Državni zbor Republike Slovenije je na današnji seji sprejel Zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov, za sprejetje zakona je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je glasovalo 19. Slovenski športniki, torej tudi nogometaši, so s sprejetjem zakona deležni prve konkretne davčne spodbude s strani države, po osamosvojitvi države.


Kot so zapisali na spletni strani Sindikata športnikov Slovenije, je cilj premostitvenega zavarovanja, da v času, ko so športniki aktivni in so njihovi dohodki relativno visoki (plače, premije oziroma nagrade za dosežke, sponzorska sredstva), ‘varčujejo’ oziroma prispevajo del svojih dohodkov za čas po koncu športne kariere, država pa jih pri tem varčevanju spodbuja z ustreznimi davčnimi olajšavami. Premije oziroma prispevki, ki jih športna društva ali športniki sami plačujejo za to zavarovanje, so namreč (do določene višine) izvzeti iz plačila dohodnine oziroma niso obdavčeni. Višina prispevkov v premostitveni sklad je predvidena na lestvici mesečnih prihodkov, kjer je najnižja osnova za plačilo prispevkov med 600 in 800 evrov mesečnega prihodka, najvišja pa 5500 evrov ali več. Športniki pa ne bodo deležni ugodnejše davčne obravnave le ob vplačilu v sklad, temveč tudi ob izplačilu. Po 30. letu starosti oziroma zaključeni športni karieri, ko bodo pridobili pravico za izplačevanje sredstev v obliki mesečnih zneskov, se jim bo v davčno osnovo štelo le 30 odstotkov premostitvene rente.

Prav tako se bo z omenjenimi davčnimi ugodnostmi spodbudilo delodajalce oziroma športna društva, k sklepanju rednih delovnih razmerji s športniki, s čimer bi poskrbeli za večjo socialno varnost slednjih ter ne nazadnje bolj transparentno delovanje in organiziranost slovenskega športa. Več o zakonu pa si lahko preberete tukaj.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Drugo
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Celjani do remija na Rujevici

Tudi v Celju so prost vikend zaradi reprezentančne pavze izkoristili za pripravljalno tekm…