Praktično nihče Sloveniji pred prvim dvobojem dodatnih kvalifikacij za futsal svetovno prvenstvo v Kolumbiji ni napovedoval vsaj trohice možnosti za presenečenje. Tudi reprezentanti, s selektorjem Dobovičnikom na čelu, so bili pred prvim obračunom z evropskimi prvaki Španci skromni v napovedih, a so bili precej bolj zgovorni na parketu mariborskega Tabora. Slovenija je pred več kot dva tisoč gledalci vzela skalp evropskih prvakov in v Španijo odhaja z minimalno prednostjo. Slovenci so prvi polčas dobili s fantastičnim zadetkom Fetića, ki je kronal dobro igro Slovenije v prvem polčasu. Španci so v nadaljevanju pritisnili na gol Slovenije, v katerem pa je ob podpori soigralcev blestel odlični Puškar, ki je z več kot dvajsetimi obrambami Slovenijo obdržal v vodstvu.


Slovenci so v dvoboj z evropskimi prvaki krenili s pogumno igro. Najprej s priložnostjo v tretji minuti, ko je Mordej zgrešil španska vrata. Gostje so zapretili že v naslednji minuti, ko pa je bil po strelu Miguelina na mestu Puškar. Slovenci so v uvodu dvoboja dobro stali v obrambi, po poskusih Štendlerja in Fetića pa je imel v sedmi minuti najlepšo priložnost dotlej Osredkar, a je slovenski kapetan meril mimo desne vratnice. Ob koncu devete minute je bil natančnejši Čujec, a se je po strelu z razdalje z obrambo izkazal gostujoči vratar Sedano. Slovenci so se favoriziranemu tekmecu upirali tudi v drugi polovici prvega polčasa, ko je četa selektorja Dobovičnika še naprej dobro stala na svoji polovici. Španci so si prvo zares nevarno priložnost priigrali v 16. minuti, ko pa je po strelih Fernandaa in Miguelin dobro posredoval Puškar. Nato pa 19. minuta in vodstvo Slovenije. Alex je ob levi stranski črti storil prekršek nad Fetićem, akterja sta si skorajda skočila v lase, a so sodniki umirili strasti. Prekršek je Fetića očitno močno podžgal, saj je član Maribora s silovitim strelom in s pomočjo prečnika zadel v zgornji levi kot španskega gola ter Slovenijo z mojstrskim udarcem povedel v presenetljivo vodstvo, s katerim so gostitelji odšli tudi na odmor.

Evropski prvaki so v drugem polčasu v lov na izenačujoči zadetek poslali vse razpoložljive sile. Blizu izenačenja so bili že v drugi minuti nadaljevanja, a se Puškar ni pustil premagati, najprej je odbil močan strel Fernandaa, po odbitku in poskusu Bebeja, ki je streljal z glavo, pa je postregel z novo odlično obrambo. Že omenjeni Fernandao je v uvodnih minutah poskušal še dvakrat, a znova naletel na razpoloženega Puškarja, ki je vmes odbil tudi strel Miguelina. Slednji je poizkušal tudi v 24. minuti, ko so gostje po prekršku Fetića odigrali akcijo po levi strani, po odbiti žogi in silovitem strelu pa je bil Puškar znova dobro postavljen. V nadaljevanju so Slovenci za nekaj trenutkov umirili španski pritisk in v 27. minuti prvič resneje krenili v napad. Mordej je z leve strani igrišča meril mimo bližnje vratnice. Španci so znova pretili v naslednji minuti, ko pa se je še enkrat več izkazal Puškar ter z odličnima obrambama strelov Aicarda in Alex na noge dvignil tudi gledalce. Zgolj nekaj sekund zatem je Slovenijo rešila tudi vratnica, streljal je Miguelin. Slovenska obramba je bila izigrana v 29. minuti, ko so Španci odigrali lepo akcijo, a je Puškar odbil strel Aicarda. Sicer tudi vratar Maribora je imel tudi v zadnji četrtini dvoboja precej dela, v 32. minuti je z desno nogo zaustavil strel Lozana. Puškar in soigralci so z dobrim uporom pri porazov nevajenih Špancih stopnjevali nervozo, gostje pa so se posluževali tudi nečednih trikov, s katerimi pa niso zmedli borbenih Slovencev. Slovenci so za trenutek zapretili v 33. minuti, ko je Osredkar meril čez gol, minuto zatem pa je nov silovit poskus Miguelina odbil Puškar. Boginja Fortuna je bila na slovenski strani tudi v 36. minuti, ko je Campos zadel levo vratnico in ostalo je pri vodstvu Slovenije. Španci so še zadnjič pritisnili na gol Slovenije, naši fantje pa so imeli 38 sekund pred koncem obračuna priložnost za še drugi zadetek, a je Čujec izsili kot, nekaj sekund zatem pa je preko gola sprožil še Mordej.

SLOVENIJA – ŠPANIJA 1:0 (1:0)
Fetić (19′)

Slovenija: Puškar, R. Mordej, Čujec, Osredkar, Fetić.. Rezervisti: Bratič, Čeh, Širok, Hozjan, Štendler, Sovdat, Vulikić. Selektor: Andrej Dobovičnik.
Španija: Sedano, Ortiz, Pola, Alex, Miguelin. Rezervisti: Herrero, Bebe, Rivilos, Aicardo, Fernandao, Lin, Lozano, Campos, Andresito. Selektor: Jose Venancio Lopez.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Britanci ostro nad Čeferina, obtožujejo ga korupcije in nepotizma

Britanski časnik Guardian, ki sodi med najbolj ugledne na Otoku, je danes v obširnem razis…