Odmora je konec tudi za drugoligaše, ki jutri pričenjajo z novo sezono 2. SNL, le-ta bo še zadnjič odigrana v desetčlanski zasedbi. V prihodnji sezoni namreč čaka ligo reforma in razširitev na šestnajst moštev. V preteklih dveh sezonah smo spremljali izjemno izenačeno tekmovanje in odločujoče dvoboje vse do zadnjega kroga. Le upamo in želimo si lahko, da bo tako tudi v sezoni, ki je pred nami.

V ligi je napram prejšnji sezoni le šest moštev, ki so tu že nastopala, v sezoni 2016/17 pa bodo v 2. SNL tekmovali kar štirje novinci. Iz prvoligaških zelenic se po treh letih vračata Krka, ki se bo v uvodu v sezono odpravila na gostovanje k Veržeju, ter Zavrč, ki ni pridobil prvoligaške licence in bo pot v drugi ligi začel v Ankaranu. V soboto bo na delu še tretji novinec, na Ptuj, k tretjeuvrščeni ekipi lanske sezone prihajajo Brežice, ki so si nastopanje zagotovile po kvalifikacijski zmagi nad Ilirijo. V nedeljo nas čaka še derbi kroga, četrti mestni kranjski derbi, v katerem bo Triglav, letos prvi favorit za naslov prvaka, gostil Zarico, zadnje srečanje pa bo na sporedu v Goriških Brdih, kjer nas ob premiernem nastopu Brd čaka pravi praznik nogometa – prvi nasprotniki Bricev bodo Dobljani.

Poleg Triglava odkrito na najvišja mesta ciljajo tudi v Novem mestu, kjer lahko realno upajo na boj za prvaka, tudi na Dobu pa se ne bodo pustili kar tako ugnati obema osrednjima favoritoma za naslov. Svoje načrte imajo tudi pri Zarici, ki se letos želi izogniti borbi za obstanek. Drava, Veržej, Zavrč in Ankaran so po velikih prenovah neznanka. Zanimivo bo videti, če se bo kateri od ekip uspelo vriniti v boj za naslov prvaka. Brez ambicij pa nista niti oba lanska tretjeligaša, saj še posebej Brežice ne skrivajo ambicij po uspešnem debiju na drugoligaški sceni.

FARMTECH VERŽEJ – KRKA (sobota, ob 17:30)

FARMTECH VERŽEJ

Odhodi Nino Kouter (Bad Radkersburg), Žiga Živko (Maribor B), Bian Paul Šauperl (Maribor B), Arpad Vaš (Mura), Borut Lukač (Mura), Matjaž Kek
Prihodi Luka Vindiš (Aluminij), Dino Cvrtila (Inter Zaprešić), Klemen Lah (Drava), Tilen Aleksandrov (Dravinja), Denis Gamilec (Inter Zaprešić), Ognjen Vuković (Brčko)

KRKA

Odhodi Luka Bogdan (Vicenza), Filip Dangubić (Krško), Marin Perić (Allerheiligen), Bruno Marotti (Birkirkara), Mario Brkljača (Defensa), Nana Welbeck (Odense), Leo Ejup (Olimpija), Josip Fuček (Vikingur), Miodrag Mitrović, Matteo Boccaccini (Brescia), Favour Aniekan (AC Milan), Muhammed Kabiru (Rijeka), Damjan Marjanović (Maribor)
Prihodi Karlo Ivančić (Zagorec), Tomas Vukadin (Trnje), Denis Cerovec (Cloppenburg), Marko Brekalo (Lučko), Marko Puklin (Ilz), David Tijanić (Olimpija), Boris Vidović (Olimpija)

Na Čistini bo Veržej v uvodoma gostil novomeško Krko, povratnika v 2. SNL. Moštvi se  v tem rangu tekmovanja še nista pomerili, tako bo to prvo pravo uradno srečanje. V obeh moštvih je prišlo do precejšnjih sprememb. Pri Veržeju lahko izpostavimo slovo Arpada Vaša, Boruta Lukača, Matjaža­ Keka in Nina Koutra, ki so bili v zadnjih letih nosilci prleške igre, vrzeli bodo poizkušali kar se da dobro zapolniti Luka Vindiš, Dino Cvrtila, Klemen Lah, Tilen Aleksandrov, Denis Gamilec in Ognjen Vuković, na priložnost pa bodo čakali tudi nekateri obetavni mladeniči iz mladinskega pogona. V generalki pred sobotnim dvobojem so Veržejci z 2:1 odpravili Beltince. Veržejci so v napovedih za prihajajočo sezono previdni, ne bo pa presenečenje, če se bodo, tako kot v dosedanjih sezonah, gibali v zlati sredini lestvice.

Krka je na drugi strani že napovedala boj za takojšnjo vrnitev med prvoligaše. Od lanskega prvoligaškega moštva je ostalo bore malo, poslovili so se praktično vsi tujci, Luka Bogdan, Filip Dangubić, Marin Perić, Bruno Marotti, Mario Brkljača, Nana Welbeck, Josip Fuček, Miodrag Mitrović, Matteo Boccaccini, Favour Aniekan, Muhammed Kabiru in tudi žal že tragično preminuli Damjan Marjanović. Odšel je tudi Leo Ejup, ki se je preselil v Olimpijo, zato pa lahko novega stratega Iztoka Kapušina veseli vrnitev Žige Kastrevca. Dolenjsko zasedbo bo tudi v 2. SNL sestavljajo nekaj tujcev, saj so Novomeščani registrirali pet okrepitev s sosednje Hrvaške: Karla Ivančiča, Tomasa Vukadina, Denisa Cerovca, Marka Puklina in Marka Brekala, iz Olimpije pa sta na kaljenje prišla David Tijanić in Boris Vidović. V zadnjem obračunu pred začetkom prvenstva so Novomeščani remizirali s hrvaškim drugoligašem Lučko.

V kolikor je Kapušin med pripravami uspel uigrati svoje moštvo, lahko Krko upravičeno štejemo v boj za najvišja mesta. Prav vedno neugodni Veržejci bodo pravi pokazatelj, kako visok bo v resnici domet Dolenjcev, na drugi strani pa bo prva naloga varovancev Zlatka Gaborja popraviti slab rezultatski izkupiček na domačih tleh, v lanski sezoni smo lahko zmage Veržeja na Čistini prešteli na prste ene roke.

Kapušin bo lahko vsaj v uvodu sezone računal tudi na Kastrevca. (Foto: Lado Vavpetič)
Kapušin bo lahko vsaj v uvodu sezone računal tudi na Kastrevca. (Foto: Lado Vavpetič)

DRAVA PTUJ – BREŽICE TERME ČATEŽ  (sobota, ob 17:30)

DRAVA PTUJ

Odhodi

Alen Romih, Aleš Majer, Aleš Čeh, David Lonzarič (Zavrč), Denis Perger, Rok Zorko (Zavrč), Luka Vindiš, Marko Roškar (Aluminij), Rok Kidrič (Dob), Rok Roj
Prihodi Naser Kajtazi (Dobrovce), Tim Golob (Aluminij), Gašper Hribernik (Celje), Gašper Kurež (Rudar Velenje), Matic Leskovar (Celje), Aleksander Močić (Celje), Rok Romih (Celje), Tadej Trajkovski (Dobrovce), Adnan Bašić (Celje), Nemanja Gajić (Zbrojovka Brno)

BREŽICE TERME ČATEŽ

Odhodi

Luka Hudopisk, Ante Džaja, Andrej Stepan, Janez Pavel Vrčko, Rok Baznik
Prihodi Igor Blažinčič (Krško), David Božič (Krško), Nikola Gatarić (Oberachern), Marko Felja (Krško), Deni Bektaši (Vrapče), Antonio Mišura (Maksimir), Adis Hadžanović (Segesta), Kadir Delić (Rudar Trbovlje), Marko Jakolić (Krško)

Na Ptuju nas čaka dvoboj Drave in Brežic, lanskoletnih in letošnjih novincev v drugoligaški konkurenci. Tudi ptujska Drava se, tako kot večina drugoligašev, na novo sezono podaja v močno spremenjeni postavi. Na začetku priprav je Simon Sešlar pozdravil zgolj peščico lanskoletnih prvokategornikov, odšel je velik del nosilcev lanskoletnega moštva, z izjemo Nastje Čeha, Aljaža Mušiča in Mitje Reška. Barve v lanski sezoni tretjeuvrščeno moštvo lige bo v novi sezoni branili povratnik v ptujsko moštvo Naser Kajtazi, ob plejadi golobradih mladeničev pa velja izpostaviti Gašperja Kureža, Adnana Bašića in Tadeja Trajkovskega, sicer brata dvojčka Dejana Trajkovskega, ki pa pretiranih izkušenj z drugoligaškim nogometom še nima. Ptujski navijači bodo v letošnji sezoni prikrajšani za dvoboje z rivali iz Kidričevega, ki so se preselili v višji rang tekmovanja, a zato ne bodo nič manj zanimivi obračuni z Zavrčem.

Prva prepreka za Ptujčane bo novinec med drugoligaši. Zanimivo bo videti, kam lahko posežejo Brežičani, sicer prvaki 3. SNL sever, ki so v pripravah pokazali nekaj všečnih predstav in se dobro kosali tudi z vsemi nasprotniki, med drugim tudi številnimi hrvaškimi drugoligaši, izgubili pa so zgolj z Zagrebom. Poleg fantov, ki so si priborili napredovanje v višji rang, bodo moštvu trenerja Brdika, ki je sicer med drugim izgubil Anteja Džajo, v novi sezoni igrali tudi številni posojeni Krčani, med njimi so novi obrazi Igor Blažinčič, David Božič in Marko Felja. Nove moči predstavljajo tudi Deni Bektaši, Antonio Mišura, Adis Hadžanović in Kadir Delić, v klub pa se je vrnil tudi Nikola Gatarić, najodmevnejšo okrepitev pa predstavlja Marko Jakolić, a bivši član Celja in Krškega za zdaj še ni bil registriran.

Vsak preskok v višji rang je ponavadi težak, videli bomo, kako se bodo z drugoligaškim nogometom spopadli v Brežicah, dejstvo pa je, da jim na vročem gostovanju na Ptuju, kljub prenovljeni domači zasedbi, ne bo lahko.

Nastja Čeh je ostal obkrožen s praktično mladinsko zasedbo. (Foto: Jure Banfi)
Nastja Čeh je ostal obkrožen s praktično mladinsko zasedbo. (Foto: Jure Banfi)

ANKARAN – ZAVRČ  (sobota, ob 17:30)

ANKARAN
Odhodi Luka Vekić (Koper), Arlind Elshani, Nik Plavšič Vajde, Žan Ribič, Nik Mršič, Emanuel Valenta
Prihodi Giovanni Alessi (Šampion), Primož Bužan (Zarica), Žan Humar (Izola), Kim Younggun (Mladost Antin), Aleksander Maslić (Koper), Timotej Mate (Koper), Robi Obrstar (Koper), Jan Zlatič (Koper)
ZAVRČ
Odhodi Marko Ranilović, Tin Karamatić (Radomlje), Davor Rogač, Sebastijan Antić, Mateo Mužek (Rudar Velenje), Nemanja Jakšić (Aluminij), Josip Filipović, Stanislav Štanenko, Ovbokha Agboyi, Dean Tišma, Aleks Pihler (Maribor), Patrik Tuđan, Petro Namuilik, Matija Miketić, Francesco Tahiraj (Aluminij), Timotej Dodlek, Veljko Batrović, Ed Kevin Kokorović, Josip Golubar, Luka Šalamun (Mura), Lovro Cvek, Jure Matjašič
Prihodi Luka Prahić (Podravina Ludbreg), Nikola Prahić (Podravina Ludbreg), Mateo Monjac (Opatija), David Lonzarić (Drava), Jan Marcijuš (Međimurje)

Ankarančani se tudi v novi sezoni v boj za čim višje uvrstitve odpravljajo z Vladom Badžimom. V primerjavi z lansko sezono so tudi Primorci doživeli številne spremembe, odšli so Luka Vekić, Arlind Elshani, Nik Plavšič Vajde, Žan Ribič, Nik Mršič ter Emanuel Valenta, novi obrazi na Primorskem pa so Giovanni Alessi, Primož Bužan, Žan Humar, Kim Younggun, Aleksander Maslić, Timotej Mate, Robi Obrstar in Jan Zlatič. Zanimivo bo videti, kako se bo poznala odsotnost Luke Vekića, ki je bil gonilna sila primorskega drugogoligaša. Primorci so pozno pričeli s pripravami na novo sezono in odigrali vsega tri prijateljske tekme, nazadnje z mladinci Kopra in člani Izole ter bili obakrat uspešnejši s 3:2. Ankarančani si gotovo ne želijo ponovitve lanske sezone, ko so po slabi pomladi prav do zadnjega trepetali za obstanek, mlado moštvo bo poizkušalo unovčiti izkušnje, ki si jih je priigralo v minuli sezoni in narediti korak višje.

Prva domača Ankarana bo na videz zelo visoka, v goste namreč prihaja bivši prvoligaš iz Zavrča, ki si ji v dodatnih kvalifikacijah priigral obstanek med elito, a Haložani niso uspeli pridobiti licence za najvišji rang tekmovanja. Na završko klop se je vrnil Željko Orehovec, moštvo pa bo nastopilo v pomlajeni sestavi, od igralcev, ki so bili nosilci igre v lanskoletni sezoni, ostajata zgolj Matija Kovačić in Rok Zorko, med drugimi pa so preteklost že Marko Ranilović, Davor Rogač, Sebastijan Antić, Nemanja Jakšić, Ovbokha Agboyi, Aleks Pihler, Francesco Tahiraj, Timotej Dodlek, Veljko Batrović, Ed Kevin Kokorović, Josip Golubar, Lovro Cvek in Jure Matjašič. Zaenkrat potrjeni novi obrazi so zgolj Luka Prahić, Nikola Prahić ter Mateo Monjac, ki se je vrnil v završko zasedbo. Orehovca čaka zahtevno delo in zanimivo bo spremljati, kako bodo mladi Zavrčani kos drugoligaški konkurenci. A če ne drugega, so nas v Halozah že v prvoligaški konkurenci naučili, da jih ne gre nikdar odpisati.

Željka Orehovca po vrnitvi na člansko klop čaka zahtevna naloga. (Foto: Jure Banfi)
Željka Orehovca po vrnitvi na člansko klop čaka zahtevna naloga. (Foto: Jure Banfi)

ZARICA KRANJ – TRIGLAV KRANJ (nedelja, ob 17:30)

ZARICA KRANJ

Odhodi

Nejc Križaj, Nik Palek, Nejc Srovin, Alan Hočevar, Emir Ljubijankić, David Frelih
Prihodi Mario Jurišić (Šenčur), Danijel Jurišić (Triglav), Matic Pečnik (Šenčur), Žan Rozman Močnik (Sava Kranj), Miran Galić (Rotenturm), Deniel Hokić (Bravo), Žiga Istenič (Interblock), Aleš Poplatnik (Alpe Adria), Adnan Hajdarević (Olimpija), Jošt Kimovec, Ambrož Primožič, Nik Burkeljca (Šenčur), Elvis Beganović (Šenčur), Ervin Jogić (Šenčur)

TRIGLAV KRANJ

Odhodi Klemen Šturm (Krško), Siniša Borenović (Legionovia), Domen Jugovar (Radomlje), Danijel Jurišić (Zarica)
Prihodi Blaž Šujica (Zarica), Dino Suljević (Šenčur), Jernej Schwarzmann (Šenčur), Matic Ahačič (Lesce/posoda), Kristjan Arh Česen (Triglav U19), Ožbej Kuhar (Triglav U19), Anže Povirk (Triglav U19), Marko Gajić (Triglav U19)

Tako kot v lanski sezoni, nas tudi v letošnji že v uverturi čaka kranjski mestni derbi med Triglavom in Zarico. Triglav je dvakrat neuspešno naskakoval vrnitev med elito, a so tokrat trdno prepričani, da bodo v tretje uspešnejši. Orli sicer že nekaj časa kadrujejo sistematično in ponujajo priložnost tudi obetavnim mladeničem iz lastnih vrst. Med orle se je vrnil Blaž Šujica, nazadnje član Zarice, Dino Suljević in Jernej Schwarzmann pa sta se Triglavu pridružila iz Šenčurja. Obilnejša minutaža pa čaka tudi dosedanje mladince Kristjana Arh-Česna, Ožbeja Kuharja, Anžeta Povirka in Marka Gajića. Varovanci trenerja Siniše Brkića so bili v sedmih pripravljalnih srečanjih uspešni štirikrat, dobro strelsko pripravljenost pa je znova pokazal Matej Poplatnik, ki je bil v sezoni 2014/15 tudi najuspešnejši strelec 2.SNL.

Zarica je bila lani hit uvodnega dela prvenstva, nato pa je tedanji novinec zapadel v hudo krizo in bil na robu prepada, a jih je sprememba na klopi in vrnitev prekaljenega Janeza Zupančiča vrnila na zmagovalna pota. Tudi Zarica je doživela veliko sprememb, novi obrazi v letošnji sezoni bodo Mario Jurišić, Danijel Jurišić, nazadnje član Triglava, Žan Rozman Močnik, Miran Galić, Deniel Hokić, Žiga Istenič, Adnan Hajdarević, Jošt Kimovec in Ambrož Primožič. S tem seznam novincev še ni zaključen, saj so tudi pri Zarici v svoje vrste zvabili paket Šenčurjanov, na čelu z Maticem Pečnikom, Nikom Burkeljco, Elvisom Beganovićem in Ervinom Jokićem, v nedeljo pa si bosta nasproti stala tudi brata Poplatnik, saj se je starejši Aleš pridružil Zarici. Po koncu minule sezone so se poslovili Nejc Križaj, Nik Palek, Nejc Srovin, Alan Hočevar, Emir Ljubijankić in David Frelih. Poimensko je tako tudi Zarica okrepila svojo zasedbo in bi lahko v prihajajoči sezoni naredila še stopnico višje.

V lanski sezoni smo v treh mestnih derbijih videli dva remija, nazadnje pa prepričljivo zmago Triglava s 3:0. Tekma si brez kančka dvoma zasluži naziv derbi kroga. Triglav, ki je v tem tednu potrdil tudi sodelovanje z zagrebškim Dinamom, bo moral paziti, da si ne bo znova privoščil slabega uvoda v sezono, ki bi lahko že v uvodu sezone znova prelomil visoke cilje. Orli so v vlogi favorita, a bodo tudi nogometaši Zarice iskali svoje priložnosti. Na derbijih pa je vselej mogoče prav vse.

Že uvod sezone ponuja kranjski derbi tudi z nekaj kadrovskih rotacij med mestnima rivaloma. (Foto: Rok Zore)
Kranjski derbi ponuja tudi nekaj kadrovskih rotacij med mestnima rivaloma. (Foto: Rok Zore)

BRDA – ROLTEK DOB (nedelja, ob 17:30)

BRDA

Odhodi

Prihodi

Anže Kuraj (Gorica), Besart Dvorani, Matjaž Fabricijo (Bilje), Marko Rojc (Tolmin), Matija Kavčič (Gorica), Matija Kompara (Gorica), Leon Marinič (Gorica)

ROLTEK DOB

Odhodi David Lukanc (Deutschlandberg), Sašo Aleksander Avbelj (Dob B), Denis Mešanović (Bad Bleiberg), Stefan Smiljanić, Albin Vezirović (Dob B)
Prihodi Matic Čretnik (Rudar Velenje), Rok Kidrič (Drava), Samo Kokalj (Šenčur), Matic Zupanc (Domžale), Ernest Grvala (Domžale), Luka Šušnjara (Domžale), Kristjan Draksler (Šenčur), Martin Cesar (Šenčur), Lovro Splichal (Ilirija), Denis Šmigoc (Šampion)

Napovednik uvodnega kroga končujemo v Goriških Brdih. Brici se po več kot desetletju vračajo v drugoligaški rang, v goste pa prihaja renomiran nasprotnik. V uvodnem krogu bodo Brda gostila nekdanje prvake iz Doba, ki po lanski, nekoliko manj uspešni sezoni znova ciljajo na višja mesta.  Zasedba iz Vipolž je v zaključku lanskoletne sezone v 3. SNL zahod premagala Ajdovščino in si v zaključku sezone priborila dodatne boje v kvalifikacijah, kjer so nato v Beltincih slavili enega največjih uspehov v zgodovini kluba. Poleg večine fantov, ki so bili tvorci uspehov v lanski sezoni, se je četa trenerja Mitje Kristančiča močnejši še za Anžeta Kuraja, Besarta Dvoranija, Matjaža Fabricija, Marka Rojca, Matijo Kavčiča, Matijo Komparo ter Leona Mariniča. Prvo briško ime pa bo gotovo Kris Jogan. Nekdanji nogometaš Gorice, ki si je v prvi ligi nabral že ogromno izkušenj, sicer še ni polnopravni član Brd, a je v rdeče-črnem dresu igral že v prijateljskih srečanjih.

Na drugi strani je za Dobljani nekoliko slabša sezona, v kateri niso našli igre, ki jih je krasila v prejšnjih letih, posledično pa tudi rezultati niso bili na želeni ravni. Trener Damijan Romih se je ob koncu sezone poslovil od Davida Lukanca in Denisa Mešanovića, medtem ko sta se Saša Aleksander Avbelj ter dolgoletni vratar Albin Vezirović pridružila B ekipi. Članska zasedba je prvič po nekaj letih doživela pošteno prevetritev in tudi pomladitev. Zgornji del lestvice bodo roletarji napadali s kar desetimi novinci, prvi med njimi je Matic Čretnik, ki je bil doslej član velenjskega Rudarja, z drugoligaškimi izkušnjami pa se lahko pohvalita tudi Rok Kidrič in Samo Kokalj. Iz Domžal so se v Dob preselili Matic Zupanc, Ernest Grvala in Luka Šušnjara, tudi Dobljani pa so pobrali dva Šenčurjana, Kristjana Drakslerja in Martina Cesarja, ekipi pa sta se pridružila tudi Lovro Splichal ter Denis Šmigoc. Torej nekaj imen, ki so v drugoligaški konkurenci že pustila svoj pečat in bodo poleg nekaterih prekaljenih mož v vrstah Doba dodana vrednost ekipi. V pripravljalnih srečanjih so Dobljani med drugim premagali tudi dva prvoligaša, sosede iz Radomelj ter velenjski Rudar.

Kakšen je domet Bricev, je v tem trenutku še prezgodaj soditi, a bi bili Primorci najverjetenje zadovoljni tudi z obstankom med drugoligaši, čeprav lahko mlada, a uigrana zasedba poseže tudi višje. Dob s prenovljeno zasedbo znova cilja med najboljše tri. Za čim višje uvrstitve bodo zelo pomembne tudi točke osvojene pri vseh novincih, tako da si Dobljani za dosego ciljev že v uvodnem krogu ne smejo privoščiti spodrsljaja, a bo v Goriških Brdih zagotovo izjemno vroče.

Brici so se v začetku junija veselili povratka med drugoligaše. (Foto: Jure Banfi)
Brici so se v začetku junija veselili povratka med drugoligaše. (Foto: Jure Banfi)

Pripravila: Peter Dominko in Primož Raj

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nikola Jaroš zapušča klop ptujske Drave

Po sobotnem remiju so danes iz ptujske Drave sporočili, da so sporazumno prekinili sodelov…