaje še tega niso zmožne zagotoviti. Kljub manjši poplavi športnih kanalov in komercialnih televizij si ostalih dvobojev ni bilo možno ogledati pred televizijskimi sprejemniki. Da o mačehovskem odnosu nacionalne televizije do slovenskega klubskega nogometa niti ne govorimo. Še sam Dr. Andrej Stare se je minuli vikend pritoževal nad izbiro ure dvoboja med Koprom in Olimpijo, katerih obračun se je v pripeki in vročini začel že ob pol šestih popoldne. A dejstvo je, da termine srečanj, ki so v televizijskem prenosu, določa prav televizijska hiša.

Če nadaljujemo z osrednjo televizijsko hišo v Sloveniji, pred gostovanjem Maribora na Malti so na spletnih straneh nacionalne televizije zapisali, da tekme ne bo možno spremljati na drugem programu TV Slovenija. Nadaljevali pa z obrazložitvijo, da tako ali tako prenosa niso imeli v načrtu, saj v proračunu za to tekmo ni bilo predvidenih finančnih sredstev. Res je, klubi se vse do zadnje faze kvalifikacij (t.i. playoff) sami pogajajo o televizijskih prenosih in na ta način sami določajo ceno odkupa pravic za prenos. A vseeno, mar slovenski klubi res zahtevajo nepredstavljive vsote denarja? Dvomimo! Za gostujoče obračune morda še razumemo, da pa ni možno organizirati prenosov na lastnem pragu pa je skorajda že višek nesramnosti, če se lahko tako izrazim.

Verjetno bi ljubitelji slovenskega nogometa, mrk prenosov evropskih obračunov sprejeli lažje, če nacionalna televizija ne bi namenila tolikšne vsote denarja za športe, ki v primerjavi z nogometom, zanimajo le peščico ljudi. Ogromne količine denarja so šle za odkup pravic prenosov Formule 1, niti pomisliti nočem na to, koliko denarja nacionalna televizija odšteje za potovanja in bivanje komentatorja Mirana Ališića. Brez zamere ljubiteljev ritmične gimnastike, umetnostnega drsanja in ostalih športov, vseeno teh športov ne gre primerjati z nogometom, niti niso “nacionalnega pomena”, saj v njem ponavadi ne nastopajo slovenski predstavniki.

Res je, živimo v času kapitalizma. Kdor več da, več dobi… V tujini večje športne dogodke že nekaj let ali če hočete desetletij, prenašajo komercialne televizije, naj si bodo to športne televizije ali pa televizije z zabavno-informativno vsebino. Tudi v Sloveniji se je v zadnjih letih pojavilo kar nekaj novih televizijskih postaj, med njimi tudi nekaj športnih, ki pa v terminu tekem slovenskih klubov prenašajo pripravljalne tekme evropskih klubov v Aziji. So mar pripravljalni dvoboji tujih moštev res bolj gledani kot pa obračuni slovenskih predstavnikov, ki se v kvalifikacijah borijo za preboj v naslednji krog tekmovanja? Tudi to dvomimo. Lanski obračun Maribora in Dinama v Maksimiru si je preko televizije, srečanje je prenašal eden od športnih kanalov, ogledalo dobrih sto tisoč gledalcev. Gledanost pa bi bila verjetno še večja, če bi tekmo prenašala katero od televizij, ki ima pokritost po celotni Sloveniji, torej tudi s sobnimi antenami. Derbiji Maribora in Olimpije pa dosegajo še višjo gledanost. V sezoni 2011/12 si je jesenski derbi, ki je bil odigran konec oktobra, preko televizijskih sprejemnikov, srečanje je prenašala nacionalna televizija, ogledalo več kot sto deset tisoč gledalcev. Tudi ostali dvoboji pa dosegajo več kot solidno gledanost. Dokaz torej, da imamo Slovenci radi nogomet, tudi slovenskega.

Kaj o prenosih slovenskega nogometa, tako ligaških in evropskih preizkušenj, pravite vi? S klikom na spodnjo povezavo lahko izrazite svoje mnenje in sodelujete v ankete kateri termin se vam zdi najprimernejši za prenose obračunov Prve Lige Telekom Slovenije.

[author ]Televizijski prenosi slovenskega nogometa[/author]

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Slovenija bo imela v polfinalu EURA 2024 svojega predstavnika

Slovenski sodnik Slavko Vinčić bo ponovno del evropskega nogometnega spektakla, saj bo sod…