Britanski časnik Guardian, ki sodi med najbolj ugledne na Otoku, je danes v obširnem raziskovalnem delu razkril nekatere sporne podrobnosti, ki se tičejo predsednika UEFE, Aleksandra Čeferina. Slovenski funkcionar, ki je po poklicu pravnik, je na čelu evropske nogometne krovne organizacije že 6 let, prav v zadnjih nekaj letih pa je bilo njegovo vodstvo največje evropske nogometne sile najbolj na udaru.


Guardian je namreč razkril, da je za lanski škandal na finalu Lige Prvakov, ko so tekmo zaradi številnih navijaških vdorov in pretepov z varnostniki, tekmo morali prestaviti za več kot 30 minut, kriv prav Slovenec, a ne Čeferin. Za dobro delo varnostne službe in uspešno urejenost velikih nogometnih tekem je predsednik UEFE zaposlil svojega najboljšega prijatelja iz otroštva, Željka Pavlico. Pavlica, ki je sicer nekdanji osebni varnostnik preminulega bivšega predsednika države, Janeza Drnovška, pa tudi po neodvisnem pregledu njegovega dela s strani UEFE za svoje napake ni odgovarjal.

V članku, ki ga je objavil britanski časnik, tudi omenijo, da Čeferinovo poveljevanje UEFI meji na avtoritarnega, ter da najbolje uspeva tistim, ki so na njegovi strani. Za večino služb na pomembnih položajih je slovenski pravnik namreč izbral Slovence, in sicer tiste, ki so mu osebno blizu: Luka Zajc, ki je administrator predsedniške pisarne, ter Petro Stanonik Bošnjak, prijateljico Čeferinovega očeta, ki skrbi za regulacijo financ. Aleš Zavrl, ki ga mnogi poznate kot nekdanjega predsednika slovenske nogometne zveze, pa deluje kot vodja klubskega licenciranja, na položaj pa je po poročanju Britancev prišel brez kakršnegakoli postopka zaposlovanja.

Če zaključimo, vse več je slišati kritik iz vseh strani evropske nogometne delegacije, zanimivo pa bo videti usodo Čeferina, čigar položaj je po turbulentnih nekaj sezonah najbolj majav od začetka njegove funkcije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Jure Vitulič
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nekdanji hrvaški kapetan o Čeferinu: “UEFA nam je vseskozi pomagala”

Kot verjetno že veste, se v Ukrajini zadnjih nekaj mesecev odvija vojna proti Rusiji, posl…